Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων 13,5 δις ευρώ που εξετάζει η κυβέρνηση.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων 13,5 δισ. ευρώ που εξετάζει η κυβέρνηση. Μπροστά σε δραματικές μειώσεις στα εισοδήματά τους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι
Μπροστά σε δραματικές μειώσεις στα εισοδήματά τους θα έρθουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι από τις περικοπές που περιλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ, το οποίο συζητείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Από αυτά, τα 10,5 δισεκατομμύρια αναμένεται να προέλθουν από περικοπές δαπανών, ενώ τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα έρθουν από αύξηση φόρων.

Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε οι φόροι να φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ, ωστόσο η άρνηση των κομμάτων να δεχτούν περικοπές δαπανών όπως οι απολύσεις στο δημόσιο, οδήγησε στην αύξηση της φορολογίας. 

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις περικοπές, από τα 10,5 δισ. ευρώ, τα 6,7 δισ. ευρώ προέρχονται από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και τα 3,8 δισ. ευρώ από περικοπές άλλου είδους από τα υπουργεία.

Έτσι, μεταξύ των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν, περιλαμβάνεται η κατάργηση δώρων για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, επιπλέον περικοπές στις συντάξεις και τα ειδικά μισθολόγια, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 και η νέου τύπου εφεδρεία για τους δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης, αλλάζει η φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ).

Tα τελικά μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το newsit.gr, έχουν ως εξής:

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

1. Κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Το βασικό σενάριο προβλέπει η περικοπή να ξεκινά από τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Για τον ΟΓΑ αποφασίστηκε η μείωση της σύνταξης κατά 30 ευρώ. Θα αυξηθούν όμως οι εισφορές για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

2. Περικοπές των δώρων σε όλες τις συντάξεις. Το μέτρο θα αφορά τόσο στα Ταμεία κύριας ασφάλισης όσο και στα επικουρικά. Εξαιρείται ο ΟΓΑ (βέβαια με την μείωση των 30 ευρώ χάνεται το ένα δώρο).

3. Μείωση του εφάπαξ σε 22 Ταμεία 20% με 30% κατά μέσο όρο. Η περικοπή θα εφαρμοστεί σε όσους φορείς πρόνοιας κατέβαλλαν υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που εισέπρατταν. Για παράδειγμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων η μείωση θα είναι 22,67%.

4. Επιβολή εισφοράς στη σύνταξη σε όσους πήραν τα προηγούμενα χρόνια αυξημένο εφάπαξ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί στα 22 Ταμεία που κατέβαλλαν υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές που εισέπρατταν. Η εισφορά θα είναι τουλάχιστον 1% (ενδέχεται να κλιμακώνεται μέχρι το 3%).

5. Αύξηση από 15 σε 20 των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για έξοδο στη σύνταξη. Πρόκειται για τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Οσοι έχουν λιγότερες ημέρες ασφάλισης δεν θα μπορούν να πάρουν σύνταξη.

6. Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67). H ρύθμιση αναμένεται να συμπαρασύρει και τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το όριο ηλικίας για την καταβολή μειωμένης σύνταξης θα πάει από τα 60 στα 62 έτη. Αυτό που εξετάζεται είναι να «σωθούν» όσοι θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα.

7. Επιβολή πλαφόν στα 720 ευρώ για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων. Εκτιμάται πως η συγκεκριμένη ρύθμιση επηρεάζει 10.000 γυναίκες που παίρνουν σύνταξη με τις διατάξεις που ισχύουν για τις ανύπαντρες θυγατέρες.

8. Μείωση των συντάξεων λόγω της μείωσης των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια.

9. Περικοπές στις συντάξεις των ενστόλων λόγω κατάργησης της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

1. Αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων. Οσοι υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος είτε θα παίρνουν τμήμα του επιδόματος είτε δεν θα έχουν καμία παροχή (αν η απόκλιση είναι πολύ μεγάλη).

2. Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ από τα 60 στα 64 έτη. Το επίδομα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η ρύθμιση αυτή επηρεάζει περίπου 120.000 άτομα

3. Κατάργηση των εποχικών επιδομάτων και των ειδικών επιδομάτων ανεργίας. Τα εποχικά επιδόματα χορηγούνται σε 160.000 άτομα και κυμαίνονται από 458,15 έως 916,3 ευρώ. Οσον αφορά στα ειδικά επιδόματα η κατάργησή τους θα επηρεάσει περίπου 3.000 άτομα

4. Μείωση δαπάνης για μετακινήσεις νεφροπαθών. Στόχος τα 82 εκατ.

5. Μείωση φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 229 εκατ.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ 

1. Μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια. Θα είναι κλιμακωτές (κατά μέσο όρο 12%) και θα τεθούν σε εφαρμογή αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2012.

2. Κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων. 

3. Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ. Θα οδηγήσει σε νέες περικοπές αποδοχών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν το 30%.

4. Νέου τύπου εφεδρεία για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα μέσω διαθεσιμότητας και προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος. ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΜΕΣΑ 15.000 υπάλληλοι.

5. Μείωση κατά 50% των επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν τμηματάρχες, διευθυντές και γενικοί διευθυντές στον δημόσιο τομέα.

6. Κατάργηση αυτόματων μισθολογικών προαγωγών στα Σώματα Ασφαλείας με στόχο το πάγωμα των αποδοχών των ενστόλων.

ΦΟΡΕΙΣ

1. Καταργήσεις - Συγχωνεύσεις ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.

2. Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε μέσα μαζικής μεταφοράς κατά 25% προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα των ΔΕΚΟ.

3. «Ψαλίδισμα» Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά 60 εκατ. ευρώ.

4. Μείωση επενδυτικών κεφαλαίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΠΑΙΔΕΙΑ

1. Συγχωνεύσεις ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τμημάτων αλλά και σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ.

2. Επιβολή διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με στόχο έσοδα 65 εκατ. ευρώ.

3. Αύξηση ωρών διδασκαλίας ώστε να περιοριστούν δραστικά οι ανάγκες για αναπληρωτές καθηγητές.

4. Μείωση δαπάνης για δωρεάν βιβλία σε ΑΕΙ - ΤΕΙ . Οι φοιτητές θα επωμιστούν μέρος των εξόδων για τα συγγράμματα.

ΥΓΕΙΑ

1. Δραματική μείωση φαρμακευτικής δαπάνης. Συνολικά από Ταμεία και νοσοκομεία εκτιμάται πως θα εξοικονομηθούν πάνω από 900 εκατ. ευρώ

www.Newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: