Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Πάνω από 2 εκατ. αμνοερίφια κινδυνεύουν να μείνουν απούλητα


Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα της αιγοπροβατροφίας από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, ζητά ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, με επιστολή του προς το νυν υπουργό, Μ. Βορίδη.
Ειδικότερα στην επιστολή του ο κ. Αποστόλου αναφέρει τα εξής: 

Κε Υπουργέ, 

είναι αυτονόητο ότι όλοι έχουμε χρέος να σταθούμε στο ύψος των πρωτοφανών περιστάσεων της πανδημίας. Κράτος και πολίτες, καθένας με την ευθύνη που του αναλογεί, με αλληλεγγύη, συλλογικότητα και με τα μάτια μας στο μέλλον που θα αντιμετωπίσουμε.

Ασφαλώς και γνωρίζετε ότι ο αγροτικός μας χώρος θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και γι αυτό πρέπει να τύχει ανάλογης προσοχής όλη η δραστηριότητά του, από την παραγωγή μέχρι την εμπορία. Δυστυχώς αυτά που ανακοινώσατε δεν επαρκούν και δεν αποτελούν λύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τις προτάσεις του.
Θέλω όμως με την επιστολή μου να σταθώ ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία, γιατί αυτή την περίοδο αποτιμά το ετήσιο εισόδημά της, μια και όπως πάντα συμβαίνει βρίσκεται στη διαδικασία προσφοράς στην αγορά όλης της ετήσιας παραγωγής της, τόσο σε κρέας για άμεση κατανάλωση, όσο και σε γάλα για την παραγωγή φέτας.
Μια ποσότητα μικρών αρνιών έχουν ήδη πουληθεί από τους παραγωγούς, τόσο στους παχυντές που τα προορίζουν για διάθεση στην αγορά του Πάσχα, όσο και στις αγορές της Ιταλίας και Ισπανίας, όπου πλέον οι εξαγωγές έχουν πλέον παγώσει, λόγω μειωμένης ζήτησης και μεγάλων δυσχερειών στις μεταφορές. 
Έτσι όσα αρνιά έμειναν στους παραγωγούς και όσα πουλήθηκαν σε παχυντές, που συνολικά ξεπερνούν τα 2 εκατ. ζώα, προορίζονται για την αγορά του Πάσχα. 
Η προοπτική για τη διάθεση αυτή είναι πολύ κακή και οι αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται πλέον σε συνθήκες μεγάλης πίεσης, που έχουν ως συνέπεια τις  σημαντικά μειωμένες τιμές. 
Το λιανικό εμπόριο μπορεί να είχε μια στιγμιαία αύξηση της ζήτησης με την έναρξη της κρίσης,  αλλά δεν θα μπορέσει να απορροφήσει όλες τις ποσότητες. Βασικές δραστηριότητες που  απορροφούσαν την παραγωγή, όπως η εστίαση και τα ξενοδοχεία έχουν παγώσει τις παραγγελίες , ενώ πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις με διαθέσιμα προϊόντα που προόριζαν για την αγορά του Πάσχα και την έναρξη της τουριστικής περιόδου θα βρεθούν σε αδυναμία αξιοποίησής τους.

Κύριε Υπουργέ,

πιστεύω ότι η αιγοπροβατοτροφία πρέπει να τύχει της απαραίτητης υπεράσπισης από τη μεριά σας, όχι μόνο γιατί θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με τη διάθεση της παραγωγής της τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και γιατί καλύπτει ένα αξιόλογο μέρος των διατροφικών αναγκών της χώρας μας. 

Να προσθέσω όμως και δύο παραμέτρους που αναδεικνύουν την αιγοπροατοτροφία ως σημαία του αγροτικού χώρου, πρώτον ότι έχει τεράστιες δυνατότητες ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά με τα δύο βασικά της προϊόντα, τη φέτα και το κρέας και δεύτερον ότι αποτελεί τη βασικότερη απασχόληση στην ορεινή ύπαιθρο.
Εύχομαι γρήγορα να ξεπεράσουμε τη δίνη αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: