Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Δημήτρης Κατσιπανέλης: Προβληματισμοί που συναντήθηκαν με τη σκέψη πολλών ετεροδημοτών



Σε προβληματισμούς και ερωτήματα για την αναπτυξιακή τροχιά του Νομού μας,  αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του, ο Υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πρέβεζας Δημήτρης Κατσιπανέλης, προς τους Ετεροδημότες της Αθήνας,  την Τετάρτη 25  Απριλίου,  στην αίθουσα της  Πανηπειρωτικής  Συνομοσπονδίας Ελλάδος, οι οποίες συναντήθηκαν με την σκέψη πολλών συμπατριωτών μας στην αίθουσα.
«Αξιώνουμε την ισόρροπη ανάπτυξη της Πρέβεζας με στήριξη του πρωτογενή τομέα, του τουρισμού και των μικροεπαγγελματιών, αξιοποιώντας, όλα τα πλεονεκτήματά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Όμως, για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να πούμε αλήθειες.
Ποτέ δεν καταφέραμε, να σχεδιάσουμε και να ολοκληρώσουμε, με ξεκάθαρες θέσεις ένα σχέδιο ανάπτυξης για το νομό μας.
Ποτέ δεν ήμασταν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, για να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκε, και σε εποχές μάλιστα που θα μπορούσαμε να το πετύχουμε.
Η δημιουργία της ΒΙΠΕ, πόσες βιομηχανίες   φιλοξένησε συνολικά ; Μια, δύο, τρεις ; Ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν τα έργα υποδομής, δε συνδέθηκε οδικά με το λιμάνι και ορισμένα λύματα πέφτουν κατευθείαν στον Καρυδά. Δε θα ήταν ρεαλιστικότερο, αν γινόταν βιοτεχνικό πάρκο;
Γιατί οι φορείς δεν αποφάσισαν ποτέ, τη χρήση του λιμανιού;
Γιατί δεν το χαρακτηρίσαμε Εμπορικό ή Τουριστικό λιμάνι;
Αν αποφασίζαμε για Εμπορικό, τότε η χωροθέτηση και κατασκευή της Μαρίνας, ήταν μεγάλο λάθος.
Πριν πόσα χρόνια ξεκίνησε η κατασκευή της και ακόμη δεν ολοκληρώθηκε;
Αρκετοί φορείς ισχυρίζονται, ότι το λιμάνι πρέπει να χαρακτηρισθεί Τουριστικό με μια προβλήτα για τουριστικά σκάφη και ένα μέρος του να γίνει Μαρίνα, με ολοκληρωμένες χερσαίες υποδομές. Αυτό, θα είχε σαν αποτέλεσμα η περιοχή μας να αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα στο θαλάσσιο τουρισμό. Παράλληλα, το Εμπορικό τμήμα του λιμανιού να μεταφερθεί, μετά από προτάσεις και μελέτες (έχει ασχοληθεί και το ΤΕΕ), σε άλλο σημείο.
Να μιλήσουμε για τα έργα ΖΕΥΞΗ,  Κλειστό Γυμναστήριο, ΤΕΙ;
Ενώ είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, οι προσβάσεις τους έγιναν αργότερα με πολύ σημαντικές καθυστερήσεις και παραμένουν στο ΤΕΙ και το Κλειστό κολυμβητήριο απαράδεκτες. Γιατί;
Το κλειστό κολυμβητήριο με το πρόγραμμα Αθήνα 2004, δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Γιατί ;
Δε δημιουργήσαμε ΧΥΤΑ στο νομό της Πρέβεζας, με αποτέλεσμα να μεταφέρουμε τα σκουπίδια 150 χιλιόμετρα μακριά, στο Καρβουνάρι Θεσπρωτίας, και να επιβαρύνονται οι πολίτες  με τεράστια έξοδα μεταφοράς στα δημοτικά τέλη».
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Το ίδιο διάστημα, γειτονικοί νομοί πέτυχαν σημαντικά έργα για την ανάπτυξή τους. Η γειτονική μας Λευκάδα, έχει
σύγχρονη μαρίνα, που συμβάλλει σημαντικά στην τουριστική  της ανάπτυξη και από την οποία ο δήμος εισπράττει 1.200.000 ευρώ. Σύγχρονο διοικητήριο 5.000 τετραγωνικά μέτρα από το οποίο γλίτωσαν  εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο σε ενοίκια .
Νέο νοσοκομείο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και πρόσφατα δημοπρατήθηκε. Μελέτη για νέα υποθαλάσσια είσοδο και άλλα πολλά μεγάλα και μικρά έργα.
Σήμερα ο Νομός μας δεν έχει Διοικητήριο, δεν έχει μαρίνα, δεν έχει Νοσοκομείο και το λιμάνι μας μοιάζει με τοπίο στην ομίχλη με τα παρατημένα μπλοκ, τόσο στη χερσαία ζώνη του, όσο και μέσα στη θάλασσα.
Μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας, ο Νομός μας έμεινε παραγκωνισμένος γιατί δε συνδέθηκε με κάθετο άξονα που θα λειτουργούσε αναζωογονητικά, καθώς θα μετέφερε εύκολα επισκέπτες στα παράλια, σε όλο το Νομό. Η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό στην Καμπή δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί πώς θα γίνει, ενώ την τελευταία στιγμή επιχειρήθηκε να αλλάξει η χάραξή της.
Τα στρατόπεδα παραμένουν χώροι εγκατάλειψης, καθώς απουσιάζει  η πολιτική βούληση για ένα σχέδιο παραχώρησής τους, συνολικότερης αξιοποίησης και ένταξής τους στον ιστό της πόλης, προς όφελος των πολιτών, προς όφελος της πόλης» και κατέληξε:
« Δεν ήρθα εδώ σήμερα για να σας φωτίσω, γιατί πίστευα και πιστεύω, ότι η ιδεολογία δεν είναι μόνο αυτά που λες, ιδεολογία είναι αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες, μα προπαντός αυτά που κάνεις. Δηλαδή η συμπεριφορά κι η καθημερινή στάση ζωής σου.
Οι αρχές μου και η στερεή και σταθερή σχέση που έχω χτίσει, με τον κάθε πολίτη, μέσα από την επαγγελματική μου δραστηριότητα, αλλά και  σαν Αντιδήμαρχος Πρέβεζας, μου επιβάλουν να υπηρετήσω την πολιτική με όρους συνέπειας, εντιμότητας, ειλικρίνειας και αποτελεσματικότητας.
Ταυτόχρονα, η επιθυμία μου να δω την Πρέβεζα να κερδίζει το στοίχημα της ανάπτυξης και τους συμπατριώτες μου να ευημερούν, με υποχρέωσε να είμαι παρών στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, για να μετατρέψουμε την οργή σε δύναμη Νέας Αλλαγής, για να διεκδικήσουμε ρεαλιστικές λύσεις και μέσα από την κοινή δράση ευθύνης, να διασφαλίσουμε ελπιδοφόρες προοπτικές για τον τόπο μας.
«Χρειαζόμαστε ανανέωση στο πολιτικό σύστημα, ανθρώπους  νέους  στην πολιτική, ικανούς, με διάθεση προσφοράς, συγκεκριμένες πολιτικές και ενεργούς πολίτες που να συντάσσονται με αυτές…» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: