Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Στις 21.ΟΟ' - 21.30' το βράδυ της Κυριακής θα ξέρουμε το αποτέλεσμα



-Πώς θα γίνει η μετάδοση - Μειώνονται 45% οι υπάλληλοι που θα πάρουν επίδομα

 Κατά 45% θα μειωθούν οι δικαιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα πάρουν εκλογικό επίδομα για την απασχόλησή τους στην εκλογική διαδικασία της 6ης Μαϊου, έκανε γνωστό σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης. 



Ο ίδιος άφησε ανοικτό να μειωθεί και το ύψος του επιδόματος που θα χορηγηθεί συγκριτικά με τις εκλογές του 2009. 



Ο κ. Γαννίτσης απευθυνόμενος στους συνδικαλιστές κυρίως της ΠΟΕ -ΟΤΑ που αντιδρούν στις αποφάσεις του υπουργείου και απειλούν να μποϋκοτάρουν την εκλογική διαδικασία στην περίπτωση που δεν καταβληθεί το εκλογικό επίδομα, επισήμανε ότι «στο μπρός μέρος του μυαλού τους θα πρεπει να έχουν ότι το επίδομα προέρχεται από μείωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών και από ένα εκατ. ανέργους».


Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι οι εκλογικές δαπάνες θα κυμανθούν σε 50 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 25% σε σχέση με το 2009. Παράλληλα, μίλησε για το διπλό χαρακτήρα των εκλογών, τον πολιτικό και τον τεχνικό, επισημαίνοντας ότι έχει δραστηριοποιηθεί ολόκληρος ο μηχανισμός για τη διεξαγωγή τους. Ζήτησε, ταυτόχρονα, περίσκεψη, διάλογο και αντιπαράθεση.



Η ρευστότητα, από την άλλη πλευρά, του εκλογικού τοπίου δεν θα αποτρέψει τελικά την «έγκαιρη και έγκυρη» μετάδοση των αποτελεσμάτων της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαίου 2012. Κι αυτό ανεξαρτήτως από το αν θα πραγματοποιηθούν τελικά exit poll, η εγκυρότητα των οποίων, λόγω ακριβώς της υφιστάμενης κατάστασης στις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, υποσκάπτεται. 

Στις 9.00 με 9.30 το βράδυ της Κυριακής, δύο ώρες δηλαδή αφότου κλείσουν οι κάλπες, θα υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος με βάση όχι το τι προτίθενται να ψηφίσουν οι πολίτες, κάτι που εκφράζουν τα exit poll, αλλά με το τι ψήφισαν.


Ο κ. Γιαννίτσης, όπως έγινε γνωστό σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τρίτης, και η εταιρεία SingularLogic συμφώνησαν να λειτουργήσει το βράδυ των εκλογών το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης Αποτελεσμάτων (SRT). «Το σύστημα αυτό διασφαλίζει υψηλή εγκυρότητα γιατί βασίζεται σε πραγματικά αποτελέσματα», λέει η διευθύνουσα σύμβουλος της SingularLogic κυρία Μαρίκα Λάμπρου. «Δεν αποτυπώνει την πρόθεση ψήφου, αλλά προβλέπει το αποτέλεσμα των εκλογών με βάση το τι έχουν ήδη ψηφίσει οι πολίτες».


Το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης έχει ήδη λειτουργήσει στις ευρωεκλογές του 2009, στις εθνικές εκλογές του 2009 και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010. Υπάρχει, ως εκ τούτου, η υλικοτεχνική υποδομή, γεγονός που εκμηδενίζει ουσιαστικά το κόστος του. 

Όπως και στο παρελθόν, έτσι και στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση περίπου 5.000 δικαστικοί αντιπρόσωποι που θα επιβλέπουν την εκλογική διαδικασία σε ισάριθμα εκλογικά τμήματα (από τα περίπου 20.000 συνολικά) θα έχουν εφοδιαστεί με ένα κινητό τηλέφωνο.


Στο τηλέφωνο έχει περαστεί ένα ειδικό λογιστικό το οποίο επιτρέπει την αναγραφή και μετάδοση στο κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών του εκλογικού αποτελέσματος μετά την καταμέτρηση των ψήφων. Έτσι, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει σαφής εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Η επιλογή μάλιστα των εκλογικών τμημάτων, στα οποία θα εφαρμοστεί το Σύστημα Ασφαλούς μετάδοσης, έχει γίνει τυχαία, με μοναδικό κριτήριο η «εκπροσώπηση» όλων των δήμων της χώρας, έτσι ώστε το δείγμα να είναι αντιπροσωπευτικό.


Εξάλλου, όπως προβλέπει η σύμβαση που υπέγραψε το υπουργείο Εσωτερικών με την εταιρεία SingularLongic, η ηλεκτρονική μετάδοση των αποτελεσμάτων, απευθείας από το εκλογικό τμήμα, με χρήση του συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης Αποτελεσμάτων (SRT), θα γίνει χωρίς πρόσθετο κόστος.


Το συνολικό κόστος, πάντως, της έκδοσης των αποτελεσμάτων των εκλογών, όπως αναφέρεται στη σχετική σύμβαση, ανέρχεται στο ποσό των 3.013.500 ευρώ και είναι μειωμένο κατά 20% συγκριτικά με την εκλογική αναμέτρηση του 2009.






Δεν υπάρχουν σχόλια: