Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Με την υγεία μας και με τη ζωή μας πληρώνουμε την κρίση


Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι ορατές όχι μόνο στο πορτοφόλι αλλά και στην ψυχική υγεία των Ευρωπαίων. Εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι έχουν αυξηθεί οι αυτοκτονίες και καλούν τις ηγεσίες των χωρών να λάβουν άμεσα μέτρα, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ισλανδίας που απέρριψε τα μέτρα λιτότητας και δεν καταγράφηκαν καταστροφικά αποτελέσματα στον τομέα της Υγείας. Μέχρι το 2007 καταγραφόταν σταθερή μείωση στα ποσοστά των αυτοκτονιών.

Η κρίση χρέους στην Ευρώπη όμως ανέστρεψε το κλίμα με αποτέλεσμα πλέον να αυξάνονται οι αυτοκτονίες αλλά και οι μεταδοτικές ασθένειες όπως το AIDS ή ακόμη και η ελονοσία στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζουν ερευνητές σε μελέτη τους για την Υγεία στην Ευρώπη, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet. 


Οι μεγάλες περικοπές δαπανών και η άνοδος στο ποσοστό της ανεργίας ωθούν περισσότερους ανθρώπους στην κατάθλιψη, ενώ η μείωση του εισοδήματος σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να απευθυνθούν σε γιατρό ή να αγοράσουν φάρμακα. Παρατηρείται ότι οι ασθενείς αναζητούν ετεροχρονισμένα ιατρική βοήθεια, παρότι αυτό μειώνει τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, ενώ ταυτόχρονα καθιστά, μακροπρόθεσμα, ακριβότερη την αντιμετώπιση για τα Ταμεία. 


Στο Ρόιτερς εξάλλου γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα. "Τα νοσοκομεία αγωνίζονται να διατηρήσουν έστω τις βασικές προδιαγραφές λειτουργίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ενδονοσοκομειακές, ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, λοιμώξεις, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σειράς κρίσιμης σημασίας φαρμάκων, μεταξύ τους και αυτών για την επιληψία" αναφέρει το ρεπορτάζ.
Οι ερευνητές ζητούν να υπάρξει ένα ισχυρό σύστημα πρόνοιας και φέρνουν ως παράδειγμα τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, τονίζοντας ότι η Κομισιόν έχει υποχρέωση να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των σχεδίων που εφαρμόζει στην Υγεία και τις επιπτώσεις από όσα επιβάλλει η τρόικα.
Παράλληλα, κάνουν αναφορά στην περίπτωση της Ισλανδίας, η οποία απέρριψε τα σχέδια λιτότητας και συνέχισε να επενδύει στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη χώρα δεν καταγράφηκαν καταστροφικά αποτελέσματα στον τομέα της υγείας από τη στιγμή που ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Αντιθέτως, η οικονομία της Ισλανδίας επανήλθε σε τροχιά ανάκαμψης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: