Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΤτΕ: Περισσότερο από 15,4% έχουν μειωθεί οι μισθοί την τελευταία διετία.


Περισσότερο από 15,4% την τελευταία διετία έχουν μειωθεί οι μισθοί σύμφωνα με την ΤτΕ. Επιπλέον, η ΤτΕ προβλέπει ότι φέτος ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα υποστεί κούρεμα του μισθού του κατά τουλάχιστον 10%. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, οι υπολογισμοί της ΤτΕ για το 2011 δείχνουν ότι η μείωση των ακαθάριστων αποδοχών - πριν από τη φορολογία - έφτασε το 6,3% σε πραγματικούς όρους. Την προηγούμενη χρονιά η μείωση των αποδοχών ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αγγίζοντας το 9,1%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο Τομέα την περίοδο αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτήν που υπέστη ο ιδιωτικός. Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΤτΕ προκύπτει ότι η μείωση των μέσων ονομαστικών ακαθάριστων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων φέτος θα φτάσει το 4,9% (από -8,5% το 2010), ενώ των μισθωτών στον επιχειρηματικό τομέα της οικονομίας το 2,7% (από -3,1% το 2010).

Στο σύνολο της οικονομίας, η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι οι μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, το βαθμολόγιο, η εργασιακή εφεδρεία, οι μειώσεις των αποδοχών σε ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και η ενθάρρυνση των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα οδηγούν σε μείωση των μέσων ονομαστικών ακαθάριστων αποδοχών στο σύνολο της οικονομίας κατά 3,3%, έναντι μείωσης κατά 4,8% το 2010.

Η μείωση των ακαθάριστων (προ φορολογίας) αποδοχών στο σύνολο της οικονομίας, σε πραγματικούς όρους, είναι της τάξεως του 6,3% το 2011, έναντι 9,1% το 2010.
Υπολογίζεται ότι στον ιδιωτικό τομέα (πλην των τραπεζών) το 2011 περίπου το 25% των μισθωτών αντιμετωπίζει περικοπές αποδοχών της τάξεως του 10% (είτε μέσω ατομικών συμφωνιών και συμβάσεων είτε μέσω ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων).

Ταυτόχρονα, η υιοθέτηση «ευέλικτων μορφών εργασίας» καθώς και η κατάργηση του κατώτατου μισθού για τις προσλήψεις νέων αλλά και η μείωση της αμοιβής των υπερωριών εκτιμάται ότι συμβάλλουν σε μείωση του κατά κεφαλήν κόστους εργασίας της τάξεως του 0,5% -με τελικό αποτέλεσμα οι μέσες πράγματι καταβαλλόμενες αποδοχές να μειώνονται εφέτος κατά 1,7% (από -2,9% το 2010).

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: