Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Οι προεκλογικές υποσχέσεις χάθηκαν σε καταιγίδα μέτρων



Όπως όλα έδειχναν εδώ και πολύ καιρό, η περίφημη επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, η ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, η ενίσχυση των φτωχών και η διατήρηση των μισθολογίων στους ένστολους, ήταν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Τα μέτρα που αποφάσισαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί απέχουν παρασάγγας από τις δεσμεύσεις τους πριν αλλά και λίγο μετά τις εκλογές.

Θες η αδυναμία διαπραγμάτευσης, θες η πίεση της Τρόικας ή οι εκβιασμοί των ξένων, η ουσία είναι ότι οι Έλληνες θα πρέπει να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη. Όχι όμως όλοι οι πολίτες, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Άλλωστε, ακόμη και όσοι φοροδιαφεύγουν, αυτοί που χρωστάνε δισ. ευρώ σε φόρους, τώρα θα γελάνε και θα πίνουν στην υγεία των κορόιδων.
Τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν έχουν ανακοινωθεί αλλά διαρρέονται σιγά - σιγά καθώς στην Ελλάδα. ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο.
Έτσι, αν και τα περισσότερα τα έχουμε γράψει κατά καιρούς, μπορούμε να κωδικοποιήσουμε το πακέτο των μέτρων, στα εξής σύμφωνα με όσα βλέπουν την δημοσιότητα τις τελευταίες ώρες

Συντάξεις:
- Κατάργηση δώρων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το μέτρο αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Μειώσεις αθροίσματος συντάξεων κύριων και επικουρικών άνω των 1.000 ευρώ (1.000 ευρώ - 1.500 ευρώ: 2%, 1.500-2.000 ευρώ: 5%, 2000 ευρώ+: 10%).
- Αύξηση του βασικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Είναι πιθανό να υπάρξει ένας χρόνος προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι ως τις 31-12-2013 όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με το ισχύον καθεστώς, δηλαδή όριο ηλικίας τα 65 έτη, θα βγαίνουν στη σύνταξη.
- Μειώσεις στα εφάπαξ. Το μέτρο αφορά τους 22 Τομείς Πρόνοιας, των οποίων οι αναλογιστικές μελέτες παρουσίασαν ελλείμματα. Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) οι περικοπές θα φτάσουν το 22,6%, ενώ συνολικά το πετσόκομμα κατά μέσον όρο σε όλα τα Ταμεία θα φτάσει το 32%.
- Εξορθολογισμός των παροχών εφάπαξ προηγούμενων ετών. Το μέτρο αφορά όσους βγήκαν στη σύνταξη από το 1995 και μετά και πήραν κανονικά εφάπαξ βοήθημα, από κάποιον από τους τομείς που τώρα θα υποστεί περικοπή στο εφάπαξ. Ολοι αυτοί οι συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλλουν πιθανότητα ειδική εισφορά 1% έως 3%.
- Μειώσεις συντάξεων στρατιωτικών και αστυνομικών, λόγω της κατάργησης των αυτόματων προαγωγών.
- Μείωση συντάξεων λόγω των παρεμβάσεων στα ειδικά μισθολόγια.
- Αύξηση από τις 4.500 στις 6.000 των ημερών ασφάλισης που απαιτούνται για να θεμελιωθεί δικαίωμα λήψης της βασικής ελάχιστης σύνταξης. Ετσι, αντί για 15 έτη εργασίας, αυξάνεται στα 20 χρόνια το όριο για να μπορεί ένας εργαζόμενος να πάρει την κατώτατη σύνταξη.
- Μειώσεις στις συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων, μέσω καθορισμού ανώτατου ορίου 720 ευρώ τον μήνα.
- Μείωση στην κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ, με διατήρηση των δώρων.

Μισθολογική δαπάνη
- «Νέου τύπου» εργασιακή εφεδρεία με απομακρύνσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν υποπέσει σε παραπτώματα.
- Κατάργηση δώρων εορτών και διακοπών δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται για ό,τι είχε απομείνει από τον 13ο και τον 14ο μισθό στον δημόσιο τομέα, που μετατράπηκε σε επίδομα, στις περικοπές που έγιναν τον Μάιο του 2010, μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου.
- Μείωση μεοσοσταθμικά σε ποσοστό 12% των συνολικών αποδοχών των δημόσιων λειτουργών (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, δικαστικών, ιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, διπλωματών κ.ά.), που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια.
- Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.
- Κατάργηση αυτόματων μισθολογικών προαγωγών ενστόλων.
- Κατάργηση αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα φορολογούνται με 35% από το πρώτο ευρώ. Επίσης αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 55%.

Προνοιακά επιδόματα
- Κατάργηση των ειδικών εποχιακών επιδομάτων ανεργίας. Το μέτρο αφορά κυρίως εργαζομένους στον επισιτισμό και στην οικοδομή.
- Καταβολή ΕΚΑΣ μόνο σε συνταξιούχους άνω των 64 ετών.
- Εξορθολογισμός οικογενειακών επιδομάτων. Το μέτρο αφορά την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων. Πιο συγκεκριμένα, για να λάβει κάποιος δικαιούχος το σύνολο του επιδόματος θα πρέπει το οικογενειακό του εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Για όσους έχουν εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ προβλέπεται να λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος. Το 1/3 του επιδόματος θα παίρνουν όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 20.000 έως 45.000 ευρώ.
- Περικοπές στα ειδικά επιδόματα ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: