Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Oι απόγονοι Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίντ Β' διεκδικούν δικαστικά 18 δις σε Τουρκία, Ελλάδα, Αίγυπτο.

Αρχείο:Abdulhamid21890.jpg

170 χρόνια από την γέννησή του Αβδούλ Χαμίντ Β΄ και οι απόγονοι του σουλτάνου διεκδικούν ακίνητα αξίας 18 δισ. δολαρίων από το τουρκικό κράτος... Και θυμήθηκαν και τα ακίνητά του σε Ελλάδα και Αίγυπτο!

Η πρώτη ακρόαση της υποθέσεως έγινε τον Ιούνιο του 2010 και η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου 2010. Οι 48 ενάγοντες δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι, πως εάν δεν δικαιωθούν από τα τουρκικά δικαστήρια, να φθάσουν έως το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!

Ο τρισέγγονος του «σουλτάνου» δήλωσε πως εάν κερδίσει - αυτός και οι συγγενείς του - είναι έτοιμοι να συμβιβασθούν μ' ένα λογικό ποσόν.

Η αξία των 4.200 ακινήτων που διεκδικούν αγγίζει τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια! «Δεν ζητάμε τα παλάτια. Θέλουμε μόνον την περιουσία που αγόρασε ο παππούς μας. Η προσωπική περιουσία του Αβδούλ Χαμίντ Β΄ δεν έχει ακόμη μεταφερθεί στο κρατικό θησαυροφυλάκιο», επισημαίνει ο Οσμάνογλου.

Διευκρινίζεται ότι οι κληρονόμοι του σουλτάνου, κατά δήλωσή τους, δεν θα διεκδικήσουν κομμάτια γης που ανήκουν πλέον στον τουρκικό στρατό ή στο τουρκικό κράτος, αλλά θα ζητήσουν αποζημιώσεις.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν για τα δικαιώματά τους μέχρι τέλους. Υποστηρίζουν δε ότι ο προ-προπάππος τους είχε επίσης προσωπική περιουσία σε Ελλάδα και Αίγυπτο, αλλά θέλουν «κατ' αρχάς» να πάρουν πίσω αυτήν που ευρίσκεται στην Τουρκία!

Ο Οσμάνογλου χαρακτηρίζει τον δικαστικό αγώνα του «αγωγή του αιώνα». Στην Τουρκία έχει προκαλέσει έκπληξη και σκεπτικισμό. 

Έγκριτοι νομικοί κύκλοι σε Τουρκία, Ελλάδα και ΕΕ κάνουν λόγο για μια «περίπλοκη υπόθεση», αφού αφορά κληρονομικό καθεστώς για απογόνους τρίτης γενεάς, ενώ παράλληλα η Τουρκία δεν αποδέχεται την κληροδοσία σε μη Τούρκους.

Ποιός είναι ο Αβδούλ Χαμίντ Β΄.

Ο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ ή Αβδούλ Χαμίτ Β΄ (1842-1918), ήταν ο 35ος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έφερε επίσης τον τίτλο του Χαλίφη. Ήταν γιος του Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη στις 22 Σεπτεμβρίου του 1842. Διαδέχθηκε στο θρόνο τον αδελφό του Μουράτ Ε΄ στις 31 Αυγούστου του 1876. Εκθρονίσθηκε στις 26 Απριλίου του 1909 και πέθανε στο ανάκτορο Μπεηλέρμπεη, στις Χηλές του Βοσπόρου, στις 10 Φεβρουαρίου του 1918. Είχε επονομαστεί "Μέγας Χαν" αλλά και "ερυθρός Σουλτάνος", ή "αιμοσταγής Σουλτάνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: