Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν ένα ''Βραζιλιάνο'' Λούλα, που θα σώσει την παράταξη.


ΤO κίνημα των βουλευτών επαρχίας αναδείχθηκε ως η πλέον ριζοσπαστική εκδοχή του ΠΑΣΟΚ, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην πρόσφατη πολιτική κρίση, που οδήγησε και στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο. 



Οι άγνωστοι στο ευρύ κοινό βουλευτές της επαρχίας και όχι εκείνοι που θεωρούνται δορυφόροι επίδοξων δελφίνων, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο τελευταία και κατά τη διετία της διακυβέρνησης. Hταν εκείνοι που με τις παρεμβάσεις τους έδωσαν άλλοθι στη σοσιαλιστική κατά τα λοιπά κυβέρνηση να «βάλει την όπισθεν» στην εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, στην κατάργηση των συντάξεων όσων είναι κάτω των 55 ετών, στις μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων κ.ά.

Είναι οι βουλευτές που δεν είναι τακτικοί πελάτες των ΜΜΕ, πλην όμως διαθέτουν τον κοινό νου και μεταφέρουν την αγωνία των πολιτών στην κυβέρνηση. Ωστόσο τα δύο τελευταία χρόνια στήριξαν την κυβέρνηση στο να πάρει εξαιρετικά δύσκολα μέτρα, θέτοντας πάντα και τον πήχη.

Πρόσφατα, και όταν το πολιτικό σύστημα έφθασε στα όρια της γελοιοποίησης, ήταν οι πενήντα βουλευτές της επαρχίας (Βαρβαρίγος, Μπόλαρης, Βλαντής, Δριβελέγκας, Αμοιρίδης, Ρήγας, Βαρδίκος κ.ά.) που με επιστολή - τελεσίγραφο προειδοποιούσαν την ηγεσία του κόμματος ότι εάν σε μια μέρα δεν υπάρχει αξιοπρεπής λύση για υποψήφιο πρωθυπουργό θα παραιτηθούν.

Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν στηρίξει την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του Κινήματος, παρά το γεγονός ότι έκτοτε δεν υπήρξαν ποτέ προνομιακοί συνομιλητές του.

Συνομιλητές του εξακολουθούν να μην είναι και σήμερα, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίμησε να ακούσει υπουργούς και ηγετικά στελέχη, οι οποίοι στα μάτια των πολιτών είναι ταυτισμένοι με το απόλυτο κατεστημένο και πολύ λίγη σχέση έχουν με αυτό που γίνεται σε επίπεδο κοινωνίας.

Ωστόσο το κίνημα των βουλευτών της επαρχίας ετοιμάζεται να δώσει πάλι το παρών, αμέσως μετά την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Η πλατφόρμα που ετοιμάζεται έχει ιδεολογικοπολιτικό χαρακτήρα και αφορά το σχέδιο με το οποίο πρέπει να πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Οι πενήντα και πλέον βουλευτές δεν έχουν κοινό σημείο αναφοράς κάποιο πρόσωπο, αλλά τους ενώνει η αγωνία να μην διασπαστεί η παράταξη και να μην υποστεί συντριπτική ήττα, από την οποία θα ήταν δύσκολο να συνέλθει.

Αν ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει να παραιτηθεί μετά την εκταμίευση της 6ης δόσης, το βέβαιο είναι ότι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα παίξει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την εκλογή του νέου αρχηγού. Οι βουλευτές, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, διαθέτουν αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης, έχουν ώσμωση με την κοινωνία και προφανώς έτσι θα κρίνουν. Επί του παρόντος όμως αυτό που λένε είναι ότι «είναι νωρίς για αποφάσεις, δεν έχει ακόμη κατακάτσει η σκόνη.».

Αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ του κ. Παπανδρέου, ο οποίος θα δικαιωθεί, ενώ άλλοι πάλι λένε ότι ο κ. Βενιζέλος είναι εκείνος που πολιτικά μπορεί να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο η πλειοψηφία των βουλευτών δεν έχει αποφασίσει ποιον θα στηρίξει, αλλά επί του παρόντος αναζητεί το στίγμα εκείνο με το οποίο το Κίνημα θα πάει στις εκλογές και θα το διαφοροποιεί από τη συντηρητική παράταξη. «Τι θα πούμε στον κόσμο;» είναι το ερώτημα στα χείλη πολλών.

Πέραν όμως όλων αυτών, ενδιαφέρον έχει ότι μεγάλη ομάδα βουλευτών αναζητεί έναν «Λούλα» (στα πρότυπα του πρώην προέδρου της Βραζιλίας) που θα σώσει την παράταξη. Με άλλα λόγια, δηλαδή, αναζητούν ένα άφθαρτο πρόσωπο που να εμπνεύσει εκ νέου. Γεγονός που δείχνει και την αγωνία που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα.

www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: