Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ενστάσεις από το ΤΕΕ Ηπείρου για το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων.



Ενστάσεις για το περιεχόμενο και τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο διαχείρισης του Yπουργείου Περιβάλλοντος για τους υδάτινους πόρους της Ηπείρου, εκφράζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου.

Η πρώτη παρατήρηση του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ έγκειται στο ότι ορίζεται ως λεκάνη απορροής του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων η λεκάνη του Αράχθου και όχι του Καλαμά.Η δεύτερη παρατήρηση αφορά την κοινή αντιμετώπιση των ποταμών Αχέροντα και Λούρου, που έχει όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό, ότι αναφέρονται στη χερσόνησο της Πρέβεζας, που ουσιαστικά έχει μεγάλη ανάγκη υδάτων, μικρή όμως επαφή με τις δύο λεκάνες.

Η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Ηπείρου ασχολήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της με το σχέδιο διαχείρισης που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης.Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΤΕΕ Ηπείρου, Χρ. Παπαβρανούση, «στη μελέτη δεν γίνεται αναφορά στην ανάγκη κάποιας ιδιαίτερης προστασίας που χρήζει ο Καλαμάς, σε αντίθεση με τους άλλους ποταμούς.

Η μελέτη θα πρέπει να καταλήξει σε ένα μοντέλο διαχείρισης που θα κινείται προς την κατεύθυνση της αναστροφής των προβλημάτων που έχουμε σήμερα, αλλά και να προβλέπει τους τρόπους αποτροπής της περαιτέρω επιβάρυνσης». Υπογράμμισε, δε, πως πρόκειται για μια μελέτη «που κινείται στη θετική κατεύθυνση, αναγκαία σε κάθε περίπτωση, γιατί τα κλιματολογικά δεδομένα και οι συνθήκες που επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα των υδάτων μεταβάλλονται με ραγδαίο ρυθμό και δεν είναι καθόλου απίθανο να βρεθούν η χώρα και η Περιφέρεια της Ηπείρου μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις τα επόμενα χρόνια».Το σχέδιο εξετάζει ως ξεχωριστές λεκάνες απορροής αυτές των Αώου, Καλαμά, Αράχθου και μαζί τις λεκάνες απορροής Αχέροντα - Λούρου.

www.thesprotianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: