Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018

Εγκρίθηκε το καταστατικό του Κλαδικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων, έπονται οι αρχαιρεσίες για το ΔΣΕγκρίθηκε το καταστατικό του πρώτου Κλαδικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων «Αιγοπροβατοτρόφοι Ελλάδος» από το Ειρηνοδικείο Αμυνταίου και πλέον ο συνεταιρισμός λειτουργεί με έδρα το Αμύνταιο. Ο συνεταιρισμός έκανε κάλεσμα για στους εν λειτουργία Συνεταιρισμούς της Αιγοπροβατοτροφίας να κάνουν αίτηση εγγραφής στον Κλαδικό Συνεταιρισμό έτσι ώστε το πρώτο επίσημο Δ.Σ. να είναι όσο το δυνατό αντιπροσωπευτικότερο. Ο προεδρεύων της τριμελούς διοικούσας επιτροπής κ Χαράλαμπος Ματενίδης μιλώντας στον ΑγροΤύπο σχετικά με τον νεοσύστατο συνεταιρισμό ανέφερε πως οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του διοικητικού συμβουλίου του συνεταιρισμού θα γίνουν σύντομα.

Στον νεοσύστατο κλαδικό συνεταιρισμό, συμμετέχουν οκτώ συνεταιριστικές υγιείς οργανώσεις, από επίσης νεοσύστατους συνεταιρισμούς που έχουν συσταθεί μετά από το 2010 από πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως τη Θεσσαλία, τη κεντρική και δυτική Μακεδονία και Θράκη, «πλέον με τον κλαδικό συνεταιρισμό θα μπορούν να εκπροσωπηθούν και οι συνεταιρισμοί από τη νησιωτική Ελλάδα, ενώ παλαιότερα δεν μπορούσαν καθαρά για τεχνικούς λόγους» τόνισε ο κ. Ματενίδης. Οι 8 συνεταιρισμοί που ήδη συμμετέχουν, διακινούν περίπου 80.000.000 λίτρα αιγοπρόβειου γάλακτος συνολικά, και είναι οι εξής:

1. ΕΑΣ Καλαβρύτων-
2. Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Λιβαδίου
3. Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσώνας
4. Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτ. Θεσσαλίας
Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτροφίας περιοχής Αμυνταίου
6. Θρακών Αμνός
7. Αγροτικός Βιομηχανικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης
8. Α.Σ. Αιγοπροβατοτρόφων Πιερίας


Στο νέο σχήμα που φιλοδοξεί να κλείσει οικονομικές συμφωνίες προς όφελος των μελών του, μπορούν να μετέχουν ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί, που το 51% των μελών τους είναι κτηνοτρόφοι ή το 51% του κύκλου εργασιών τους προέρχεται από δραστηριότητα που σχετίζεται με τα προϊόντα αιγοπροβατοτροφίας, ανέφερε για τον ΑγροΤύπο ο κ. Ματενίδης, ο οποίος πρόσθεσε πως, «ο συνεταιρισμός ξεκίνησε από την ανάγκη των κτηνοτρόφων για εκπροσώπηση, καθώς τα ήδη υπάρχοντα σχήματα δεν τους αντιπροσώπευαν.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ σημαντικό πρόβλημα με τις τιμές γάλακτος και κρέατος στον κλάδο της προβατοτροφίας. Ειδικότερα το γάλα πωλείται πανελλαδικά στα 75-85 λεπτά ανά κιλό από τους κτηνοτρόφους ενώ το μεταποιημένο προϊόν του, η φέτα φτάνει στον καταναλωτή κοντά στα 8 με 9 ευρώ το κιλό. Θέλουμε να φέρουμε σε επαφή τους κτηνοτρόφους με την βιομηχανία, αλλά και τον καταναλωτή, έτσι ώστε να λύσουμε το πρόβλημα σε όλη την αλυσίδα.

Για να τα καταφέρουμε χρειαζόμαστε βοήθεια από την πολιτεία, και για να γίνει αυτό θα πρέπει η πολιτεία να μας ακούσει.»

Η επικοινωνία των Συνεταιρισμών για την εγγραφή τους στον Κλαδικό Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων «Αιγοπροβατοτρόφοι Ελλάδος» μπορεί να γίνει με το γραφείο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτροφίας περιοχής Αμυνταίου στο 23860 23202, Ε –mail: info@e-poimenon.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια: