Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Καθ' οδόν ρύθμιση για παράταση διαδικασίας αδειοδότησης στάβλων



Στη σύνταξη ρύθμισης που θα αφορά την παροχή νέας προθεσμίας κατάθεσης δικαιολογητικών για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με αναδρομική ισχύ, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπως προκύπτει από απάντηση της αρμόδιους υφυπουργού Φωτεινής Αραμπατζή, στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Απόστολο Πάνα.
Υπενθυμίζεται ότι στην ανωτέρω Ερώτηση, ο κ. Πάνας ζητούσε να δοθεί περαιτέρω προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών για την ανανέωση των αδειών των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Σημειώνεται ότι η τελευταία παράταση που δόθηκε ήταν έως 30/6/2019, με τον ν. 4587/2018. Έκτοτε, δεν έχει ανανεωθεί η προθεσμία αδειοδότησης και οι άδειες των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που δεν υπέβαλαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι 30/6/2019, έχουν ουσιαστικά λήξει.
Στην απάντηση (υπ’ Αρ. Πρωτ. 712/304067/11-3-2020) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην υπ’ αριθ. πρωτ. 2102/22-11-2019 Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας με θέμα «Αναγκαιότητα περαιτέρω παράτασης ισχύος του νόμου 4056/2012 για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων», που κοινοποιήθηκε στον Βουλευτή, διευκρινίζονται τα εξής:
Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, με την ανωτέρω απάντησή της, διευκρινίζει ότι το Υπουργείο συντάσσει ρύθμιση που θα αφορά την παροχή νέας προθεσμίας κατάθεσης δικαιολογητικών για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με αναδρομική ισχύ. Στην εν λόγω ρύθμιση θα συμπεριληφθεί διάταξη, που αφορά στην αναστολή των διοικητικών κυρώσεων για μη συμμόρφωση με την υφιστάμενη νομοθεσία. Επιπλέον, σε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους συλλογικών φορέων των κτηνοτρόφων από κάθε είδος εκτροφής παραγωγικών ζώων, το Υπουργείο προωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο εξέλιξης και απλούστευσης της όλης διαδικασίας αδειοδότησης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
 Ο κ. Πάνας σχολίασε σχετικά: «Η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων διευκρινίζει την πρόθεση της Κυβέρνησης να δώσει περαιτέρω προθεσμία στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μάλιστα με αναστολή των διοικητικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί ήδη για τη μη συμμόρφωση στον νόμο. Ωστόσο, παρατηρούμε την έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του σχεδίου του Υπουργείου, τη στιγμή που οι άδειες των κτηνοτροφικών μονάδων έχουν λήξει και τα πρόστιμα έχουν επιβληθεί. Οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται αμεσότητα και συνέπεια στην επίλυση των προβλημάτων τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: