Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Reuters: Το άλλο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικών κομμάτων.

Πολιτικά κόμματα

Δύο από τα κύρια πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη δική τους οικονομική κρίση. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, βασικά μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, είναι αντιμέτωπα με χρέη άνω των 200 εκατ. ευρώ, αναφέρει το Reuters σε σημερινό special report του. Στο κρατικά χρηματοδοτούμενο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, τα κόμματα που λαμβάνουν περισσότερες ψήφους, παίρνουν περισσότερη χρηματοδότηση. 

Στηριζόμενα στα προηγούμενα «καλά» αποτελέσματα, τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν δεσμευθεί ότι η μελλοντική κρατική χρηματοδότηση θα αποτελεί εγγύηση (collateral) για τραπεζικά δάνεια. Αλλά στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση τα ποσοσττά τους έχουν καταρρεύσει, αφήνοντας τους με μεγάλα δάνεια και πολύ μικρότερα έσοδα.

Τραπεζικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν στο Reuters ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν τώρα συνολικά 232 εκατομμύρια ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Μερικά από τα δάνεια παραμένουν απλήρωτα, λένε οι πηγές. Τα χρέη υπερβαίνουν κατά πολύ τα συνολικά 37 εκατ. ευρώ που έλαβαν τα κόμματα ως κρατική χρηματοδότηση πέρυσι - αριθμός που αναμένεται να μειωθεί.

Τα χρέη των κομμάτων εγείρουν ερωτήματα σχετικά με ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων, διότι η κυβέρνηση είναι «δεσμευμένη» σε ένα οικονομικό σύστημα που θα πρέπει επίσης να μεταρρυθμιστεί. Η Αθήνα αγωνίζεται ήδη να εφαρμόσει τις περικοπές των δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ, που χρειάζεται η Ελλάδα για να κρατηθεί στη ζωή. 



Ο Λέανδρος Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, δηλώνει ότι η οικονομική κρίση των δύο μεγάλων κομμάτων είναι η απόδειξη ότι το σύστημα της χρηματοδότησης της πολιτικής στην Ελλάδα, είναι εσφαλμένο. Τα κόμματα δεν μπορούν να πληρώσουν το χρέος τους κι έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ο οποίος οδηγεί στην εξάρτησή τους από τις τράπεζες, όπως προσθέτει. Δημιουργεί μια αλληλεξάρτηση των πολιτικών και των τραπεζών, σημειώνει.

Οι πιέσεις γύρω από αυτά τα δάνεια θα ενταθούν στις αρχές του επόμενου έτους, όταν η κρατική χρηματοδότηση αναλυθεί εκ νέου προκειμένου να προσαρμοστεί με τις μειώσεις στα ποσοστά των κομμάτων. Προς το παρόν, η χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι με βάση την αναλογία των ψήφων του κάθε κόμματος στις εκλογές του 2009. Αλλά τον Ιανουάριο η χρηματοδότηση θα αλλάξει ώστε να αντικατοπτρίζει τις ψήφους του Ιουνίου του 2012.

MIA AΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΙΩΠΗ

Ο Κώστας Τσιμάρας, ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε στο Reuters πως ο κύριος όγκος των τραπεζικών δανείων του κόμματος πληρώνεται στην ώρα του, αλλά «ένα μικρό ποσοστό των δανείων μπορεί να γίνει μη-εξυπηρετούμενο».Για να μπορέσουν τα κόμματα να τα βγάλουν πέρα με το χρέος τους, θα πρέπει να το αναδιαρθρώσουν, τόνισε χαρακτηριστικά.

Θα είναι πολύ δύσκολο για τα κόμματα να εξοφλήσουν το χρέος τους, αν δεν υπάρχει μία είδους άλλη συμφωνία. Σύντομα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική απόφαση για να δοθεί στα κόμμτα η δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, κάποια μορφή συμβιβασμού για τα δάνεια αυτά, όπως πρόσθεσε. 

Το ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίθηκε στην ερώτηση του Reuters για σχολιασμό.

Όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα παρέχει κάποια δημόσια χρηματοδότηση στα πολιτικά κόμματα και τις προεκλογικές τους εκστρατείες : πέρυσι το κράτος παρέδωσε συνολικά 54 εκατ. ευρώ.

Κάθε έτος λαμβάνουν το αφορολόγητη χρηματοδότηση ίση με το 0,102% των ετήσιων κρατικών εσόδων, καθώς και ένα άλλο 0,01% για σκοπούς " «έρευνας και εκπαίδευσης». Όταν εθνικές ή ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν χώρα, ένα επιπλέον 0,022% των ετήσιων κρατικών εσόδων διανέμεται επίσης.Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς και οι ξένοι, απαγορεύεται να χρηματοδοτήσουν τα κόμματα.

Η μερίδα του λέοντος από την πίτα της κρατικής χρηματοδότησης, το 80%, κατανέμεται μεταξύ των κομμάτων που θα κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο, με το κάθε ένα να λαμβάνει ποσά ανάλογα με τις ψήφους που κέρδισε. Αυτή η χρηματοδότηση δεν περιλαμβάνει το κόστος των μισθών των βουλευτών και άλλες κοινοβουλευτικές δαπάνες, οι οποίες πληρώνονται ξεχωριστά.

Η Ελλάδα είναι από τις πιο γενναιόδωρες χώρες της ΕΕ απέναντι στα πολιτικά κόμματα. Παρείχε ένα μέσο όρο 6,5 ευρώ ανά εγγεγραμμένο ψηφοφόρο ανά έτος μεταξύ του 2007 και του 2011 - η τέταρτη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στην ΕΕ μετά το Λουξεμβούργο, την Κύπρο και τη Φινλανδία, όπως σημειώνει το πρακτορείο.

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα παραδίδει τρεις φορές το ποσό που δαπανήθηκε από τη Γερμανία για τα πολιτικά κόμματα. Ανά έγκυρη ψήφο, η Αθήνα ξοδεύει κατά μέσο όρο 9,4 ευρώ έναντι 3,1 ευρώ στην περίπτωση της Γερμανίας.

Το 2011 η Νέα Δημοκρατία έλαβε 16,9 εκατομμύρια ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 21,7 εκατ. ευρώ. Το 2010, όταν η κρίση χρέους στην Ελλάδα. εξερράγη και η Αθήνα αναγκάστηκε να ζητήσει σχέδιο διάσωσης, η χώρα δαπάνησε συνολικά 65 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Γερμανία, με πληθυσμό πάνω από επτά φορές μεγαλύτερο, περιορίζει την κρατική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων σε 150 εκατομμύρια ευρώ .

Ακόμη και με αυτήν την κρατική χρηματοδότηση, τα ελληνικά κόμματα έπρεπε να δανειστούν για να καλύψουν το έλλειμμα μεταξύ εσόδων και δαπανών τους.

Ο κύριος δανειστής ήταν η κρατική Αγροτική Τράπεζα. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει στην ΑΤΕ 105 εκατ. και το ΠΑΣΟΚ 96 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές. Μία ανώτερη πηγή στο ελληνικό κοινοβούλιο επιβεβαίωσε τα ποσά αυτά στο Reuters.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η τέταρτη μεγαλύτερη της χώρας, δάνεισε στη Νέα Δημοκρατία 15 εκατομμύρια και στο ΠΑΣΟΚ 6,5 εκατομμύρια. Τρεις άλλες τράπεζες έδωσαν άλλα μικρά δάνεια στα κόμμτα. Ένας τραπεζίτης δήλωσε στο Reuters ότι ορισμένα από τα δάνεια είναι μη-εξυπηρετούμενα, και σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Η Πειραιώςς αρνείται το οποιοδήποτε πρόβλημα.«Τα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς στα πολιτικά κόμματα είναι ένα μικρό ποσοστό του συνόλου τραπεζικού δανεισμού προς τα πολιτικά κόμματα. Τους δόθηκαν έναντι εγγυήσεων για την κρατική χρηματοδότηση. Τα δάνεια αποδίδουν», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της τράπεζας στο πρακτορείο.

Ένας τραπεζίτης με γνώση των πολιτικών δανείων είπε ότι θα πρέπει να οριστούν όρια για το ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης που μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως εγγύηση και για πόσα χρόνια στο μέλλον. Σε αντίθετη περίπτωση, κάποιος θα πρέπει να είναι. Χουντίνι για να γνωρίζει με βεβαιότητα τι ποσό των κρατικών κεφαλαίων δικαούται ένα κόμμα στο μέλλον, σε 10 χρόνια από τώρα.

Για τα κόμματα, μερικές πιέσεις είναι ήδη εμφανής. Ένα πρώην μέλος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι πληρωμές προς τους εργαζομένους του κόμματος είναι «ακανόνιστες» από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.Η Νέα Δημοκρατία είπε ότι το προσωπικό της πληρώθηκε στην ώρα του. Ένα μέλος του προσωπικού του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η χρηματοδότηση είχε μερικές φορές χρησιμοποιηθεί. άτσαλα. Το 2009, για παράδειγμα, το κόμμα έχτισε ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο στη νέα έδρα του και απασχολούσε προσωπικό γυμναστή. Είναι πλέον ένα μικρότερο κόμμα και το κόστος θα πρέπει να χαλιναγωγηθεί», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: