Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Από Δευτέρα ξεκινούν τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Mέχρι τέλους Δεκεμβρίου και στην Ήπειρο.Ξεκινά άμεσα η υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων για πτυχιούχους ανέργους και ανέργους 55- 65 ετών στους ΟΤΑ.Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει την υλοποίησή του το πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης στην Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα τα νέα προγράμματα για την επιδότηση της εργασίας «παίρνουν μπρος» και θα ξεκινήσουν από Ανατολική Θράκη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και σταδιακά θα ενταχθούν σε αυτά όλες οι περιφέρειες της χώρας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, έδωσε στη δημοσιότητα 27 νέα προγράμματα, μεταξύ των οποίων και αυτά της κοινωφελούς εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι αναγκαία, για να αποτελέσουν ανάχωμα στην ανεργία, όμως δεν μιλούμε για μείωση».

Τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, που αφορούν στην πρόσληψη 57.000 ανέργων σε όλη την Ελλάδα θα διεξαχθούν τον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ, παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός ανέθετε την ευθύνη για τη διεξαγωγή του προγράμματος σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στην Ήπειρο, το πρόγραμμα «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, στην Ήπειρο» όπως είναι το πλήρες όνομα, έχει στόχο την κάλυψη 2.950 θέσεων εργασίας, τις οποίες θα καλύψουν άνεργοι και αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται δελτίο ανεργίας και έχουν εισόδημα έως 10.500 ? για το οικ. έτος 2010.

Δικαιούχοι μπορεί να είναι: Σωματεία, Ιδρύματα, Εταιρίες Αστικού Δικαίου, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς τους Επαγγελματικές Ενώσεις που θα προχωρήσουν στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε συνεργασία με συμπράττοντες φορείς, όπως για παράδειγμα είναι οι Δήμοι που θα σηκώσουν και το μεγάλο βάρος σε προσλήψεις.

Δηλαδή ο δικαιούχος πρέπει να συνεργαστεί με έναν συμπράττοντα φορέα και να υλοποιήσει το πρόγραμμα.

Προτάσεις για το Νομό Ιωαννίνων, όπως γράφαμε σε παλαιότερο φύλλο, έχει καταθέσει το Ινστιτούτο ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η ΑΜΚΕ-ΠΙΝΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ, η Σουλιώτικη Συμπολιτεία, ο Ερυθρός Σταυρός και η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής δράσης.

Κι άλλα προγράμματα.
Παράλληλα, αρχίζει άμεσα η υλοποίηση άλλων δύο προγραμμάτων που αφορούν πτυχιούχους ανέργους μέχρι 35 ετών ενώ μέσα στις επόμενες 15 μέρες ξεκινά και το πρόγραμμα απασχόλησης στις επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ανέργους 55- 65 ετών.

Στα 27 προγράμματα που ξεκινούν, θα μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο οι 693.417 επίσημα άνεργοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, αλλά και όσοι δεν είναι καταγεγραμμένοι, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης.

Μέχρι τέλος της εβδομάδας ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει πρόσβαση στο σχετικό διαδικτυακό τόπο (www.step. gov.gr) ώστε να μπορεί να ενημερωθεί για όλα τα προγράμματα αλλά... και για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτά. Παράλληλα, μέσα σε 15 μέρες θα λειτουργεί και το Συμβουλευτικό κέντρο που θα δίνει πληροφορίες και κατευθύνσεις για τα προγράμματα κατάρτισης.

Τα 27 προγράμματα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι ύψους 1,3 δισ. ευρώ με ωφελούμενους 310.000 άτομα, ενώ τα 36 προγράμματα που είναι ενεργά αυτή τη περίοδο βοήθησαν μεν να υπάρξει συγκράτηση της ανεργίας όχι όμως αντιμετώπιση του προβλήματος.

Έμφαση έδωσε ο υπουργός Εργασίας τόσο στα προγράμματα κατάρτισης όσο και στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών για παιδιά ανέργων.

«Όπως σχεδιάζουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας μέσα από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2000 πτυχιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτιστούν και να κάνουν μεταπτυχιακά», σημείωσε.

Ο κ Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε ότι όλα τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι», είναι διασφαλισμένα και για τα επόμενα χρόνια με σταθερή χρηματοδότηση τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών όσο και το υπουργείο Εργασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: