Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Κύπρος: Αποφασίστηκε αύξηση του κατώτατου μισθού.



Την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 855 στα 870 ευρώ και την αύξηση του κατώτατου μισθού που παραχωρείται μετά από 6μηνη υπηρεσία από τα 909 στα 924 ευρώ, αποφάσισε η υπουργός Εργασίας της Κύπρου, Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας θα κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα πρέπει εν συνεχεία να την εγκρίνει, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το διάταγμα.
Την αντίθεσή τους με την πρόταση εξέφρασαν οι οργανώσεις των εργοδοτών που έκαναν λόγο για επιδείνωση του προβλήματος της ανεργίας.
Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας.

Δύσκολη χρονιά το 2012 για το Υπουργείο Οικονομικών
Προσηλωμένο στη διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και στην υλοποίηση αναπτυξιακών μέτρων και πολιτικών που θα βοηθήσουν στην αύξηση της απασχόλησης, δηλώνει το επιτελείο του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, εξετάζει όλες τις παραμέτρους για την αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων του τραπεζικού συστήματος.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει δύσκολη χρονιά το 2012, για το οποίο προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 0,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ενώ η ανεργία θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα το 2013.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία σε ποσοστό 1,2% του ΑΕΠ για το 2012 και θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,8% για το 2013.
Το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η απόκλιση μεταξύ των δικών του προβλέψεων και εκείνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οφείλεται στο ότι δεν λήφθηκε υπόψη, το ενδεχόμενο να υπάρξει βελτίωση στους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Στην Κύπρο ο μεγαλύτερος κίνδυνος χρεοκοπίας
Υπενθυμίζεται, ότι έρευνα της εταιρείας CMA τοποθετεί την κυπριακή οικονομία ως την πλέον επίφοβη για χρεοκοπία, ενώ η χώρα μας που μέχρι πρότινος κρατούσε τα "ηνία" κατετάγη στην 39η θέση.
Στο top 10 των χωρών που φέρουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα πτώχευσης, στη δέκατη θέση κατατάσσεται η Ισπανία.
Η έξοδος της Ελλάδας από την δεκάδα των επισφαλέστερων κρατών για επενδύσεις σε δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, έγινε μετά την επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων (PSI) και την επακόλουθη δημοπράτηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS). Επισημαίνεται ωστόσο ότι η Ελλάδα παραμένει ένας επενδυτικός προορισμός με αυξημένους κινδύνους.

Αντίθετα, αρνητικές είναι οι εξελίξεις για την Κύπρο, που πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνιση στο εν λόγω top 10, αντικαθιστώντας μάλιστα την Ελλάδα στην πρώτη θέση.
Στη δέκατη θέση κατατάσσεται η επίσης πρωτοεμφανιζόμενη Ισπανία, γεγονός που καταδεικνύει τους εντεινόμενους φόβους για την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας υπό το "βλέμμα" του σταθερά αυξανόμενου κόστους δανεισμού της. Η Αθροιστική Πιθανότητα Πτώχευσης (CPD) της Κύπρου σε βάθος πενταετίας εκτιμάται στο 63,7%, ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος για την Ισπανία αποτιμάται στο 32,1%.
Στην επίμαχη λίστα βρίσκονται και άλλα δύο υπερχρεωμένα μέλη της Eυρωζώνης. Η Πορτογαλία παραμένει σταθερά στη δεύτερη θέση, πίσω από την Κύπρο, με CPD σε βάθος πενταετίας 60,5%, ενώ η Ιρλανδία κατατάσσεται έβδομη με πιθανότητα πτώχευσης 39,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: