Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Αδιαφορία από το εμπόριο για τη διάθεση των αμνοεριφίων


Σε κλίµα αβεβαιότητας αναφορικά µε τη διάθεση των ζώων βρίσκονται τις ηµέρες αυτές κτηνοτρόφοι στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αφού το εµπόριο έχει παγώσει, καθώς ο κορωνοϊός έχει βάλει φραγµό στις εξαγωγές των αµνοεριφίων σε Ιταλία και Ισπανία ενόψει του Πάσχα των Καθολικών. Ανάλογος φόβος υπάρχει και για την κίνηση της εγχώριας αγοράς, καθώς φέτος δεν προβλέπεται... Πάσχα.

Όπως εξηγούν στην Agrenda παραγωγοί, από την τρέχουσα εµπορική περίοδο είχαν µεγάλες προσδοκίες δεδοµένης της υψηλότερης σε σχέση µε πέρυσι βάσης από την οποία ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο να διαπραγµατεύονται µε εµπόρους την τιµή των ζώων. Συµφωνίες κλείστηκαν και οι κτηνοτρόφοι φρόντισαν µε κόστος τα νεογέννητα αρνιά και τα κατσίκια. Μέχρι και την προηγούµενη εβδοµάδα, παρά την κατάσταση στην Ιταλία και την διαφαινόµενη εξέλιξη στην ελληνική επικράτεια, η αγορά κινούταν µε οµαλούς ρυθµούς. Σηµειωτέον ότι την προηγούµενη χρονιά οι εξαγωγές στην γειτονική χώρα ξεπέρασαν τα 500.000 κοµµάτια, ενώ την περίοδο των Χριστουγέννων τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Ισπανοί, έδειξαν ιδιαίτερη προτίµηση στα ελληνικά αµνοερίφια. Με αυτά τα δεδοµένα κινούνταν τους τελευταίους µήνες οι κτηνοτρόφοι.
Όµως, η καραντίνα στην οποία µπήκε η αγορά τις τελευταίες ηµέρες, έκανε άφαντους τους εµπόρους. «Εµείς είχαµε πει πως γύρω στις 10 Μαρτίου θα είναι έτοιµα τα αρνιά µας. Τώρα τους παίρνουµε τηλέφωνο και ούτε καν µας το σηκώνουν» αναφέρει κτηνοτρόφος στην Agrenda. Παράλληλα, όσο τα ζώα µεγαλώνουν και οι κτηνοτρόφοι δεν µπορούν να τα στείλουν στο σφαγείο, τόσο µεγαλώνει και το κόστος και η ζηµιά για αυτούς, αφού πλέον «έχουν µεγαλώσει και τρώνε όσο τα πρόβατα. Μάλιστα αρκετά είναι αρσενικά, οπότε δεν είναι ότι µεγαλώνει και το κοπάδι έτσι», εξηγεί ο ίδιος µε εύλογη αγωνία.
Σε ό,τι αφορά στις τιµές, τα αρνιά κυµαίνονταν από τα 4,30 µέχρι και τα 4,50 ευρώ το κιλό στο σφαγείο σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, ενώ τα κατσίκια πληρώνονταν περί τα 4 µε 4,20 ευρώ το κιλό. Βέβαια µέχρι τα µέσα Απριλίου το διάστηµα είναι µεγάλο για να προχωρήσει κανείς σε κάποια εκτίµηση. Εν τω µεταξύ, η Οµοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας ζητά από το κράτος «να φροντίσει να απορροφηθούν πρώτα τα ελληνικά αµνοερίφια σε ότι αφορά τις ανάγκες για το Πάσχα». Επιπλέον αιτείται την άµεση καταβολή της συνδεδεµένης του αιγοπρόβειου και µάλιστα αυξηµένη περί τα 30 ευρώ ανά ζώο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: