Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Παίζουν τα... ρέστα τους κόμματα και υποψήφιοι στην Πρέβεζα



Έχουμε μπει για τα καλά και στο Νομό Πρέβεζας, στην τελική ευθεία για την εκλογική «μάχη» της 6ης Μαϊου. Προσωπικά ζω για πρώτη φορά μια προεκλογική περίοδο στην Πρέβεζα, παρά το γεγονός ότι ασκούσα το δημοκρατικό, εκλογικό μου δικαίωμα στο χωριό μου, τις Εκκλησιές.

Οι εικόνες που είχα ήταν ανέκαθεν έντονες, λόγω Αθήνας, ωστόσο όπως με ενημερώνουν φίλοι, γνωστοί και συνάδελφοι, η κατάσταση πολιτικής «νηνεμίας» που επικρατεί, είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Πρέβεζας. Όσο και κατανοητή... βεβαίως-βεβαίως, καθώς ο λαός και οι εργαζόμενοι έχουν φάει τόσα «χαστούκια» τους τελευταίους μήνες και δείχνουν να μην έχουν συνέρθει ακόμη. Λογικό ως ένα σημείο.

Εκείνο που μπορεί κάποιος να «οσμιστεί» στο Νομό Πρέβεζας και εκφράζεται δημοσκοπικά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι πως οι ψήφοι θα μοιραστούν σε αρκετά κόμματα και στη νέα Βουλή θα υπάρχει ποικιλία εκπροσώπησης. Δύσκολα θα ανατραπεί αυτό μέχρι την ημέρα των εκλογών. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται με καθαρά λογικά κριτήρια και όχι με βάση κομματικούς φανατισμούς ή όνειρα απατηλά.

Παραθέτω τα στοιχεία του δικού μας γκάλοπ πρόθεσης ψήφου, που οδηγεί στο ίδιο συμπέρασμα. Να ξεκαθαρίσω βέβαια εξ' αρχής ότι η δική μας δημοσκόπηση ούτε ποιοτικά χαρακτηριστικά έχει, ούτε σε ασφαλή συμπεράσματα μπορεί να οδηγήσει, ούτε βάση ερωτηματολογίου έχει γίνει, ούτε δείγμα έχει επιλεγεί. Είναι μία απλή ιντερνετική δημοσκόπηση, που απευθύνεται σε αναγνώστες μας. Έχουμε και λέμε, σε σύνολο 361 ψηφισάντων από τις 4 Απριλίου, μέχρι και χθες:
ΠΑΣΟΚ 20.8%
ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ 14.1%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 14.1%
ΚΚΕ 12.2%
ΣΥΡΙΖΑ 11.6%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 9.1%
ΝΔ 6.4%
ΔΗΜΑΡ 4.2%
ΔΕΝ ΞΕΡΩ 3.3%
ΑΛΛΟ 3%
ΛΕΥΚΟ 1.1%
ΛΑΟΣ 0%.

Προκύπτει δηλαδή τουλάχιστον οκτακομματική βουλή και δεν προκύπτει κυβέρνηση αυτοδυναμίας, με το υπάρχουν «ληστρικό» εκλογικό σύστημα. Άσχετα με το ποιο θα είναι πρώτο ή δεύτερο κόμμα.
Δεν θεωρώ πως υπάρχει στην Πρέβεζα αυτή τη στιγμή, ψηφοφόρος, όποιο κόμμα κι αν υποστηρίζει, που να θεωρεί πως την 7η Μαϊου, κάποιο κόμμα θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εκτός κι αν είναι... τυφλωμένος από τον πολιτικό φανατισμό.

Όπως επίσης δεν υπάρχει πολίτης του Νομού μας, που να μην έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του την πιθανότητα να υπάρξει μια περίοδος, που λόγω ασυμφωνίας των κομμάτων, ίσως και να μην υπάρξει καθόλου κυβέρνηση και να ξαναπάμε σε εκλογές.

Η αλήθεια είναι πως είναι διαφορετικές και ιδιαιτέρως κρίσιμες αυτές οι εκλογές. Τα δύο μεγάλα κόμματα και οι υποψήφιοί τους στο Νομό μας, είναι λογικό, όσο και θεμιτό να παίξουν τα... ρέστα τους τις τελευταίες ημέρες, ώστε να συσπειρώσουν έναν κόσμο, που στις προηγούμενες εκλογές τους ακολούθησε. Ξέρουν όμως καλά και οι ίδιοι, πως εκείνοι που τους ψήφισαν τότε, έχουν αλλάξει τώρα.
Αυτό που πρέπει όλοι να έχουν στο μυαλό τους είναι ότι η ζωή για τον εργάτη, τον αγρότη, τον εργαζόμενο, τον επαγγελματία, τον υπάλληλο θα συνεχιστεί και την 7η Μαϊου. Και όλος αυτός ο κόσμος αντιμετωπίζει την ανέχεια, την στέρηση, την ψυχολογική καταρράκωση, το «κομμένο» μεροκάματο, το απλήρωτο νοίκι, την ανεργία, τη μετανάστευση, τις περικοπές στους μισθούς.

Δε θέλω να λαϊκίσω. Αυτή είναι η κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουμε. Αυτά τα προβλήματα ζητούν λύση. Και οι «παρόλες» της προεκλογικής περιόδου, δεν φέρνουν λύση, αν δεν μετατραπούν σε πράξεις και στοχευμένες πολιτικές.

Ένας φίλος μου, μέγας ρήτορα στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, μου είπε πρόσφατα: Ο Μακιαβέλι έλεγε: και επειδή είναι και λ «Μόλις κυριαρχήσει σε μια πόλη ένας κυβερνήτης, θα πρέπει να σκεφθεί τι τιμωρίες θα επιβάλει. Πρέπει να τις επιβάλει όλες μια κι έξω και να μην τις ανανεώνει κάθε μέρα»άτρης του Ιταλού πολιτικού στοχαστή του Μεσαίωνα, πρόσθεσε: «Η αρετή κι ο πλούτος σπάνια πηγαίνουν στον ίδιο άνθρωπο».

Ας μιλήσει στις κάλπες ο λαός. Η 6η Μαϊου είναι κοντά!

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας


Δεν υπάρχουν σχόλια: