Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Υποψήφιοι για τα 800 ευρώ οι κτηνοτρόφοι, ομίχλη με τον όρο «ελεύθεροι επαγγελματίες» που δεν βοηθάει τους αγρότες


Μπορεί οικονοµικό επιτελείο και πρωθυπουργός να απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά στη λέξη αγρότες κατά την ανακοίνωση του δεύτερου πακέτου µέτρων, ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τους ιθύνοντες να ξαναβλέπουν ορισµένες κατηγορίες που πλήττονται κατάφορα από την έλευση του κορωνοϊού. Μεταξύ αυτών είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι που βλέπουν τα αρνιά τους εν όψει Πάσχα να µένουν στα αζήτητα. Ήδη η Ιταλία έχει κόψει τελείως τις παραγγελίες που άλλες χρονιές τέτοια εποχή ήταν πολλές. Πρόβληµα αντιµετωπίζουν και οι κτητοτρόφοι µε σπάνιες φυλές οι οποίοι συνεργάζονται µε συγκεκριµένα καταστήµατα µαζικής εστίασης.
Οι πληροφορίες της Agrenda θέλουν τον υπουργό Μάκη Βορίδη να θέτει το θέµα στον Σταϊκούρα του Οικονοµικών και µε λίγη πίεση να γίνει αποδεκτό, ώστε στο επίδοµα των 800 ευρώ για Μάρτιο - Απρίλιο να το δικαιούνται και οι κτηνοτρόφοι ειδικών κατηγοριών µε πρόβληµα διάθεσης της παραγωγής. 
Zωηρές αντιδράσεις καταγράφονται από την πλευρά των αγροτών, µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, για το γεγονός ότι µέχρι στιγµής δεν υπάρχει πουθενά ο κλάδος, τουλάχιστον ονοµαστικά, στο δεύτερο πακέτο µέτρων και διευκολύνσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιµετώπιση του κορωνοϊού. Προς το παρόν όλα δείχνουν να επικαλύπτονται από τον όρο «προς ελεύθερους επαγγελµατίες».
Έτσι κανείς δεν ξέρει αν οι αγρότες δικαιούνται το επίδοµα των 800 ευρώ που θεσπίζεται για τους ελεύθερους επαγγελµατίες που επλήγησαν από τα µέτρα αντιµετώπισης του κορωνοϊού. ∆ηλαδή, ένας κτηνοτρόφος - παραγωγός κρεάτων σπάνιων φυλών που συνεργάζονταν αποκλειστικά µε ένα κατάστηµα εστίασης το οποίο έκλεισε δεν έχει πληγεί από τα µέτρα; ∆ικαιούται λοιπόν το επίδοµα των 800 ευρώ µέχρι τον Απρίλιο; Ανάλογη τεκµηρίωση µπορεί να υπάρξει και για πολλούς άλλους αγρότες.
Από κει και πέρα, µείζον θέµα τίθεται και µε την ευνοϊκή µεταχείριση που θα έχουν ελεύθεροι επαγγελµατίες και επιχειρήσεις από τις τράπεζες και το κράτος.

Στα µέτρα που ανακοίνωσε το οικονοµικό επιτελείο και προσυπέγραψε µε διάγγελµά του και µε το παραπάνω ο πρωθυπουργός περιλαµβάνονται ακόµη:
  • Επιδότηση επιτοκίου ενήµερων επιχειρηµατικών δανείων για 3 µήνες για τους κλάδους της οικονοµίας που πλήττονται άµεσα από τον κορονοϊό.
  • Eγγυοδοτικός µηχανισµός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε µικροµεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.
  • Χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηµατικών δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ.
  • ηµιουργία εγγυοδοτικού µηχανισµού για δάνεια επενδυτικού σκοπού, έως 500 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση πόρων 250 εκατ. ευρώ στο Ταµείο Επιχειρηµατικότητας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό µε επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.
Επιπλέον, οι τράπεζες αναστέλλουν, έως τον Σεπτέµβριο, τις πληρωµές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Η διευκόλυνση αφορά νοµικά πρόσωπα που ανήκουν στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται άµεσα από την παρούσα κρίση.
Ισχύουν λοιπόν όλα τα παραπάνω για τους αγρότες; Κανείς δεν θέλησε µέχρι στιγµής να προβεί σε διευκρινήσεις. Ξέρουµε πως φορολογικά και ασφαλιστικά οι αγρότες αντιµετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελµατίες. Ισχύει το ίδιο για τις υπό συζήτηση παροχές; Ή µήπως εδώ ο όρος τελεί υπό περιορισµό;
Η Agrenda απευθύνθηκε στον υπουργό Μάκη Βορίδη, ζητώντας διευκρινήσεις. Κατ’ αρχήν πείστηκε µετά τις επισηµάνσεις µας ότι... θα ‘πρεπε. ∆εσµεύθηκε µάλιστα να συζητήσει το θέµα µε τον υπουργό Οικονοµικών κ. Σταϊκούρα. Οι πληροφορίες θέλουν ορισµένες εκ των εξαγγελιών, όπως π.χ. τα 800 ευρώ, να επεκτείνονται κατ’ αρχήν στους κτηνοτρόφους. Αντίστοιχα κάποιες από τις ρυθµίσεις χρηµατοδοτικού χαρακτήρα θα αφορούν σε όλους τους αγρότες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: