Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Έρχεται το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο με ακόμη σκληρότερα μέτρα.



Νέες επώδυνες αλλαγές φέρνει το 5ο κατά σειρά αναθεωρημένο μνημόνιο, απαραίτητο για την καταβολή της 6ης δόσης, όπως περαιτέρω ανατροπές στα εργασιακά, αλλά και νέο «ψαλίδι» στα ήδη κουτσουρεμένα εισοδήματα.

Για να συναινέσει η τρόικα, στην καταβολή της 6η δόσης ζητά μεταξύ άλλων:


Κατάργηση της καταβολής επιδόματος θέρμανσηςτουλάχιστον για το 2012, με στόχο να επιτευχθεί ο στόχος δαπανών.

Κλείσιμο ή συγχώνευση 11 μεγάλων επιχειρήσεων (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, ΕΡΤ, ΕΘΥΑΓΕ), καθώς και των 35 μικρότερων οργανισμών που περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο του Σεπτεμβρίου.

Πλήρη εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών 10,2 δισ. ευρώ του Δημοσίου.

Καθορισμός νέων κριτηρίων αναπηρίας, με στόχο να περιοριστούν οι δικαιούχοι ώστε οι συντάξεις να συρρικνωθούν το πολύ στο 10% του συνόλου.

Κατάρτιση νέου καταλόγου για τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Ανάθεση σε συμβούλους 14 συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2011- 2012.

Τα αιτήματα των δανειστών της Ελλάδας, δεν έχουν. τελειωμό. Για να καταβάλλουν τόσο την 6η δόση, όσο και τη νέα δανειακή σύμβαση, ζητούν από την κυβέρνηση Παπαδήμου νομοσχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιέχει:

Μειώσεις στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια (δικαστικών, πανεπιστημιακών, στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας), αλλαγή του καθεστώτος επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών, καθώς και κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης.

Οι αλλαγές αυτές δεν είναι παρά μόνο ένα μέρος των παρεμβάσεων συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, έως το 2015. Το μεγαλύτερο κομμάτι, το οποίο θα αναζητηθεί σε συνεργασία με την τρόικα, αναμένεται να προέλθει από περικοπές κοινωνικών δαπανών (παιδεία, υγεία, επιδόματα, αμυντικοί εξοπλισμοί.).

Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν από τον Ιούνιο του 2012, με στόχο πρωτογενή πλεονάσματα 5% του ΑΕΠ ετησίως, γεγονός που σημαίνει ότι καλούμαστε να επιβιώσουμε σε συνθήκες ακόμη πιο σκληρής λιτότητας για τουλάχιστον μία τετραετία.

Ανδρέας Μορφόπουλος.

www.sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: