Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Ανάχωμα οι εκλογές στην πώληση της «Δωδώνης»;



Πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών η μεγαλομέτοχος ΑΤΕ προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο στην επιλογή των εταιρειών που θα μετέχουν στην Β΄ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 67,77% των μετοχών που κατέχει στη «Δωδώνη». Είναι η φάση των δεσμευτικών προσφορών, ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχουν λήξει όλα και η εταιρεία θα ιδιωτικοποιηθεί. Σε αυτή τη φάση μετέχουν και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, ως μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας. Αν και η ΑΤΕ δείχνει αποφασισμένη να απεμπλακεί, όπως ορίζει η Κομισιόν και η Τρόικα από εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, δεν αποκλείεται να καθυστερήσει η διαδικασία ή και να ανατραπεί, λόγω των εκλογών. Το ερώτημα που θα τεθεί από τους κτηνοτρόφους και τις Ενώσεις, αλλά και από τους φορείς της Ηπείρου και κατά την προεκλογική περίοδο στα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο θα είναι απλό. Αν πρόκειται να αλλάξει και πώς, η δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας;



Καλύπτονται πίσω από την ΑΤΕ
Τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επί των ημερών της οποίας αποφασίστηκε, λόγω του προγράμματος εξυγίανσης της ΑΤΕ, η απεμπλοκή της τράπεζας από τις θυγατρικές εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα και η κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν απάντησαν ποτέ ευθέως στο πανηπειρωτικό αίτημα για την τύχη της γαλακτοβιομηχανίας. Καλυπτόμενοι όλοι πίσω από την ΑΤΕ, η οποία είναι ελεγχόμενη από το δημόσιο, άφησαν να... βγει στο σφυρί η «Δωδώνη» και το χειρότερο, με τις επιλογές που έγιναν τα δυο τελευταία χρόνια, δημιούργησαν προβλήματα στην εταιρεία. Θα μείνει στην ιστορία η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι η... Ακρόπολη της Ηπείρου δεν πωλείται, αλλά και η στάση της Ν.Δ υπέρ των κτηνοτρόφων, (δεν θέλουν τις Ενώσεις...), αλλά χωρίς παρέμβαση για το πώς θα αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση. Χωρίς επίσημη ενημέρωση Επισήμως από την ΑΤΕ δεν ανακοινώθηκαν ούτε οι 14 εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ει μη μόνο η πρόταση των Ενώσεων, η 15η δηλαδή, αλλά και στην φάση των δεσμευτικών προσφορών ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια ποιοι μετέχουν, πλην των Ενώσεων που ως μέτοχοι έχουν λόγο και ρόλο. Κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες που συγκλίνουν οι περισσότερες σε 4-5 εταιρείες, δηλαδή προκρίθηκαν για να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές η Friesland, Lactalis, η «Όλυμπος - Τυράς» των αδελφών Σαράντη και επενδυτικού κεφαλαίου, που ελέγχεται από τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη. Στις 15 που κατέθεσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού οι οκτώ διεθνείς και οι επτά ελληνικές, μεταξύ των οποίων η «Μινέρβα Ελαιουργική», η «Κρι Κρι». Η οικονομική ευρωστία, η παρουσία στην ελληνική αγορά τυροκομικών και η πρόθεση να επενδύσουν για να αναπτυχτεί η «Δωδώνη» στην εγχώρια και ξένη αγορά, στην οποία έχει σημαντική παρουσία με τη φέτα ΠΟΠ, αποτέλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια για την επιλογή των εταιρειών που θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά.

Με πολιτικές και άλλες προεκτάσεις
Οι αντιδράσεις στην Ήπειρο από τις Ενώσεις, τους κτηνοτρόφους και την αυτοδιοίκηση και συνολικά τους φορείς, δεν αποτελούν «σύμμαχο» για την ΑΤΕ ή τους επίδοξους αγοραστές. Μπορεί πολιτικά να μην έχει δοθεί η ευθεία απάντηση στα πολλά αιτήματα και υπομνήματα και σε ερωτήσεις βουλευτών, όλοι γνωρίζουν όμως ότι είναι καθαρά πολιτικό θέμα με οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Άλλωστε η «Δωδώνη» είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της ίδιας της κτηνοτροφίας η οποία βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε έρευνα-δημοσκόπηση από μετέχοντα στο διαγωνισμό για την «Δωδώνη» και το ιδιοκτησιακό της μέλλον και προέκυψε το σημαντικό στοιχείο ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεννόησης του ιδιώτη επενδυτή με τους συνεταιριστές-μετόχους, αλλά και με τους κτηνοτρόφους-παραγωγούς πρώτης ύλης. Αυτό δείχνει ότι δεν μπορεί εύκολα κάποιος να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο, χωρίς να συνεργάζεται με τους άλλους μετόχους και ιδίως τους κτηνοτρόφους.

Οι προτάσεις Ενώσεων και κτηνοτρόφων
Πάντα με πολιτική απόφαση, θα μπορούσε να υιοθετηθεί η πρόταση των Ενώσεων-μετόχων για εξαγορά του μετοχικού πακέτου της ΑΤΕ στην λογιστική αξία ή στην ονομαστική, όπως ζητούν οι κτηνοτρόφοι, (να διατηρήσουν οι Ενώσεις το ποσοστό τους και να δοθεί στην αυτοδιοίκηση και στους εργαζόμενους ποσοστό μετοχών) χωρίς να αποκλείεται ένας συνδυασμός και με εταιρεία λαϊκής βάσης. Υπάρχει και το καταστατικό της εταιρείας που προβλέπει ότι οι μετοχές της ΑΤΕ περνούν στους άλλους μετόχους. Πάντως σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει ξεκάθαρη πρόταση που να καλύπτει όλες τις πλευρές, ενώ δεν λείπουν και όσοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να αλλάξει καν ο κρατικοσυνεταιριστικός χαρακτήρας, κάτι που μοιάζει απίθανο με όσα συμβαίνουν με την ΑΤΕ. Οι Ενώσεις με τον Σύμβουλο Εξαγοράς που προσέλαβαν θα καταθέσουν πρόταση στο διαγωνισμό, εκτός κι αν υπάρξει θεματική αλλαγή με πολιτική απόφαση για ακύρωση του. Ποια ακριβώς θα είναι δεν το γνωρίζουμε, αλλά σίγουρα με μεγάλες εταιρείες να διεκδικούν τη «Δωδώνη» δεν έχουν τύχη.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: