Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τι είπε ο Χρήστος Παπουτσής στους Αθηναίους στη ομιλία του, χθές 25-04-2012, στο Μέγαρο Μουσικής



Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη σας και την εμπιστοσύνη σας.
 Γνωρίζοντας τις δυσκολίες της σημερινής κατάστασης, θέλω να σας ευχαριστήσω δυο φορές από την καρδιά μου για τη σημερινή σας παρουσία.  Αυτή είναι που μου δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα. Έναν αγώνα που ποτέ δεν πίστεψα ότι είναι αγώνας ενός ανθρώπου.  Αλλά που πάντοτε δεσμεύθηκα σε έναν αγώνα χιλιάδων και εκατομμυρίων ανθρώπων. Ετσι όπως μάθαμε εμείς που φτιάξαμε το ΠΑΣΟΚ , που ακολουθήσαμε το εγερτήριο κάλεσμα του Ανδρέα Παπανδρέου, που μάθαμε να αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό, για το κοινό συμφέρον, για τον ελληνικό λαό , για την πατρίδα.

Η 6η Μαΐου, η ημέρα των εκλογών είναι η κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας. Είναι η ώρα της απόφασης και της μεγάλης ευθύνης για όλους μας.
Είναι η ώρα που επιλέγουμε αυτούς που θέλουμε να μας εκπροσωπούν στη Βουλή και να κυβερνήσουν, στην πιο κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Καθώς,  η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική. Αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προοπτική του ευρώ.

Οι εκλογές γίνονται σε μια εποχή γεμάτη ανασφάλεια , γεμάτη αμφισβήτηση. Η ζωή όλων μας αλλάζει. Κι αλλάζει με βίαιο τρόπο.
Η Ν.Δ. απέδρασε από την εξουσία.  Και το ΠΑΣΟΚ εκλήθη να κυβερνήσει στην πιο κρίσιμη και ταραγμένη περίοδο μετά την μεταπολίτευση.

Με σύνθετα προβλήματα να απαιτούν άμεση λύση, με μεγάλη κοινωνική ένταση στο εσωτερικό της χώρας.
Μια σπίθα αρκούσε για να προκαλέσει την έκρηξη.
Τα δυόμισι χρόνια που πέρασαν ήταν χρόνια επώδυνα, χρόνια δοκιμασίας για τον ελληνικό λαό. 
Με οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες πρωτόγνωρες.
Με θυσίες και αλλαγές στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Θυσίες που έγιναν αντικείμενο πολιτικής και κομματικής εκμετάλλευσης από όλες τις πλευρές. Ακόμη  και σήμερα φτάνουν να ζητούν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Να επιστρέψει ξανά στη δραχμή.

Απίστευτη ελαφρότητα και εγκληματική ανευθυνότητα.
Τρομάζω όταν ακούω Έλληνες να υποστηρίζουν αυτή την προοπτική. Μια προοπτική που είναι το όνειρο κάθε τυχοδιώκτη και μαυραγορίτη. Όσων επένδυσαν  στην προοπτική της Ελλάδας της δραχμής. Και φυσικά δεν έχουν καμία ευαισθησία για τα λαϊκά συμφέροντα , τα δικαιώματα εργαζομένων , τις περιουσίες του λαού και το δημόσιο πλούτο.

Τι σημαίνει Ελλάδα εκτός ευρώ; όσοι έχουν ευρώ θα αγοράζουν έναντι πινακίου φακής το δημόσιο πλούτο και τις περιουσίες των Ελλήνων.

Με την  κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλάβαμε ένα τιτάνιο αγώνα. Μέσα σε ένα δυσμενές εθνικό και διεθνές περιβάλλον. Θέσαμε τις βάσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη σταθεροποίηση της οικονομίας. 
Δρομολογήσαμε αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη ο τόπος μας εδώ και δεκαετίες. Με σκληρές και διαρκείς διαπραγματεύσεις φτάσαμε στην απόφαση  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Που έθεσε τις βάσεις για τη ρύθμιση του χρέους και μια νέα ελπίδα για την Ελλάδα. Κι αυτό ήταν το αποτέλεσμα των συνεχών προσπαθειών του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Υπουργού Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλου.

Όμως,  η κρίση είναι ακόμη εδώ. Και χρειάζεται σκληρή δουλειά, υπευθυνότητα, συνέπεια, αποτελεσματικότητα.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα, με κυβέρνηση ψύχραιμη , στιβαρή και αποτελεσματική. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς και παιχνίδια εξουσίας.
Η Ελλάδα χρειάζεται Κυβέρνηση που στηρίζεται σε στέρεη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Με πρωθυπουργό και υπουργούς αποφασισμένους να αντιμετωπίσουν τις ρίζες των προβλημάτων και τις προκλήσεις της εποχής.

Είναι ώρα ευθύνης και χρειάζεται ψήφος ευθύνης.
Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, σημαίνει το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστής και εγγυητής  των εξελίξεων.
Σημαίνει πόλος σταθερότητας και ασφάλειας  για τη χώρα.
Πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ σημαίνει 50 επιπλέον βουλευτές με βάση το νέο εκλογικό νόμο και η πρώτη εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Βαγγέλη Βενιζέλο για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ευθύνης.

Η πατρίδα χρειάζεται κυβέρνηση με πλήρη συναίσθηση της αποστολής της , να κυβερνήσει  με γνώμονα το εθνικό συμφέρον , την προοπτική της ελληνικής  κοινωνίας και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Κι αυτό μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το εγγυηθεί με υπεύθυνο και αποφασιστικό τρόπο.  
Στις εκλογές πρέπει να εκφραστεί ελεύθερα ο λαός και ανάλογα με τα αποτελέσματα, ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, τότε και μόνον τότε, να γίνει συζήτηση  για πιθανά προοδευτικά σχήματα κυβερνητικής συνεργασίας.

Η κυβέρνηση συνεργασίας για να είναι στέρεα πρέπει να βασίζεται σε προγραμματική συμφωνία συγκεκριμένων επιλογών με δεσμεύσεις που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και το εθνικό συμφέρον, την ίδια τη λειτουργία των θεσμών. Αυτή είναι η έννοια της κυβερνητικής συνεργασίας όπως τουλάχιστον την βίωσα συμμετέχοντας σε θεσμικά όργανα εξουσίας με πολυκομματική ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γι αυτό είναι αδιανόητο ορισμένοι δικοί μας να σπεύδουν να εκδηλώσουν προθυμία συμμετοχής σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά.
Ο οποίος κ Σαμαράς αρνείται κάθε συνεργασία, ζητά την αυτοδυναμία της ΝΔ και απειλεί με νέες εκλογές… 
Ξεχνώντας τα αποτελέσματά της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. 
Δεν αποδέχομαι τη λογική της ηττοπάθειας, δεν αποδέχομαι τις αντιλήψεις που προκαταλαμβάνουν τις εξελίξεις, προκαθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα και μετατρέπουν το ΠΑΣΟΚ σε δεκανίκι των κεντροδεξιών επιλογών.
Πιστεύω σε ένα ΠΑΣΟΚ με ορατό κοινωνικό, ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Με καθοριστικές κοινωνικές αναφορές. 
Πιστεύω, σε ένα ΠΑΣΟΚ, δύναμη αλλαγής και προοδευτικών ρήξεων, προοδευτικών ανατροπών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα ενωμένο, ισχυρό και πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν μας περισσεύει.  Ιδιαίτερα εκείνοι που για δεκαετίες έδωσαν το είναι τους, έδωσαν  τη ζωή τους με συνέπεια και εντιμότητα στην κοινή μας προσπάθεια.    
Όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε ψηλά στη συνείδηση, στη ψυχή και την καρδιά του ελληνικού λαού αυτό το μεγάλο πολιτικό κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Βασικό πυλώνα του κεντρώου χώρου και της Αριστεράς στην Ελλάδα.
Χωρίς καμία αμφιβολία, η διετία 2009-2011 χρειάζεται πολιτική αποτίμηση με ειλικρίνεια, με θάρρος και με αίσθημα δικαίου. Για τις δύσκολες κυβερνητικές πολιτικές επιλογές, τις επιτυχίες,  αλλά και τις αδυναμίες, τις λανθασμένες επιλογές προσώπων και πολιτικών που μας εγκλώβισαν όλους.

Οφείλουμε όμως, να αναγνωρίσουμε την προσφορά  του Γιώργου Παπανδρέου που έδωσε μια ασύλληπτη μάχη, μάχη για την Ελλάδα στην Ευρώπη με μεγάλο πολιτικό και προσωπικό κόστος. 
Κρατήσαμε τη χώρα όρθια, αποφύγαμε την χρεοκοπία και θέσαμε στέρεες βάσεις για μια νέα ελπιδοφόρα πορεία της ελληνικής κοινωνίας.   
Τώρα είναι ώρα ευθύνης. Και οφείλουμε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας.

Η αλήθεια είναι ότι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης δεν μπορεί να σπάσει μέσα από μονόπλευρη δημοσιονομική πολιτική και τον αυτοματισμό της αγοράς, όπως επιβάλλει με δογματισμό η επικρατούσα σήμερα στην Ευρώπη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αυθεντικός εκφραστής της οποίας είναι στην Ελλάδα ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία.
Η αλήθεια είναι ότι η ανταγωνιστικότητα δεν εξασφαλίζεται μέσα από τη συνεχή υπονόμευση των κοινωνικών δικαιωμάτων και μέσα από τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων.
Ο  κόσμος απαιτεί από εμάς τους πολιτικούς να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Να κάνουμε αυτοκριτική για τις αδυναμίες και τα λάθη μας, αλλά χωρίς να ισοπεδώνουμε τα πάντα και χωρίς να αδικούμε τις ειλικρινείς προσπάθειες.

      Όλοι μας έχουμε κάνει μικρούς ή μεγάλους συμβιβασμούς με το άλλοθι της συγκυρίας και της ανάγκης. Δεν έχουμε όμως πια την πολυτέλεια να λειτουργούμε αποκομμένοι από την πραγματικότητα και τον κόσμο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναβάλουμε τις απαντήσεις. Τώρα οφείλουμε όλοι να πάρουμε θέση.
Αυτό ακριβώς σκοπεύω να κάνω απόψε ενώπιόν σας.
Να σταθώ σε μερικές θέσεις που καθορίζουν τη στάση μου, τις πολιτικές μου επιλογές και αποτελούν τις δεσμεύσεις μου.            
Πρώτα απ όλα, αδιαπραγμάτευτη επιλογή για την ευρωπαϊκή στρατηγική της χώρας. Κι αυτό σημαίνει συνεχής και συστηματική προσπάθεια μέσα από συμμαχίες,  μέσα από αντιπαραθέσεις,  μάχη εκ του συστάδην, για την κατοχύρωση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και τις θέσεις της χώρας για μια διαφορετική ευρωπαϊκή πορεία.
                    
Η  δική μου μακρόχρονη ευρωπαϊκή διαδρομή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών με δίδαξε: 
Ότι η Ευρώπη είναι ένα πεδίο σκληρής διαπραγμάτευσης, πολυεπίπεδων συμμαχιών, ιδεολογικής αναμέτρησης, δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων που δεν σταματούν ποτέ.
Η Αλλαγή στην Ελλάδα περνά μέσα και από την Αλλαγή στην Ευρώπη.
Η αυριανή ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να συμμετάσχει στις συζητήσεις και τις επικείμενες αποφάσεις. και ελπίζουμε όλες αυτές οι αποφάσεις να πάρουν το σωστό δρόμο και τη σωστή κατεύθυνση αν με την ψήφο του γαλλικού λαού εκλεγεί τη μεθεπόμενη Κυριακή ο Φρανσουά Ολάντ στο τιμόνι της γαλλικής δημοκρατίας.

Μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με καθαρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προοδευτική πολιτική για την Ευρώπη  παίρνει πρωτοβουλίες για:
·        φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών,
·        την άμεση έκδοση του ευρωομολόγου,
·        ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων
·        Αποφασιστική θωράκιση του Κοινού Νομίσματος από τις επιθέσεις των διεθνών κερδοσκόπων.
·        Νέες δυνατότητες και ευελιξία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να συμβάλλει στην ανάπτυξη.
·        Ένα ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό Οργανισμό αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.
·        Ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ύφεσης, την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Για την Ελλάδα, για την αυριανή κυβέρνηση της χώρας, είναι απόλυτα αναγκαία, περισσότερο  από ποτέ, η δέσμευση  για μια ευρωπαϊκή πολιτική συνυφασμένη με την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης στη κοινή μας πορεία.
Αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική, μόνο το ΠΑΣΟΚ τη θέλει και μπορεί να την υποστηρίξει.
Η ΝΔ ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια της σημερινής συντηρητικής πλειοψηφίας που έχει την ευθύνη για τη σημερινή θεσμική και πολιτική κρίση στην Ευρώπη.

Το Μνημόνιο. Περιθώρια προοδευτικής πρότασης.
Θέλω να είμαι σαφής.
Με το μνημόνιο και το PSI δεν τελειώνει η πολιτική στην Ελλάδα για την επόμενη δεκαετία όπως υποστηρίζουν ορισμένοι.
Δεν το δέχομαι.
Μια τέτοια παραδοχή υπονομεύει  την ίδια τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.
Οφείλουμε να προχωρήσουμε με θάρρος και με αποτελεσματικότητα στις αναγκαίες  διαρθρωτικές αλλαγές, αυτές που έχει δεσμευτεί η ελληνική Βουλή.
Ταυτόχρονα όμως, δεν έχουμε δικαίωμα να αδιαφορήσουμε και να αγνοήσουμε τις συνέπειες της ύφεσης στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ελλάδας που προτείνει το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ ευρύτερο και προοδευτικό περιεχόμενο από το μνημόνιο.
Για αυτό δεν δέχομαι την επιχειρηματολογία όλων εκείνων οι οποίοι επιμένουν να ταυτίζουν οριστικά και αμετάκλητα ακόμη και την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ με το μνημόνιο. Δεν είναι το μνημόνιο η ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ. Η ιδεολογία μας είναι η ιδεολογία του δημοκρατικού σοσιαλισμού στη σύγχρονη εποχή. Πάντα με τις αξίες που φέρνουν τον άνθρωπο στην πρώτη γραμμή του δικού μας αγώνα.

Πιστεύω ακράδαντα ότι σε αυτό το ασφυκτικό πολιτικό και δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια και να διαμορφώσουμε μια νέα προοδευτική πολιτική πρόταση. Με αναπτυξιακά και κοινωνικά ισοδύναμα μέτρα.
Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ισοπεδωτική, στην τυφλή εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων συνταγών. Κι ούτε έχουμε το δικαίωμα να αποδεχόμαστε τη συνεχή και μονομερή, άδικη ανακατανομή των βαρών.

Να επιτρέπουμε αβίαστα να ακυρώνονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα και συνεχή αύξηση του κόστους ζωής.       
Είχα εκφράσει ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος εγκαίρως, ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΟΧΙ ΚΡΥΦΑ και όχι εκ των υστέρων, τις επιφυλάξεις μου για τις οριζόντιες περικοπές των μισθών , τη διαμόρφωση του πρώτου μνημονίου όπως και την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα της Ελλάδας. ΚΑΙ ΔΕΧΘΗΚΑ ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙ ΑΥΤΟ.
Και τι δεν άκουσα για την ακρίβεια από άσπονδους φίλους και αντιπάλους
Ακόμη και ότι εμποδίζω τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές, με τη στάση μου.
Ότι είμαι εκ πεποιθήσεως και ιδεολογίας ενάντια στην απελευθέρωση των αγορών.
Δεν διστάζουν να λένε ακόμη και αυτό.
Κι ας είναι που η απελευθέρωση των μεγαλύτερων αγορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  των αγορών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου φέρουν τη δική μου προσωπική σφραγίδα και υπογραφή.
Κι ας είναι που η επιχειρηματικότητα έγινε πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δική μου πρωτοβουλία ως αρμοδίου Επιτρόπου.
Κι ας είναι που το δικό μου όνομα φέρουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές δέσμες πολιτικών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας , για το Εμπόριο και τον Τουρισμό.
Κι ας είναι ότι κι εδώ στην Ελλάδα μόλις επέστρεψα, η απελευθέρωση των υπηρεσιών στην ακτοπλοΐα φέρει τη δική μου υπογραφή.

Δεν μιλώ συχνά για τον εαυτό μου.
Δεν επεδίωξα ποτέ να αυτοδιαφημίζομαι ως μεταρρυθμιστής.  Από τα λόγια του αέρα προτιμώ τα έργα.
Αλλά δεν θα επιτρέψω σε κανένα να ακυρώνει και να απαξιώνει, τη διαδρομή, το έργο και τις πολιτικές μου θέσεις.    

Φίλες και φίλοι,
Η αλήθεια είναι ότι με το αναπτυξιακό μοντέλο του παρελθόντος , αυτό που γνωρίσαμε στα προηγούμενα χρόνια, η χώρα δεν μπορεί να πάει πουθενά.  
Δεν έχουμε κανένα απολύτως δικαίωμα να επιτρέπουμε τη συλλογική αυταπάτη μιας ψευδούς ευημερίας.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα σχέδιο ολοκληρωμένης περιφερειακής παραγωγικής και κλαδικής αναδιάρθρωσης.
Περιφερειακή ανάπτυξη δεν είναι η αντιπαραγωγική  κατασπατάληση των κοινοτικών πόρων.
Είναι η στοχευμένη επανεπένδυση που δημιουργεί νέο πλούτο, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, που επιβραβεύει την καινοτομία.
Επιτέλους, χωρίς άλλη καθυστέρηση, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, που είναι και τα μοναδικά κονδύλια που έχει η χώρα μας στη διάθεση της για την ανάπτυξη.
 Γιατί η  ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι στα λόγια και να είναι αέρας, αλλά να έχει πραγματικό αποτέλεσμα στην αγορά, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.         
Με σύγχρονες επιλογές για την οργάνωση της παραγωγής, της αγοράς και των υπηρεσιών.
Με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Πάντα όμως χρειάζεται εξαντλητικός κοινωνικός διάλογος,  συναίνεση και ενεργός συμμετοχή των υγειών δυνάμεων της κοινωνίας.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Δημοκρατία είναι το Πολίτευμα της πλειοψηφίας αλλά και της συναίνεσης.
Δεν χωράνε στη Δημοκρατία πρακτικές «αποφασίζουμε και διατάσουμε».

Είναι ανάγκη η νέα  Κυβέρνηση μετά τις εκλογές να παρέμβει χωρίς καθυστέρηση και να ανατρέψει τις σημερινές δομές που καθηλώνουν και ακινητοποιούν την προοπτική των μεγάλων αναπτυξιακών έργων.
Να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, στην Ναυτιλία, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό.
Να αξιοποιήσουμε το φυσικό πλούτο της χώρας αλλά και την Δημόσια περιουσία.
Να προχωρήσουμε με τόλμη  στην αξιοποίηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της Ελλάδας.  Και μάλιστα, με άμεση οριοθέτηση  και προγραμματισμό της έρευνας και εκμετάλλευσης. 
Το ίδιο ισχύει για την πλήρη και άμεση αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και την ενεργοποίηση όλων των προγραμμάτων που δεν αξιοποιήθηκαν μέχρι σήμερα.
Ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους.

Ø Χρειάζεται αναδιάρθρωση με ταχύτατους ρυθμούς του Κράτους, όπως και των ΔΕΚΟ, πάντα όμως με γνώμονα δημόσιο συμφέρον.
 Πρέπει με ευελιξία, με αποφασιστικότητα να πετύχουμε την επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος. Προς όφελος όμως της αγοράς, της επιχειρηματικότητας και των πολιτών. 
 Όχι πάλι προς όφελος των τραπεζιτών.
                 Επιτέλους ας υποστηρίξουμε ένα ισχυρό δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.   Ένα πλαίσιο αυστηρού ελέγχου των Τραπεζών. Έτσι ώστε να εγγυηθούμε την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
                   Επιπλέον η νέα κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευθεί τη νομική βάση για την αποζημίωση των ιδιωτών που εμπιστεύθηκαν τις αποταμιεύσεις τους στα κουρεμένα πλέον κρατικά ομόλογα.
Όπως επίσης, οι τράπεζες να βρουν τους τρόπους να για την ανακούφιση εκείνων που έχουν υψηλές δόσεις δανείων και δεν μπορούν, δυσκολεύονται τώρα να τις αποπληρώσουν λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης.
Αυτό δεν το απαγορεύει το μνημόνιο.  Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και στήριξη αυτής της προσέγγισης. Αυτή είναι η διαφορά μας με αυτούς που πιστεύουν ότι με το μνημόνιο τελείωσαν τα πάντα.
 Ø Χωρίς νέα καθυστέρηση, ένα σύγχρονο δίκαιο , σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα. Είναι η βασική προϋπόθεση για να δούμε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ø Να προχωρήσουμε αμέσως στην αποφασιστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, που ξεκινήσαμε.
Η επένδυση στην Παιδεία είναι εθνική επένδυση. Είναι επένδυση στο μέλλον του ελληνισμού και στην προοπτική της χώρας.
 ·        Πιστεύω αδιαπραγμάτευτα στο ρόλο της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
 ·        Πιστεύω στη διαρκή αναβάθμιση όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
 ·        Πιστεύω στη δημοκρατική και διαφανή λειτουργία τους.  Με συμμετοχή και  διακριτό ρόλο των πρωταγωνιστών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.   Των καθηγητών και των φοιτητών.
 ·        Πιστεύω στην  υποχρέωση να ανοίγουμε διαρκώς νέους δρόμους για τη νέα γενιά της πατρίδας μας.
Να εγγυηθούμε ότι η Ελλάδα θα κρατήσει όλα τα παιδιά της προσφέροντας ευκαιρίες για μια δημιουργική και επιτυχημένη ζωή.

Φίλες και Φίλοι,
 έλω σήμερα, να σας πω τις θέσεις μου για την ασφάλεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για τον προοδευτικό χώρο είναι ταμπού η έννοια της ασφάλειας.
 Όμως, η ασφάλεια είναι δικαίωμα του πολίτη. Δικαίωμα που απορρέει από το Σύνταγμα της χώρας.
 Η ασφάλεια είναι απαίτηση της κοινωνίας και προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη.
 Στην περίοδο της θητείας μου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ορισμένοι μου άσκησαν έντονη κριτική ακριβώς γιατί δεν αποδέχθηκα τη λογική του αστυνομικού κράτους.
 Και πότε;  Σε αυτή την περίοδο της μεγάλης κρίσης, της έντασης, της τεράστιας αγανάκτησης, της δικαιολογημένης αγανάκτησης των πολιτών.  Πράγματι, εγώ, δεν επέτρεψα ούτε για μια στιγμή την επιβολή αυταρχικών μεθόδων και τη λογική ενός αστυνομικού κράτους.  Κι όπου υπήρξαν τέτοια φαινόμενα ελέγχθηκαν και τιμωρήθηκαν καθώς αμαύρωσαν και ακύρωσαν τη πρακτική       και την αυτοσυγκράτηση χιλιάδων συναδέλφων τους.
 Δε θα επιτρέψω ποτέ σε κανέναν ν’ αμφισβητήσει τη δική μου δημοκρατική ευαισθησία και την πίστη μου στις αρχές της δημοκρατίας.
 Πιστεύω ότι, η λογική του αστυνομικού κράτους δεν έχει καμία σχέση με τον προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο , με τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα, με την δημοκρατική προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.
Εγώ πιστεύω στο κράτος δικαίου.
Πιστεύω στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών. 
 Πιστεύω ότι τα πολιτικά ζητήματα λύνονται με διάλογο. Δεν λύνονται με τη βία. Δεν λύνονται με σύγκρουση. Διάλογος και συνεννόηση, αυτή πρέπει να  είναι η διαρκής πολιτική  επιδίωξη.
 Το Κράτος είναι ισχυρό  όταν δεν χρησιμοποιεί τη δύναμη και την εξουσία που έχει. Όταν οργανώνει τη λειτουργία της κοινωνίας μέσα από την άμβλυνση των αντιθέσεων. Η δημοκρατική διακυβέρνηση στηρίζεται στη συνεννόηση και όχι στη βίαιη επιβολή της κρατικής βούλησης.
 Όποιος θυσίασε τη Δημοκρατία για την ασφάλεια στο τέλος τα έχασε και τα δύο.
 Έχουν πολιτικές επιδιώξεις όσοι κραδαίνουν την ψεύτικη εικόνα ενός κράτους απόντος, ανίκανου να προστατεύσει τον πολίτη.   Επενδύουν στην κοινωνία του φόβου, προσδοκώντας ότι θα κερδίσουν την ψήφο του φοβισμένου πολίτη.
Στην πραγματικότητα όμως επωάζουν το αυγό του φιδιού. Και στην ουσία προωθούν τον εκφοβισμό της κοινωνίας.
 Οι συγκυρίες είναι εκρηκτικές και η δημαγωγία στο πεδίο της ασφάλειας είναι εγκληματική για την κοινωνία.
 Μόνο η ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού μπορεί να μας βγάλει χωρίς σοβαρές απώλειες από την κρίση.
 Είναι αλήθεια ότι
Οι Αθηναίοι υποφέρουν από την άνοδο της εγκληματικότητας.
Πληρώνουμε χρόνια αδιαφορίας όλων των αρμόδιων κρατικών φορέων.
 Για προβλήματα που μπαίνουν κάτω από το χαλί  εδώ και πολλά χρόνια.
Θέλω να σας ομολογήσω, ότι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αισθάνθηκα πολύ αμήχανα όταν κλήθηκα να αντιμετωπίσω προβλήματα της Αθήνας που είχα επισημάνει ως Υποψήφιος Δήμαρχος του 2002.  Λες και δεν πέρασε ούτε μια μέρα από το 2002 μέχρι σήμερα.
Είναι επίσης αλήθεια ότι η κρίση αυξάνει τη φτώχεια και η φτώχια αυξάνει την εγκληματικότητα.  Κι αυτή επιδεινώνεται από το μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών.
 Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι τα τελευταία δύο αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των συλλήψεων και η εξιχνίαση των εγκλημάτων.
 Γεγονός που κατέστησε την ΕΛΑΣ μια από τις πιο αποτελεσματικές αστυνομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και μαζί με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή,  στάθηκαν αμείλικτες απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα , εξαρθρώνοντας πρωτόγνωρο αριθμό κυκλωμάτων παραεμπορίου, εμπορίας ανθρώπων, όπλων , ναρκωτικών και νονών της νύχτας.
Για να μην αναφερθώ στις μεγάλες επιτυχίες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που είναι στρατευμένη στην προστασία των πολιτών και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
 Σ’ αυτή την περίοδο των 17 μηνών που εγώ βρέθηκα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με 12 νόμους και 49 Προεδρικά Διατάγματα για τη συγκρότηση του νέου θεσμικού πλαισίου για την εσωτερική ασφάλειας της χώρας.

 Ένα νέο δόγμα ασφάλειας της χώρας που στηρίζεται στη διακλαδική συνεργασία των τριών Σωμάτων Ασφαλείας , της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος. Και πάντα σε στενή συνεργασία με την ΕΥΠ, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια χωρίς προβλήματα, χωρίς σκιές.
 Αναβαθμίστηκε το επίπεδο της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, με την απόλυτη αναγνώριση των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας.
 Θέλω να ελπίζω είναι ότι θα υπάρξει συνέχεια στις προσπάθειες και το έργο το οποίο αφήσαμε πίσω. Και κυρίως να μην αλλάξει ο προσδιορισμός της ιεράρχησης των αξιών.
 Όταν είπα ότι προτιμώ ένα σπασμένο μάρμαρο από ένα σπασμένο κεφάλι, γιατί το μάρμαρο αντικαθίσταται, δέχθηκα τη σφοδρή επίθεση τόσο από τα πολιτικά κόμματα της Δεξιάς,  όσο επίσης κι από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 Ασφάλεια και συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας. Κοινωνική ένταξη των νόμιμων μεταναστών. Ομογενείς και Πόντιοι.
 Εργάσθηκα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για την ασφάλεια των Συνόρων μας, για την ασφάλεια των Ευρωπαϊκών συνόρων.  Για την  Ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και την μετανάστευση. Απαιτώντας στην Ευρώπη ιδιαίτερη μέριμνα για την Ελλάδα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
 Η παράνομη μετανάστευση είναι μια βόμβα στην ελληνική κοινωνία, που αγνοήθηκε για χρόνια.  Είναι μια βόμβα που καλλιεργεί την ανασφάλεια στους πολίτες και δημιουργεί ένα κλίμα καχυποψίας απέναντι στους ομογενείς αλλά και τους νόμιμους μετανάστες , που έχουν ενσωματωθεί εδώ και χρόνια στην ελληνική κοινωνία και που προσφέρουν δημιουργικά, αποφασιστικά, οριστικά στην οικονομική ζωή του τόπου, δημιουργώντας δεσμούς φιλίας, αγάπης, οικογενειακούς και προσωπικούς δεσμούς με τις ελληνικές οικογένειες.
 Όσον αφορά εμένα προσωπικά ασχολήθηκα  με την επίλυσή του από την  πρώτη ημέρα που ανέλαβα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
 Από το πρώτο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. που συμμετείχα, δύο πράγματα ζήτησα, πρώτον την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ  και δεύτερον να φέρουμε την Ευρώπη στα σύνορά μας που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης.
Φέραμε τον Frontex για να συνδράμει τις επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στα χερσαία σύνορα και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στα θαλάσσια σύνορα.
 Προωθήσαμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των συνόρων της χώρας με σύγχρονα μέσα υψηλής τεχνολογίας και σημαντική ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων.
 Δώσαμε σοβαρά δείγματα γραφής και υπευθυνότητας διασφαλίζοντας τη συνέχεια της Ελλάδας στο Schengen , στο χώρο ελεύθερης διακίνησης των ευρωπαίων πολιτών.
 Όταν μάλιστα το Σεπτέμβριο του 2010 που ανέλαβα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βρήκα και την προειδοποίηση του έλληνα πρέσβη στην αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες σχετικά με το ενδεχόμενο αποβολής της Ελλάδας από το Schengen.
 Όπως παρέλαβα και 47 χιλιάδες αιτήματα ασύλου που περίμεναν χρόνια προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή για την έλλειψη πολιτικής ασύλου στην Ελλάδα.
 Γι αυτό και προχωρήσαμε άμεσα σε μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση διαμορφώνοντας το πιο σύγχρονο,  ίσως  το πιο προοδευτικό σύστημα ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όλα αυτά σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το EASO, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου.
 Δημιουργήσαμε νέες και ανεξάρτητες δομές. Την Υπηρεσία Ασύλου, την Αρχή Προσφυγών, όπως δημιουργήσαμε την Υπηρεσία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και κράτησης παράνομων μεταναστών.
Εξασφαλίσαμε ταυτόχρονα και την πλήρη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σας μιλώ για νέες δομές. Καθώς δεν υπήρχε τίποτα.
 Σας μιλώ για νέες πολιτικές καθώς η Ελλάδα ήταν καταγέλαστη σε διεθνές επίπεδο.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος.
 Δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας αν δεν λειτουργήσουν σωστά η Υπηρεσία Ασύλου και τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και κράτησης παράνομων μεταναστών. Εγώ δεν σας μιλώ για στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σας μιλώ για κέντρα υποδοχής και κράτησης παράνομων μεταναστών με όλες τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής που προβλέπει η ΕΕ και ο ΟΗΕ.
 Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους παράνομους μετανάστες. Όσοι έχουν δικαίωμα  Ασύλου και διεθνούς προστασίας έχουμε την υποχρέωση να το δίνουμε άμεσα.  Μαζί με τα ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Όσοι είναι παράνομοι πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Με το πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού. Διαφορετικά με απέλαση.
 Από τον περασμένο Απρίλιο, πάνω από ένα χρόνο καθημερινά,  με ειδική συγκροτούμενη δύναμη της Αστυνομίας, επιχειρεί στο Κέντρο της Αθήνας.   Με σημαντικά αποτελέσματα εμφανή σε ορισμένες περιοχές.
 Τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 25 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες απελάθηκαν.
 Το μόνο που άλλαξε τις τελευταίες εβδομάδες ότι αυτές τις δραστηριότητες αποφάσισαν να τις φιλοξενήσουν και να τις προβάλλουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
 Αυτούς τους 17 μήνες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έγιναν μεγάλες προσπάθειες. Παραλάβαμε τρία Σώματα και ένα Υπουργείο. Και σήμερα έχουμε και τρεις Γενικές Γραμματείες, της Δημόσιας Τάξης, για την Ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας και τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μια Γραμματεία που μας έκανε περήφανους για την άμεση αντίδραση σε όλες τις φυσικές καταστροφές όχι μόνο εντός της Ελλάδας αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
 Έγιναν τεράστιες προσπάθειες  τόσο για την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής , όσο και για την ενίσχυση των Υπηρεσιών τους με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
 Και επιπλέον υλοποιήσαμε την προεκλογική δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση της χρόνιας ομηρίας των εποχικών πυροσβεστών και την πρόσληψη 4ων χιλιάδων πυροσβεστών πενταετούς θητείας.
 Η ίδρυση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με έδρα στο δικό του κτήριο στην Ακτή Βασιλειάδη  και η αναδιοργάνωση του Σώματος με σύγχρονες επιχειρησιακές δομές ήταν η υλοποίηση ενός οράματος πολλών γενεών στελεχών του Λιμενικού Σώματος.  Ήταν μια προσωπική μου δέσμευση από την πρώτη μου θητεία στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πριν από 12 χρόνια.
 Όπως επίσης ιδρύσαμε τη νέα υπηρεσίας της Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος , η οποία έχει ήδη λαμπρές επιτυχίες κερδίζοντας γρήγορα την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Αποδείξαμε ότι μπορούμε να χτυπήσουμε τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και τις παράνομες συναλλαγές.
Όπως αποδείξαμε και κάτι άλλο, ότι εμείς δεν χαριστήκαμε σε κανέναν.

Φίλες και Φίλοι,
 Θέλω να σας πω σε τι επιμένω για Δημοκρατία και Αυτονομία πολιτικής
Σε  περιόδους κρίσης όπως αυτή που περνούμε σήμερα ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η διολίσθηση σε εύκολο αυταρχισμό.
 Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απαξίωση των θεσμών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. Είναι η ισοπέδωση των αρχών στο βωμό της ανάγκης και του εφικτού.
 Αλήθεια, ποιος ωφελείται από την ισοπέδωση της πολιτικής ζωής, από την ισοπέδωση της Βουλής, του συνδικαλισμού και της αυτοδιοίκησης;
 Όσο δικαιολογημένη είναι η οργή, άλλο τόσο είναι αδιέξοδη η ισοπέδωση των πάντων.
 Αλήθεια ποια συμφέροντα ευνοούνται από μια κοινωνία εύκολης αγανάκτησης και απαξίωσης όλων των θεσμών;
 Θα επιτρέψουμε στα πάσης φύσεως οικονομικά και εξωθεσμικά συμφέροντα  να διαμορφώνουν τον πολιτικό χάρτη της χώρας και να επιβάλουν τις επιλογές τους; Να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, πρωθυπουργούς και υπουργούς;
 Τώρα, χρειάζονται περισσότερο από ποτέ ισχυρά και υπεύθυνα πολιτικά κόμματα που διασφαλίζουν την αυτονομία της πολιτικής.   Όπως χρειάζεται ισχυρή Αυτοδιοίκηση, ισχυρές και σύγχρονες οργανώσεις των εργαζομένων.
 Η ενίσχυση του κύρους των θεσμών,  η διαφάνεια του πολιτικού συστήματος, απαιτούν συγκεκριμένες αλλαγές που θα αποκαταστήσουν την πίστη στη Δημοκρατία.
 Η Βουλή είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας μας.  Εκεί εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία. Όπως δεσμεύθηκε ήδη ο Βαγγέλης Βενιζέλος είμαστε αποφασισμένοι.
Με τον Κοινοβουλευτισμό στο κέντρο της Δημοκρατίας.
 Η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη ανατροπή. Μία μεγάλη ανατροπή υπέρ του δημοσίου ήθους, υπέρ της διαφάνειας, υπέρ του δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου.
 Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους.
Για τα πολιτικά κόμματα αλλά και για τους πολιτικούς.
 Για τον καθένα από μας ξεχωριστά.
 Ως πότε θα επιτρέπουμε τον ανεύθυνο λαϊκισμό να υπονομεύει τις λειτουργίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας; 
 Στις 6 Μαΐου η απόφαση είναι δική μας.
Τώρα,  το μέλλον είναι στα χέρια μας.  Και το διεκδικούμε.
 Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν άλλο να αποφασίσει για εμάς, τις οικογένειές μας και την πατρίδα μας. 
 Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το δικαίωμα της ψήφου που κατακτήθηκε με αίμα και αγώνες για τη Δημοκρατία.
 Τώρα,
οι επιλογές είναι δικές μας. Και είναι κρίσιμες.
 Απευθύνομαι σε όλους για να δώσουμε μαζί αυτή την κρίσιμη πολιτική μάχη.
 Η συμμετοχή και η ψήφος όλων μας είναι αυτές που θα καθορίσουν το μέλλον και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ.
Είναι αυτές που θα καθορίσουν το μέλλον και την προοπτική της χώρας.
 Σ’ αυτήν, λοιπόν, τη συγκυρία, με την πολιτική διαδρομή μου, με την εμπειρία μου στην Ελλάδα και την Ευρώπη,  τις ιδέες και τις απόψεις μου, δίνω και πάλι τη μάχη μαζί με  όλους εκείνους που πιστεύουμε τις ίδιες απόψεις, που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές.
Πάντα για το συμφέρον του λαού και του τόπου. Πάντα για την ενότητα και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ.

Πιστεύω σε αυτό που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Ότι η μοναδική δύναμη που έχει ένας πολιτικός  είναι η έδρα του στη Βουλή. Σε αυτή που τον εκλέγει ο πολίτης με την ψήφο του.  
 Αυτή τη δύναμη σας ζητώ. 
Για να συνεχίσω να αγωνίζομαι για το συμφέρον του λαού και του τόπου.
Με ήθος, ακεραιότητα, τόλμη και δημοκρατική ευαισθησία. Όπως έκανα σε όλη μου την πορεία μέχρι σήμερα.
Και πάνω από όλα, με τη δέσμευση να είμαι πάντα μαζί σας.
Δέσμευση ζωής με τους πολίτες της Αθήνας.
Δέσμευση ζωής που τίμησα και θα τιμώ όσο θα μπορώ.
Γεια σας και με τη νίκη. Όλοι μαζί στον αγώνα τον δίκαιο. Στον αγώνα τον καλό. Να τον δώσουμε όλοι μαζί με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Με το ΠΑΣΟΚ. Με τις αξίες μας, με τις αρχές μας. Γιατί το έχει ανάγκη η πατρίδα, το έχει ανάγκη η Ελλάδα, το έχει ανάγκη η σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Το έχει ανάγκη το μέλλον της  νέας γενιάς. Γεια σας και με τη νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: