Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

4 ευρώ το κιλό η τιμή αμνοεριφίων. Συνδεδεμένη και μπλόκο εισαγωγών ζητούν κτηνοτρόφοι


Μπλόκο στις εισαγωγές αμνοεριφίων από τρίτες χώρες και αυξημένη συνδεδεμένη αιγοπρόβειου μέχρι το ποσό των 30 ευρώ ανά ζώο, ζητά η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων περιφέρειας Θεσσαλίας.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Νίκος Παλάσκας, πρώην πρόεδρος και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, «φέτος δεν πρόκειται να γίνει καμιά εξαγωγή αμνοεριφίων. Η τιμή που πουλά ο κτηνοτρόφος αυτή την εποχή είναι πολύ χαμηλή και κυμαίνεται στα 4 ευρώ το κιλό. Για να βγάλει τα έξοδά του θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στα 5,5 ευρώ το κιλό. Επίσης ζητάμε αύξηση του ποσού της συνδεδεμένης ενίσχυσης γιατί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
Ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να απουσιάσει ούτε μια μέρα από την εργασία και το κοπάδι του. Ακόμη και άρρωστος θα πρέπει να πάει στο κοπάδι να αρμέξει και να ταΐσει. Αυτό τον κάνει μια ιδιαίτερη περίπτωση επαγγελματία την όποια το κράτος έχει υποχρέωση να στηρίξει και να στηριχτεί από αυτόν. Καθώς όλοι γνωρίζουμε πως ακόμη και σε μια πανδημία τα πρώτα αγαθά που αναζητά κανείς είναι το γάλα και το κρέας».
Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι στα πλαίσια της στήριξης του κράτους προς του κτηνοτρόφους ζητάμε να φροντίσει το κράτος ώστε να απορροφηθούν πρώτα τα Ελληνικά αμνοερίφια σε ότι αφορά τις ανάγκες για το Πάσχα (και σε μια αξιοπρεπή και βιώσιμη τιμή/κιλό) και έπειτα, ΑΝ υπάρχει, περεταίρω ζήτηση να απορροφηθούν τυχόν εισαγόμενα. Και αναρωτιόμαστε πως γίνεται στα κρεοπωλεία να υπάρχει ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό και τα αμνοερίφια να έχουν 4 ευρώ το κιλό (τιμή εξευτελιστική για την ποιότητα του κρέατος που προσφέρουμε).
Ένα άλλο μέτρο άμεσης στήριξης του κτηνοτροφικού κλάδου είναι η άμεση καταβολή της συνδεδεμένης του αιγοπρόβειου και μάλιστα προτείνουμε να είναι αυξημένη μέχρι το ποσό των 30 ευρώ ανά ζώο, λόγο της παντελούς έλλειψης ρευστότητας των κτηνοτρόφων αυτόν τον καιρό.

Παϊσιάδης Σταύρος


Δεν υπάρχουν σχόλια: