Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αλέξης Π. Μητρόπουλος: Γενικευμένη εργασιακή και κοινωνική ανασφάλεια


Σε γενικευμένη εργασιακή, κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια και φτωχοποίηση χιλιάδων οικογενειών οδηγούν τα μέτρα της εφεδρείας και της διάλυσης ζωτικών δημόσιων οργανισμών, σύμφωνα με τον εργατολόγο Αλ. Μητρόπουλο. Μιλώντας στην "Αυγή" της Κυριακής, ο Αλ Μητρόπουλος επισήμανε τη "μετατροπή των δημόσιων υπηρεσιών και κοινόχρηστων αγαθών σε εμπορευματικά αγαθά" σε συνδυασμό με "τη βίαιη αλλαγή του προσωπικού και συλλογικού αισθήματος αιώνων, σε ατομοκεντρικό προσδιορισμό".


* Τι επιπτώσεις θα έχει η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας και του "κουρέματος" κατά 30% των υπηρεσιακών μονάδων των δημόσιων φορέων;

Αδυναμία λειτουργίας ζωτικών δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών. Παρά τη μνημονιακή ψευδολογία, όλοι γνωρίζουν ότι έχουμε τους λιγότερους υπαλλήλους, πολλές κενές οργανικές θέσεις και χαμηλό μισθολογικό κόστος εν σχέσει με άλλες συγκρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες. Η ελληνική εξάλλου ιδιαιτερότητα, των πολλών νησιών και των κοινοτήτων Αποδήμων, επιβάλλει τη διεξαγωγή των κρίσιμων δημοσίων και κοινωνικών λειτουργιών παντού. Επομένως, η Έκθεση του ΟΟΣΑ, που ακρωτηριάζει τον δημόσιο τομέα, είναι απρόσφορη για την ελληνική πραγματικότητα και θα βλάψει μακροπρόθεσμα τα εθνικά συμφέροντα.

Η «φτωχοποίηση» των οικογενειών πολλών υπαλλήλων θα επιδράσει δυσμενώς στη ζήτηση, στην αγορά, στην οικονομία. Η κοινωνία θα απολέσει συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία του Δημοσίου θα αποστερηθούν μεγάλα ποσά από τις εισφορές. Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας θα πάψει να είναι αναπτυξιακό εργαλείο και μηχανισμός απορρόφησης ανέργων. Η επινόηση της «επιθετικής αξιοκρατίας», όπου μια αλλοτριωμένη οικονομία, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει εργασία, καταφεύγει σε εξειδικευμένα άτομα που μπορούν να ελέγχουν και να εξοστρακίζουν όλα τα άλλα μέσω του ταλέντου και των δεξιοτήτων τους, οδηγεί σε προδημοκρατικές εποχές.

* Τι αντανακλά σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο η βίαιη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο;
Η εξομοίωση των εργασιακών σχέσεων του Δημοσίου με αυτές του ιδιωτικού είναι εξομοίωση προς τα κάτω και θα οδηγήσει σε γενικευμένη εργασιακή, κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια. Οι πολίτες θα απολέσουν την προστασία, συμβολική και θεσμική, του κρατικού μορφώματος. Οι ιδιωτικές εταιρείες θα το καταλάβουν. Οι δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινόχρηστα αγαθά θα γίνουν ιδιωτικά εμπορεύματα. Η κοινωνία θα μεταβληθεί σε ασύνδετο σύνολο ατόμων, που δεν θα έχουν βιωματικό και εξουσιαστικό συνεκτικό ιστό, έστω και αν αυτός λειτουργεί ατελώς (για να θυμηθούμε και τον Νίκο Πουλαντζά).
Η οντολογική αυτή ανασφάλεια, η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, κατακερματίζουν την κοινή αφήγηση της ζωής, της συνδημιουργίας, της κοινής μοίρας. Ο ξεγυμνωμένος πλέον επιθετικός και εκδικητικός καπιταλισμός προσπαθεί να αποδομήσει ό,τι οργανώνει και υποστασιοποιεί τα βιώματα του κοινωνικού πολιτισμού. Η καπιταλιστική αυτή συνειδησιακή «ενηλικίωση» νομιμοποιεί τον αυταρχισμό και την παντοδυναμία της οικονομικής λειτουργίας. Η «τοπογεωγραφία» των εργασιακών σχέσεων είναι ο καθρέφτης των αλλαγών στην παραγωγική βάση και προσφέρεται αυθεντικά να καταδείξει τη βίαιη αλλαγή του προσωπικού και συλλογικού αισθήματος αιώνων, σε ατομοκεντρικό προσδιορισμό.

* Ο Αλέξης Μητρόπουλος είναι πανεπιστημιακός και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: