Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Στο 30% η ανασφάλιστη εργασία. 1313 επιχειρήσεις "φαντάσματα" με 20.567 ανασφάλιστους εργαζόμενους.



Το 30% αγγίζει η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ενώ σημαντική συμμετοχή στο πρόβλημα φαίνεται να έχουν συγκεκριμένα κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης παράνομων μεταναστών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το παρεμπόριο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση πεπραγμένων της ΕΠΥΕΑ για το 2011, από τις 21.063 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από την υπηρεσία και που απασχολούσαν συνολικά 69.345 εργαζομένους, οι 1.313 ήσαν «αναπόγραφες», δεν υπήρχαν δηλαδή για το ΙΚΑ ούτε για τις άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.



Στις επιχειρήσεις αυτές εντοπίσθηκαν 20.567 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, 12.342 Έλληνες και 8.225 αλλοδαποί. Η ΕΥΠΕΑ βεβαίωσε 9.216 παραβάσεις και επέβαλε περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ ως πρόστιμα, χωρίς να υπολογίζεται ο καταλογισμός των εισφορών που δεν πληρώθηκαν και ο οποίος έπεται.


Σύμφωνα με το ΙΚΑ:

- 130 ανασφάλιστοι αλλοδαποί βρέθηκαν απασχολούμενοι σε 10 επιχειρήσεις φασόν που ελέγχθηκαν.
- Σε 100 ταξί του κέντρου της Αθήνας, στα οποία πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε συνεργασία με την Τροχαία Αθηνών, διαπιστώθηκαν 62 παραβάσεις με ανασφάλιστους οδηγούς, ενώ κατασχέθηκε ένα ταξί «μαϊμού» με πλαστές πινακίδες και συνελήφθη ο οδηγός του.
- 64 παράνομες αλλοδαπές απασχολούνταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες, χωρίς να διαθέτουν τη σχετική άδεια, σε 6 νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, όπου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, για όλες αυτές τις παραβάσεις επιβλήθηκαν αρχικά πρόστιμα 95.000 ευρώ. Μάλιστα σε ανακοίνωσή του το ταμείο επισημαίνει ότι οι έλεγχοι από τα κλιμάκια της υπηρεσίας σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ, θα ενταθούν και θα επεκταθούν και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: