Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Νέο μνημόνιο με απολύσεις και λουκέτα στις ΔΕΚΟ.

Aπό τα μεγέθη του Μεσοπρόθεσμου προκύπτει περαιτέρω περικοπή κατά 2,4 δισ. ευρώ των μισθολογικών δαπανών και κατά 1,6 δισ. ευρώ των κοινωνικών κονδυλίων.

Νέο μνημόνιο με απολύσεις και λουκέτα στις ΔΕΚΟ

Σε αναζήτηση επτά δισ. ευρώ βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, που έχει ήδη προσανατολιστεί στη σύνταξη νέων μέτρων, παρότι επιλέγει να μην ανοίγει ακόμη τη σχετική συζήτηση. Προ ημερών, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πριν κλείσει την πόρτα αναχωρώντας από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, άφησε στους συμμετέχοντες βουλευτές έναν "καυτό", όπως αποδεικνύεται, φάκελο που για τα πρώτα δύο εικοσιτετράωρα πέρασε... απαρατήρητος. Το περιεχόμενό του όμως οδηγεί εύκολα στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται σίγουρα πρόσθετα μέτρα, ύψους 7,02 δισ. ευρώ για την τριετία 2013-2015, ενώ ουδείς μπορεί να στοιχηματίσει από τώρα για τις αλλαγές που θα χρειαστούν στον προϋπολογισμό του 2012 (αναμένεται η ψήφισή του μετά τα μεσάνυχτα της 7ης Δεκεμβρίου).

Εγκυρες πληροφορίες επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να καθυστερήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα αποφάσεις που αφορούν σε μεγάλα κύματα απολύσεων στη Δημόσια Διοίκηση και στους Καλλικρατικούς Δήμους, "λουκέτα" σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ και ιδιωτικοποιήσεις.


Συγκεκριμένα, το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 1,14% του ΑΕΠ ή στα 2,6 δισ. ευρώ το 2015 - ενώ χωρίς τη λήψη νέων μέτρων το έλλειμμα το 2015 θα διαμορφωθεί στο 4,2% του ΑΕΠ ή στα 9,623 δισ. ευρώ.

1. Επιτήρηση στους δήμους.
Σημαντικές ανακατατάξεις έρχονται στη λειτουργία των δήμων το 2012. Το νέο Μνημόνιο θα έχει ειδική πρόβλεψη για τις αναγκαίες "ανατροπές" στους δήμους του "Καλλικράτη", αφού, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εταίροι μας διαπιστώνουν τεράστια σπατάλη και χρονίζουσες αγκυλώσεις της αυτοδιοικητικής λειτουργίας.
Ο στόχος ή, για την ακρίβεια, η τρόικα προτείνει -προκειμένου να σπάσει το απόστημα- ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι γνωρίζοντες λένε ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνουν προσλήψεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις αρχές του χρόνου, αλλά δεν αποκλείονται και αθρόες απολύσεις από την ενδεχόμενη κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών.

2. Δημόσιοι οργανισμοί.
Να καλυφθεί εδώ και τώρα η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων ζητούν οι επικεφαλής της τρόικας, στέλνοντας τα σχετικά "τελεσίγραφα" στους αρμόδιους της κυβέρνησης.
Το νέο Μνημόνιο δεν πρόκειται να κλείσει χωρίς ειδική πρόβλεψη για "λουκέτα" σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ ή για την ιδιωτικοποίησή τους. Για παράδειγμα, η κουβέντα για τον ΟΣΕ θα ανοίξει και πάλι, και μάλιστα σύντομα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών και οι αρμόδιες υπηρεσίες ανά υπουργείο (σε συνεργασία πάντα με την ομάδα του κ. Ράιχενμπαχ) αναλαμβάνουν να κινήσουν άμεσα εκείνες τις διαδικασίες που απαιτούνται για το ξεμπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση συνεργασίας αποτελεί ισχυρή βάση για την υποστήριξη όλων των απαραίτητων ενεργειών.

3. Η μεγάλη ... έξοδος.
Με την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου επιχειρεί η κυβέρνηση να "καλύψει" τη "μαύρη τρύπα" που εντοπίστηκε κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2012 (μέχρι το '15). Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι, εκτός από το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο "ψαλίδι" για τους μισθούς και τις συντάξεις, η κατάσταση που καταγράφεται φαίνεται ότι οδηγεί με... μνημονιακή ακρίβεια, ακόμη και σε αθρόες απολύσεις εντός του νέου έτους.
Απολύσεις στον δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα μετά το πρόγραμμα εξυγίανσης της Δημόσιας Διοίκησης που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία. Η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο για το επιτελικό κράτος, την ευθύνη του οποίου έχει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, φέρνει εκ των πραγμάτων κατάργηση πολλών δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών, αφήνοντας στον αέρα πολλούς υπαλλήλους.
Οι γνωρίζοντες λένε πάντως ότι ενδεχομένως να μην εφαρμοστεί το πλάνο για το επιτελικό κράτος από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά μετά τις εκλογές. Γιατί; Διότι οι εταίροι μας εκτιμούν ότι η επιλογή των απολύσεων θα προκαλέσει τριβές μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) - κάτι που θέλουν να αποφύγουν προκειμένου να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η εφαρμογή των δεσμεύσεων προς την τρόικα.
Μπορεί να γίνουν και χιλιάδες απολύσεις; "Μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος με σαφώς λιγότερο κόστος", είναι η φράση που επαναλαμβάνουν οι της τρόικας και οι ειδικοί τεχνοκράτες (από Γαλλία και Γερμανία) που έχουν ήδη καταπιαστεί με το πρόβλημα.

4. Ξεπάγωμα του ΕΣΠΑ.
Η απορρόφηση και η αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης Παπανδρέου και δη του αρμόδιου υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Η αλήθεια είναι ότι πέρασαν μήνες χωρίς να ανεβαίνει αισθητά το ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τα διάφορα υπουργεία. Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι, ο κ. Παπανδρέου με επιστολή του προς τον Ζοζέ Μπαρόζο ζήτησε τεχνογνωσία και ομάδα κρούσης και για το ξεμπλοκάρισμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ειδικό ρόλο ανέλαβε τότε και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος, κ. Γιώργος Γλυνός, ο οποίος παραμένει σήμερα στο πλευρό του Λουκά Παπαδήμου. Στόχος είναι η αξιοποίηση κονδυλίων για μεγάλα έργα, ώστε να κινηθεί η μηχανή της ανάπτυξης και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

"Πράσινο" για τα μεγάλα έργα.
Το νέο πολυνομοσχέδιο-σκούπα συντάσσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένει για ένα εικοσιτετράωρο ακόμη τα σημειώματα των υπουργών για τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Οπως αποφασίστηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, την προσεχή Τετάρτη (εκτός απροόπτου) θα συγκληθεί η Κυβερνητική Επιτροπή για να συζητήσουν για το εν λόγω πολυνομοσχέδιο. Αφορά και συμπεριλαμβάνει τις προτεραιότητες του κάθε υπουργείου αλλά και τις ρητές δεσμεύσεις προς τους εταίρους.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του πολυνομοσχεδίου θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, για τις επικουρικές συντάξεις, τα εργασιακά κ.ά. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος έχει λάβει εξουσιοδότηση να συντονίσει τις διαδικασίες, ώστε να ενταχθεί το σύνολο των κινήσεων που απαιτούνται για την προώθηση του προγράμματος και των αποφάσεων που απορρέουν από τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης στις 26-27 Οκτωβρίου.
Επίσης ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει εξουσιοδοτηθεί να συντονίσει τα υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης, ώστε να ξεμπλοκαριστούν άμεσα οι κινήσεις για την έναρξη των μεγάλων έργων (που είχαν "παγώσει") και των οδικών αξόνων (δηλαδή των πέντε αυτοκινητοδρόμων): της Ιόνιας Οδού, της Ολυμπίας Οδού, του Αυτοκινητοδρόμου "Μορέας", της Κεντρικής Οδού Ε-65 και της ΠΑΘΕ, στο τμήμα "Μαλιακός-Κλειδί".
Είναι πασιφανές ότι η εκκίνηση των διαδικασιών για έργα ανάπτυξης θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ανά την Ελλάδα - κάτι που θα διευκολύνει την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας στην χώρα.

Η SIEMENS.
Το νήμα των χειρισμών για εξωδικαστική συμφωνία με τη Siemens πιάνει και πάλι η κυβέρνηση, και δη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, ο όποιος εξουσιοδοτήθηκε για τα περαιτέρω. Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος θα χειριστεί (όπως προ μηνών ο κ. Παμπούκης) το θέμα με στόχο μια συμφωνία με τη Siemens, ώστε και να αποδοθεί αποζημίωση στο ελληνικό κράτος αλλά και να τερματιστεί η εμπλοκή σε διάφορα έργα, όπως στο μετρό.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: