Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή για Αμυγδαλέζα, παράνομη μετανάστευση, μετεκλογικές συνεργασίες, Χρυσή Αυγή.


 
Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ στην Α΄Αθηνών, για Αμυγδαλέζα, παράνομη μετανάστευση, μετεκλογικές συνεργασίες, Χρυσή Αυγή,   στην τηλεόραση του Σκάι με τους δημοσιογράφους Β.Λυριτζή και Δ. Οικονόμου
 
·         Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, δεν θέλουμε άλλους μετανάστες. Όσοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας να το πάρουν και να φύγουν. Όσοι δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και είναι παράνομοι να επιστρέψουν στις χώρες τους, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με απέλαση.
·         Πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας και στη στεριά και στη θάλασσα. Και αυτό έκανα,  και με την Αστυνομία και με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και τον Frontex.  Μαζί με το φράχτη λειτουργούν αποτρεπτικά γιατί στέλνουν  ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και κυρίως στις χώρες τους. Μην ξεκινήσετε να έρθετε στην Ελλάδα, μην παρασύρεστε από τους διακινητές. Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Αυτό όμως προϋποθέτει σοβαρές υπηρεσίες ασύλου, σοβαρές υπηρεσίες κέντρων κράτησης και πρώτης υποδοχής, σοβαρές υπηρεσίες απελάσεων. Εγώ έκανα 25.000 απελάσεις, όμως, ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται στη χώρα είναι πολλαπλάσιος.
·         Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας και τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας δεν πρόκειται να λυθούν ποτέ αν δεν δημιουργηθούν κέντρα πρώτης υποδοχής, κράτησης και απέλασης μεταναστών,  σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στην Αττική.
·         Αυτό το κέντρο στην Αμυγδαλέζα, είναι μια πολιτική της κυβέρνησης την οποία υλοποιεί ο κ. Χρυσοχοϊδης, και προφανώς πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο. Αλλά τα πάντα πρέπει να συνεχιστούν με προγραμματισμένο τρόπο όπως είχαμε ξεκινήσει. Δεν μπορούμε να κάνουμε αποσπασματικές κινήσεις.
·         Αυτό το κέντρο στην Αμυγδαλέζα, δεν είναι το ίδιο πράγμα με τα κέντρα τα οποία νομοθετήσαμε και δημιουργήσαμε και προχωρούμε σε όλη τη χώρα.  Εκείνα είναι κέντρα πρώτης υποδοχής και κράτησης. Στην Αυγδαλέζα πρόκειται περί κέντρου κλειστής φιλοξενίας όπως ονομάζεται, που σημαίνει πιστοποιημένοι παράνομοι μετανάστες χωρίς χαρτιά, τοποθετούνται εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα και φεύγουν.
·         Εάν δεν υπάρχουν οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας τότε οι τοπικές κοινωνίες φοβούνται. Και η  Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι δεν μπορεί να ξαναχρηματοδοτήσει κάτι το οποίο παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και τις συμφωνίες τις οποίες έχει κάνει η χώρα μας.
·         Όσο συνεχίζεται έτσι αυτή η κατάσταση με τους παράνομους μετανάστες, λειτουργεί και εις βάρος των νομίμων μεταναστών, οι οποίοι έχουν ενσωματωθεί ήδη στην ελληνική κοινωνία.
·         Ο τόπος, η χώρα μας έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Θα είναι τραγικό εάν η χώρα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.
·         Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία όπως φαίνεται τουλάχιστον από τις δημοσκοπήσεις, πρέπει να επιδιωχθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Όμως, σύμφωνα με αυτό που ισχύει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και τον ευρωπαϊκό χώρο, αυτό που έχω ζήσει εγώ, συμμετέχοντας για πολλά χρόνια σε υπερεθνικά όργανα άσκησης εξουσίας πολυκομματικά και προερχόμενα από διάφορες πολιτικές οικογένειες. Προϋποθέτει πρόγραμμα κοινών δεσμεύσεων. Δεσμεύσεων συγκεκριμένων, οι οποίες υλοποιούνται επί τη βάσει ουσιαστικής πολιτικής συμφωνίας και η Βουλή ψηφίζει επί της πολιτικής συμφωνίας.
·         Ποια είναι τα τρία θέματα στα οποία πρέπει να υπάρξει συμφωνία; Πρώτον, ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Δεύτερον. Βασική επιδίωξη για τη σταθερή δέσμευση της χώρας στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Τρίτον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαρκής προσπάθεια για την ανάπτυξη, για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και για την υποστήριξη  ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης.
·         Όσο φωτίζουμε ή προβάλλουμε διάφορα προβλήματα ως γενική κεντρική αδυναμία του κράτους, αυτό δημιουργεί φόβο στην κοινωνία και στρέφει τον κόσμο σε εκείνους που πιστεύουν ή που περνούν επικοινωνιακά το μήνυμα ότι μπορούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και να αναλάβουν αυτοί την προστασία.  Αυτό είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο και οδηγεί στην κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών και στον εκφασισμό της κοινωνίας.
·         Είναι ντροπή για το ελληνικό πολιτικό σύστημα να συζητούμε το ενδεχόμενο να εισέλθουν στη Βουλή νεοναζί. Άνθρωποι δηλαδή  οι οποίοι, ακούω τους ίδιους να λένε ότι δεν είναι νεοναζί, είναι κάτι άλλο, είναι όμως εθνικιστές, είναι ρατσιστές, είναι λαϊκιστές της άκρας δεξιάς.


Δείτε το video

Δεν υπάρχουν σχόλια: