Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

«ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ» του Δημήτρη Χατζή στο Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας

«ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ» του Δημήτρη Χατζή στο Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας

Το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, παρουσιάζει: «ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ» του Δημήτρη Χατζή από την εταιρεία θεάτρου Pequod
Κάστρο Αγ. Ανδρέα

Σάββατο 30/3 στις 9:00μ.μ και Κυριακή 31/3 στις 8:00μ.μ
Τιμή εισιτηρίου: 10? & 8?(ανέργων - φοιτητών & μαθητών)

DSC0877

Με την πτώση της χούντας και μετά από 28 χρόνια εξορίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Δημήτρης Χατζής (1913-1981) επιστρέφει στην Ελλάδα το 1975 και το επόμενο έτος δημοσιεύει Το διπλό βιβλίο, ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου. Ακολουθώντας τη ζωή του βασικού του ήρωα Κώστα, ο Χατζής καταφέρνει να διατρέξει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας - όχι σαν παρατηρητής, ούτε με έναν ιστορικό ή πολιτικό τρόπο, αλλά αποτυπώνοντας το ψυχικό τοπίο που διαμόρφωσαν αυτές οι στιγμές της ιστορίας μας. Έτσι, η ιστορία του Κώστα γίνεται η ιστορία της χώρας μας, φωτίζοντας τις πτυχές του "ρωμαίικου" που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα. Συγχρόνως όμως η ιστορία του καταφέρνει να γίνει πανανθρώπινη, ένας στοχασμός για τη θέση του ανθρώπου "στο δικό μας κόσμο το σημερινό", ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα ή πατρίδα.
Για το βιβλίο αυτό, που γράφτηκε εξολοκλήρου στην Ελλάδα ύστερα από τόσα χρόνια απουσίας, "αυτό το περίεργο βιβλίο που ενώ αμφιλέγεται από την κριτική μας και μορφικά και ιδεολογικά ...το αγαπώ ξεχωριστά σαν μια έκφραση ελληνικής αγωνίας μπροστά στο σημερινό κόσμο", δήλωσε αργότερα πως έπαιξε τον εαυτό του "κορώνα-γράμματα". "Είπα, κύριε Χατζή θα γράψουμε ή θα ψοφήσουμε... Και έγραψα."
Ένα μυθιστόρημα, η αφήγηση, το θέατρο. Μέχρι στιγμής η πιο συλλογική δουλειά μας. Η δημιουργία της παράστασης να ανήκει εξίσου σε όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή.. Η ιστορία όχι ενός ανθρώπου, αλλά ολόκληρης της γενιάς μας. Επομένως δεν αναλαμβάνουμε ρόλους, αλλά μοιραζόμαστε από κοινού την ιστορία του βιβλίου. Τραγούδια, ποιήματα, εικόνες, πίνακες, κείμενα... Να κάνουμε την ιστορία του τόσο δική μας που να επιτρέπει μια αυτοσχεδιαστική προσέγγιση κατά τη διάρκεια της παράστασης. Το κείμενο να μη μοιραστεί, καθεμία παράσταση να είναι μια εκδοχή μοναδική και σύμφωνη με το "εδώ και τώρα" της ημέρας και του κάθε ερμηνευτή.
Ακολουθούμε τους ήρωες του βιβλίου όπως ο συγγραφέας τους "στον κανένα τόπο, τον κανένα καιρό", προσπαθώντας να καταλάβουμε, να λογαριαστούμε, να συναντηθούμε, να ακούσουμε "εκείνα που έγραψε στο ξεχωριστό του σημείωμα" για μας.
Κείμενο: Δημήτρης Χατζής
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία : PEQUOD
Παίζουν : Νικολίτσα Ντρίζη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή.
Η παράσταση - μια συμπαραγωγή της εταιρίας θεάτρου PEQUOD και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών - παρουσιάστηκε από τις 18/4 ως τις 5/5/2012 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και στη συνέχεια στις 7 και 9/6/2012 στο Theatre de la Ville στο Παρίσι, στα πλαίσια του φεστιβάλ Chantiers d' Europe.
Η ομάδα ευχαριστεί θερμά για τη συνεισφορά τους στο πρώτο αυτό ανέβασμα της παράστασης τους : Χριστίνα Μωρόγιαννη και Γιάννη Κλίνη (ερμηνεία, συμμετοχή στη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία), Δημήτρη Γεωργαλά (βοηθός σκηνοθέτη), Τάσο Παλαιορούτα (φωτισμοί), Βάσω Γιαννακοπούλου (επιμέλεια κίνησης) και Μίρκα Γεμεντζάκη (φωνητική επιμέλεια).

Δεν υπάρχουν σχόλια: