Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Τα αγαπημένα παιδικά παιχνίδια της γειτονιάς και των σχολικών μας χρόνων


Μακριά Γαϊδούρα, Σχοινάκι, Μήλα, Αγαλματάκια ακούνητα, Αμπάριζα...

Οι καιροί έχουν αλλάξει και τα σημερινά παιδιά παίζουν με διαφορετικά παιχνίδια από αυτά που παίζαμε εμείς όταν ήμασταν παιδιά. Για τους παλαιότερους από εμάς τα παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων, μας χάριζαν ασύγκριτες, μοναδικές στιγμές χαράς και ψυχαγωγίας που κανένα video game δεν μπορεί να αναπληρώσει σήμερα. Μας έδιναν τη δυνατότητα να μοιραστούμε τις στιγμές αυτές με τα αδέρφια μας ή τους καλούς μας φίλους, και να γίνονται τελικά αφορμή για να χτίσουμε πολύτιμες αναμνήσεις που θα μας ακολουθούν, φάροι φωτεινοί, για πάντα. Τα περισσότερα παιχνίδια τα απολαμβάναμε έξω από το σπίτι μας, στις αυλές και στους δρόμους Ας θυμηθούμε κάποια από αυτά:

Μακριά Γαϊδούρα
Μακριά γαϊδούρα Από τα πιο αστεία παιχνίδια της αυλής, η μακριά γαϊδούρα στήνει τους μισούς συμμετέχοντες σκυφτούς τον έναν μετά τον άλλον, όσο οι υπόλοιποι παίρνουν φόρα και τους… καβαλάνε για να φτάσουν όσο πιο μακριά μπορούν. Όποιος πέσει, χάνει. Όποιος παίζει, γελάει.

Σχοινάκι
Ποιο κορίτσι δεν είχε σχοινάκι; Και ποιο κορίτσι δεν είχε μάθει να χοροπηδά με αυτό με κάθε πιθανή εντυπωσιακή φιγούρα; Οι καλύτερες στιγμές μας, βέβαια, ήταν όταν παίζαμε ομαδικά με το σχοινάκι, το λεγόμενο «ρολόι».

Μήλα
Μήλα Άλλο ένα διασκεδαστικό ομαδικό παιχνίδι, κατά το οποίο δοκιμάζαμε την ταχύτητα και τα αντανακλαστικά μας. Μεταξύ μας, χάρη σε αυτό εξοικειωθήκαμε κάπως -και εμείς τα κορίτσια- με το μπάσκετ, δεν συμφωνείτε;

Αγαλματάκια ακούνητα
Το παιχνίδι του απόλυτου γέλιου! Γιατί ποιος μπορούσε να συγκρατηθεί όταν αυτός που τα «φυλούσε» πλησίαζε απειλητικά και εξερευνητικά, για να ελέγξει κάθε θεότρελη «παγωμένη» πόζα;

Κρυφτό
«Πέντε, δέκα-δεκαπέντε…» Μία από τις λίγες εκδοχές των μαθηματικών που έχουν εντυπωθεί ευχάριστα στη μνήμη μας είναι αυτή του μετρήματος στο δέντρο, για τον άτυχο που «τα φυλούσε» στο κρυφτό. Ακόμη πιο ευχάριστο γινόταν όταν κατέληγε στο «φτου ξελευθερία», οπότε όλοι ανανέωναν το ραντεβού τους με τις κρυψώνες τους και ο… άτυχος το ραντεβού του με το μέτρημα και το δέντρο.

Βαρελάκια
Τα βαρελάκια τοποθετούν τα παιδιά σε απόσταση και κάποιος προσπαθεί να περάσει από πάνω τους, προσπαθώντας να μην τους ακουμπήσει καθόλου, παρά μόνο με τα χέρια. 

Αμπάριζα
Ομαδικό παιχνίδι, στο οποίο οι δύο αντίπαλες ομάδες προσπαθούν να αιχμαλωτίσουν η μία την άλλη, παίρνοντας πρώτα «αμπάριζα» από την «μάνα», από το καταφύγιό τους δηλαδή. Με άλλα λόγια, μία πιο «πολιτισμένη» εκδοχή των κλεφταστυνόμων.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας το άρθρο οι θύμισες των παιδικών και ανεμελων χρονων πολλές και όμορφες. Να είστε καλά. Το μυαλό πέταξε για λίγο σε χρόνια γεμάτα από γέλιο. Ευχαριστώ.