Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018

Βάτος από τη Μονή Σινά σε εξωκκλήσι της Θεσπρωτίας...


Βάτος από τη Μονή Σινά μεταφέρθηκε και φυτεύτηκε στο εξωκκλήσι του προφήτη Ηλία στη Μαζαρακιά Θεσπρωτίας. Και μαζί με αυτή κατασκευάστηκε ένα εικονοστάσι, όπου σε μαρμάρινη πλάκα είναι γραμμένες οι δέκα εντολές. 

Ο Μωυσής, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ήταν εξόριστος στην έρημο του Σινά για να αποφύγει την οργή του Φαραώ της Αιγύπτου. Έβοσκε τα πρόβατα του πεθερού του Ιοθόρ. Μια μέρα ο Μωυσής ευρισκόμενος στους πρόποδες του όρους Χωρήβ, στο βουνό του Θεού, αντιλαμβάνεται φλόγες στη βάτο. Η βάτος φλέγεται, αλλά δεν καίγεται. Σύμφωνα με την παράδοση στον τόπο της φλεγόμενης και μη καιόμενης βάτου κτίσθηκε η ιερά Μονή Σινά. 
Το θαυμαστό είναι ότι η βάτος φλέγεται, αλλά δεν καίγεται. Γιατί; Τούτο γίνεται για να ελκύσει ο Θεός την προσοχή του Μωυσή, γιατί πράγματι το φαινόμενο ήταν θαυμαστό και αξιοπρόσεκτο επί πλέον δε για να ακούσει ο Μωυσής με προσοχή τη φωνή του Θεού. Σύμφωνα με τον ιερό Χρυσόστομο η φλεγόμενη βάτος προεικόνιζε την Παναγία, η όποια μολονότι δέχτηκε εντός της το φοβερό πυρ της Θεότητας, εν τούτοις, κατά τρόπο θαυμαστό και υπερφυσικό, δεν κάηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: