Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Απεμπλοκή μεγάλων έργων στον δρόμο της ανάπτυξης.


- Νέα επιμέρους προσπάθεια που θα συμβάλει στην εκκίνηση της οικονομίας.

- Μεταξύ των έργων και η Ιόνια Οδός που αφορά την Ήπειρο.


Τον συντονισμό τον υπουργείων Υποδομών και Ανάπτυξης, ώστε να ξεμπλοκαριστούν τάχιστα τα ζητήματα που αφορούν το κεφάλαιο «μεγάλα έργα - οδικοί άξονες», ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος.

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε με απόφασή του τον κ. Βενιζέλο να προωθήσει τις διαδικασίες ώστε να «ξεπαγώσουν» τα έργα, δηλαδή να δημιουργηθούν νέες (χιλιάδες) θέσεις εργασίας, κάτι που επιχειρήθηκε και από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αυτή η νέα επιμέρους προσπάθεια, δύναται να συμβάλει στην εκκίνηση της οικονομίας και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Το θέμα είναι πως αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να είναι περισσότερο αποφασιστική από ποτέ, αφού στο παρελθόν ανάλογες ενέργειες δεν απέδωσαν και τα έργα έχουν κωλύσει.

Το πλάνο συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων το ξεμπλοκάρισμα των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων: της Ιονίας Οδού, της Ολυμπίας Οδού, του αυτοκινητοδρόμου «Μορέας», της Κεντρικής Οδού Ε-65 και της ΠΑΘΕ για το τμήμα από τη Μαλακάσα μέχρι το Κλειδί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόλυτο φρένο στην εξέλιξη των έργων αντιμετωπίζεται και από τους εταίρους ως πρόβλημα για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Οι επιπτώσεις διαχέονται σε πολλούς χώρους και τομείς και η πιθανή λύση ξέφευγε τους προηγούμενους μήνες από τα στενά όρια ενός υπουργείου, με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί η ανάγκη του καλύτερου δυνατού συντονισμού για την προώθηση των πρωτοβουλιών βάσει συγκεκριμένων σχεδίων.

Στο Υπουργικό συζήτησαν, επίσης, και για την «επανεκκίνηση» και άλλων εν δυνάμει έργων, αυτών της παραχώρησης, και για τον «αστερίσκο» που αφορά ενδεχομένως την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ με τον επαναπροσδιορισμό των κωδικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: