Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Αίτημα ένταξης των κτηνοτρόφων στους δικαιούχους των 800 ευρώ όπως οι αλιείς


Την ένταξη των κτηνοτρόφων στους ΚΑΔ βοήθειας της καταβολής των 800 ευρώ, ζητάει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
"Είμαστε στην πρώτη γραμμή για την παραγωγή των πολύτιμων προϊόντων για τον λαό μας" επισημαίνει σε σχετική επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΕΚ.
Όπως τονίζει, μετά την έλευση του κορονοϊού τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου έχουν μεγεθυνθεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "η αγορά αρνιών και κατσικιών έχει σχεδόν παγώσει και για όσα αμνοερίφια πωλούνται οι τιμές παραγωγού που ζητούνται είναι εξευτελιστικές (3,50-4 ευρώ/κιλό σφάγιο, έναντι 5,80-6,20 ευρώ/κιλό σφάγιο που πουλήθηκαν τα Χριστούγεννα)". Συμπληρώνει πως "σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι σε εκμεταλλεύσεις μας φεύγουν και συνάδελφοί μας έχουν νοσήσει από τον ιό" ενώ "οι πληρωμές γάλακτος φρενάρουν και οι πληρωμές επιταγών μεταφέρονται ακόμη και ένα χρόνο μετά".
Έτσι, ζητά την ένταξη των αιγοπροβατοτρόφων που παρέδωσαν και παραδίδουν γάλα και κρέας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ (60.000 περίπου), των αγελαδοτρόφων (3.000 περίπου), των χοιροτρόφων (2.000 περίπου), των βοοτρόφων (5.000 περίπου) των πτηνοτρόφων και των μελισσοτρόφων, στο επίδομα των 800 ευρώ.
Η επιστολή
Αναλυτικά το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής του ΣΕΚ έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Είναι γνωστά σε εσάς τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι-πτηνοτρόφοι – μελισσοκόμοι της χώρας. Με τη έλευση της πανδημίας τα προβλήματά μας επιτάθηκαν και έγιναν ασφυκτικά.
-Δουλεύουμε 20 ώρες το 24/ωρο ( τάισμα ζώων, άρμεγμα, φαρμακευτική αγωγή, γέννες, κ.α.)
-Η αγορά αρνιών και κατσικιών έχει σχεδόν παγώσει και για όσα αμνοερίφια πωλούνται οι τιμές παραγωγού που ζητούνται είναι εξευτελιστικές (3,50-4 €/κιλό σφάγιο, έναντι 5,80-6,20 €/κιλό σφάγιο που πουλήθηκαν τα Χριστούγεννα).
-Σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι σε εκμεταλλεύσεις μας φεύγουν και συνάδελφοί μας έχουν νοσήσει από τον ιό.
-Οι πληρωμές γάλακτος φρενάρουν και οι πληρωμές επιταγών μεταφέρονται ακόμη και ένα χρόνο μετά.
Χρειαζόμαστε βοήθεια”
Είμαστε στην πρώτη γραμμή για την παραγωγή των πολύτιμων προϊόντων για το λαό μας.
Ζητάμε, ως ένα πρώτο άμεσο μέτρο στήριξης, πέραν αυτών που έχουμε ζητήσει, να ενταχθούν στους ΚΑΔ βοήθειας της καταβολής των 800 € και οι κτηνοτρόφοι, όπως εντάχθηκαν και οι αλιείς και συγκεκριμένα:
-Οι αιγοπροβατοτρόφοι που παρέδωσαν και παραδίδουν γάλα και κρέας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ( 60.000 περίπου), οι αγελαδοτρόφοι (3.000 περίπου), οι χοιροτρόφοι (2.000 περίπου), οι βοοτρόφοι (5.000 περίπου) οι πτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι.
-Επίσης να ενταχθούν σαν δικαιούχοι των 800€ και οι παραγωγοί που έχουν καθετοποιήσει την παραγωγή τους.
Είμαστε σίγουροι ότι θα δείτε θετικά το αίτημά μας γιατί πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο και αναγκαίο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: