Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Κλειδώνει το «ψαλίδι», για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, με μείωση κατά 30 ευρώ στις συντάξεις.


Στα 420 ευρώ ετησίως κάθεται τελικά η μπίλια των απωλειών για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ. Μετά από ένα γαϊτανάκι διαρροών και σεναρίων στο οποίο -για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους- επιδόθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών και τα επιτελεία των κομμάτων, στο τελικό «πακέτο» μέτρων που θα υποβληθεί προς έγκριση στην τρόικα φαίνεται ότι περιλαμβάνεται η μείωση κατά 30 ευρώ (330 από 360 ευρώ) της κατώτατης αγροτικής σύνταξης.


Αντίθετα, μένουν εκτός -μέχρι .νεωτέρας τουλάχιστον- τα δώρα, δηλαδή η 13η και η 14η σύνταξη. 

Με τον τρόπο αυτό και, προφανώς, στη λογική του .μη χείρον βέλτιστον, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι περιόρισε τις απώλειες για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ κατά 300 ευρώ. Και αυτό γιατί ενδεχόμενη κατάργηση των δώρων -που μέχρι πρότινος ήταν το επικρατέστερο σενάριο- θα ισοδυναμούσε με αφαίρεση 720 ευρώ από το ετήσιο εισόδημα αντί για 420 ευρώ που θα προκύψει από το «ψαλίδι» των 30 ευρώ μηνιαίως.

Την ίδια στιγμή ανοιχτή παραμένει η διαπραγμάτευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται να απομακρύνεται προς το παρόν η απώλεια του αφορολόγητου για τους επαγγελματίες αγρότες ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πάει πίσω για ένα τουλάχιστον χρόνο η «εξίσωση» των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα σήμαινε την υποχρεωτική για τους δεύτερους τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων. 

Έτσι, η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών δε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ νωρίτερα από το 2014 (για τα εισοδήματα του 2013). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: