Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

170 χρόνια ανεκπλήρωτο το χρέος μας έναντι του Ν. Ζωσιμά.



Συμπληρώνονται φέτος τον Φεβρουάριο 170 χρόνια από το θάνατο του Νικόλαου Ζωσιμά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ», ο οποίος θα οργανώσει εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν με ειδικό πρόγραμμα, με σκοπό να τιμήσει το έργο και την προσφορά τους και να αποδώσει τον οφειλόμενο σεβασμό και ευγνωμοσύνη στη μνήμη τους.



Με την ευκαιρία αυτή ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι αν και είναι γνωστή η προσφορά του προς την πόλη και το Έθνος, διαφεύγει σε πολλούς το γεγονός που σχετίζεται με τις υποχρεώσεις του Έθνους και της πόλης προς τους Ζωσιμάδες, όπως άλλωστε και προς όλους τους Εθνικούς Ευεργέτες.



Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το 1842 όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του Ν. Ζωσιμά οι «Λογάδες του Έθνους» εξέδωκαν ιστορικό ψήφισμα, στο οποίο γινόταν λόγος και για ανέγερση μνημείου «αξίου της Ζωσιμαδών αρετής». 

Πέρασαν 170 χρόνια και τέτοιο μνημείο αντάξιο της αρετής των Ζωσιμάδων και των άλλων Εθνικών Ευεργετών δεν ανεγέρθηκε, αναφέρει ο Σύνδεσμος. Η δεύτερη υποχρέωση που δεν τηρείται, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, είναι ο σεβασμός της βούλησης των Ευεργετών, όπως εκφράστηκε με τις διαθήκες τους.

«Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ευθύνη και το χρέος όλων μας. Αυτό το χρέος νιώθουμε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε προς όλους, καθώς συμπληρώνονται 170 ολόκληρα χρόνια από τότε που, με το θάνατο του Ν. Ζωσιμά, εξέλιπε η Ζωσιμαία Αδελφότητα», καταλήγει η ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ.
www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: