Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Σε… αναμμένα κάρβουνα για το Βορειοηπειρωτικό!


Εντονότατη αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι και ανησυχία για τυχόν απεμπόληση δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού έχει προκαλέσει η εν κρυπτώ διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τη γειτονική Αλβανία προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες.
Την αναστάτωσή τους δεν κρύβουν οι Έλληνες ομογενείς εκφράζοντας ανησυχία για την ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και πώς αυτή θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις. Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του Διεθνούς Ελληνικού Συνδέσμου (International Hellenic Association), ο οποίος κάνει λόγο για μυστική διπλωματία και ζητά να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις πρόνοιες που αναφέρει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και να εξασφαλίσει τις συνθήκες για την πλήρη εφαρμογή τους.
Όσο για τον Υπουργό Εξωτερικών, εξακολουθεί να επικαλείται το απόρρητο της διαπραγμάτευσης μη δίνοντας λόγο σε κανένα για τα όσα συζητά με τη γείτονα χώρα!
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος
Υπερκομματικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με μέλη 3.000 Έλληνες και φιλέλληνες ακαδημαϊκούς ανά τον κόσμο και έδρα στις ΗΠΑ, ο Διεθνής Ελληνικός Σύνδεσμος εξέδωσε ανακοίνωση για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας καλώντας την ελληνική Κυβέρνηση να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τις θέσεις της πάνω στην συμφωνία. 
Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει, «αν και στην παρούσα περίπτωση τηρείται ουσιαστικά η διαδικασία της μυστικής διπλωματίας –γεγονός απαράδεκτο για σημαντικά εθνικά ζητήματα- τα βασικά θέματα που φαίνεται να βρίσκονται στο τραπέζι των ελληνοαλβανικών διαπραγματεύσεων είναι οι θαλάσσιες ζώνες με τον προσδιορισμό της ΑΟΖ στο Ιόνιο και την Αδριατική, η άρση του εμπόλεμου, καθώς και η κατάργηση «αλυτρωτικών όρων», δηλαδή ο συμψηφισμός των αλυτρωτικών διεκδικήσεων της Αλβανικής πλευράς μέσω της ανακίνησης του ανύπαρκτου ζητήματος των Αλβανοτσάμηδων, με την κατάργηση του όρου «Βόρειος Ήπειρος». 
»Σαν ενεργοί πολίτες εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας διότι σε όλα αυτά τα ζητήματα που θίγονται στις διαπραγματεύσεις, ενυπάρχουν κίνδυνοι για εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων σαν κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την μορφή Συμφωνίας ή με άλλου είδους Συνθήκη. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν οι συζητήσεις γίνονται υπό καθεστώς αδιαφάνειας και έλλειψης ενημέρωσης του Ελληνικού λαού». 
ΑΟΖ και σύνορα…
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για την ΑΟΖ, που σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί από τους Αλβανούς στοιχεία διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα δέχεται την κατάργηση της Συμφωνίας Καραμανλή-Μπερίσα και περιορίζει τις αξιώσεις της προς όφελος της Αλβανίας. Ως προς τα περί επανακαθορισμού των χερσαίων συνόρων που ακούγονται και φημολογείται ότι προέκυψε μετά από την ανεύρεση πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο αλβανικό έδαφος, πλησίον των ελληνοαλβανικών συνόρων, ο Σύνδεσμος καλεί την Κυβέρνηση να απαντήσει τι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της Αλβανικής πλευράς.
Εμπόλεμο - περιουσίες
Αναφορικά με την άρση του εμπολέμου, η κατάσταση είναι ακόμη πιο θολή. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση «αν και ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι οι περιουσίες των μεσεγγυήσεων ιδιοκτησιών του αλβανικού κράτους και Αλβανών ιδιωτών προ του πολέμου –που μόλις τελειώσει το εμπόλεμο μπορεί να επιστραφούν- δεν έχουν σχέση με τις περιουσίες των Τσάμηδων, αυτό δεν είναι απαραίτητα καθησυχαστικό. Κύκλοι στην γειτονική χώρα υποστηρίζουν ότι σε μια σειρά περιπτώσεων που αναφέρονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και εμβληματικών κτηρίων στην Θεσσαλονίκη, πρόκειται περί αλβανικών περιουσιών και απαιτούν αποζημίωση για τις χαμένες περιουσίες τους». 
Ταυτόχρονα, ο Διεθνής Ελληνικός Σύνδεσμος στηλιτεύει το γεγονός ότι δεν γίνεται πουθενά λόγος «για τις ελληνικές περιουσίες ανά την Αλβανία που έχουν κατασχεθεί, ούτε για τις ελληνικές κατοικίες που κατεδαφίζονται εν έτει 2018. 
Επικαλείται το απόρρητο!
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται πως συνεχίζει την τακτική της «μυστικής» διπλωματίας για την οποία την κατηγορεί και η Αντιπολίτευση και αρνείται να δώσει λεπτομέρειες πάνω σε μια συμφωνία που αφορά κρίσιμο εθνικό θέμα, με πολλά «αγκάθια»!
Αυτό αποδεικνύεται από το έγγραφο που δημοσίευσαν τα «Παραπολιτικά» του Σαββάτου, σύμφωνα με το οποίο ο Ν. Κοτζιάς απαντώντας στον Τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκο αρνείται να αναφερθεί στις συζητήσεις όσον αφορά το ζήτημα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, επικαλούμενος το δικαίωμα άρνησης πληροφοριών επί διεξαγομένων διαπραγματεύσεων εθνικής σημασίας. Στην απάντησή του ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι επήλθε συμφωνία σχετικά με τα σχολικά εγχειρίδια και υποστηρίζει ότι η αλβανική πλευρά αποδέχεται να αφαιρέσει αναφορές όπως ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αλβανικά εδάφη, με χάρτες αντίστοιχου περιεχομένου. Οι αλλαγές υπολογίζεται ότι θα γίνουν από τον Σεπτέμβριο του 2019 και κάποιες άλλες από το 2020!

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: