Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Προχωρά η ανάδειξη σε Νεκρομαντείο και Εφύρα.



Ένα χρόνο μετά την ένταξη στο ΕΣΠΑ με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσονται τα έργα ανάδειξης στο Νεκρομαντείο και την Εφύρα. Πρόκειται για δύο από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ήπειρο και με ιδιαίτερη φυσιογνωμία στην κοιλάδα των εκβολών του Αχέροντα.
Τα έργα έχουν συνολικό προυπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ και με την ολοκλήρωσή τους θα έχει επιτευχθεί η σύνδεση δύο γειτονικών και από κοινού κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την ανθρώπινη δραστηριότητα στη περιοχή των εκβολών του Αχέροντα από την προϊστορική περίοδο μέχρι και τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Η χωρική και οπτική επικοινωνία των δύο χώρων ενισχύεται μέσα από κοινές υποδομές (χώρος στάθμευσης, μονοπάτι περιήγησης κ.α.), οι οποίες διέπονται από τις ίδιες αισθητικές αρχές, τη χρήση κοινών υλικών και κατασκευαστικών μεθόδων.


Στον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου υλοποιείται η επέκταση των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και ο εκσυγχρονισμός τους. Δρομολογούνται επεμβάσεις ήπιας μορφής, που στοχεύουν στην προστασία και οργάνωση του χώρου, με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας και επισκεψιμότητάς του. Ακόμη θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της οχυρής κατοικίας μεταβυζαντινών χρόνων, γνωστής ως «Κούλια», ώστε να στεγάσει έκθεση εποπτικού υλικού σχετική με τους αρχαιολογικούς χώρους και την ευρύτερη περιοχή.
Από την άλλη πλευρά, ο άγνωστος στο ευρύ κοινό χώρος της Εφύρας θα βγει από την αφάνεια, καθώς θα καταστεί προσβάσιμος και προσιτός στο ευρύ κοινό, μέσω της κατασκευής μιας διαδρομής περιήγησης σε αυτόν, η οποία μάλιστα θα τον συνδέει με το γειτονικό και με μεγάλη επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου.
Συνολικά, οι εν λόγω παρεμβάσεις στοχεύουν στο να δημιουργήσουν ένα αρχαιολογικό πάρκο, ο επισκέπτης του οποίου θα έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί τη διαχρονικότητα της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή του μυθικού Αχέροντα, ξεκινώντας από τα «κυκλώπεια τείχη» της Εφύρας και φτάνοντας στη μεταβυζαντινή «Κούλια», την κατοικία- φρούριο του Νεκρομαντείου. Ένα αρχαιολογικό πάρκο σύγχρονο και ασφαλή στο κοινό, καθώς και ευκολότερα προσβάσιμο από ΑμΕΑ, παιδιά και ηλικιωμένους.


www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: