Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Το Πάσχα πέρασε, η αδιαφορία για τους κτηνοτρόφους συνεχίζεται


«Πρόκληση για τους παραγωγούς αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση, αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των μέτρων για την πανδημίας στον πρωτογενή τομέα. Μέτρα ανακοινώνονται καθημερινά αλλά όχι για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Για αυτούς μόνο συζητήσεις επί συζητήσεων, αλλά χωρίς αποτελέσματα» επισημαεινει με ανακοίνωσή του ο Τομέας Αγροτικής Πολιτικής Κινήματος Αλλαγής.
Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Στο τέλος θα επαληθευτεί αυτό που λέει ο λαός μας ότι «όποιος όταν δεν θέλει να ζυμώσει σαράντα μέρες κοσκινίζει».
Ως ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ τονίσαμε από την πρώτη στιγμή την επιτακτική ανάγκη στήριξης της αγροτικής παραγωγής και καταθέσαμε σειρά προτάσεων για όλους τους κλάδους του πρωτογενή τομέα.
Επανερχόμαστε σήμερα μετά και την περίοδο του Πάσχα για να τονίσουμε το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί συνολικά ο κτηνοτροφικός κλάδος. Σήμερα είναι μονόδρομος η λήψη μέτρων για να μην αποδιοργανωθούν πλήρως χιλιάδες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις αφού:
-η αιγοπροβατοτροφία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα το Πάσχα. Οι κτηνοτρόφοι είτε πούλησαν φθηνά είτε κράτησαν αρνιά και κατσίκια απούλητα στο στάβλο αυξάνοντας την ζημιά τους, παρά το ότι στην αγορά εμφανίστηκαν ζητήματα επάρκειας και υψηλών τιμών καταναλωτή.
-η χοιροτροφία αφού το χοίρειο κρέας προορίζεται κύρια για τη μαζική εστίασης, που έχει κλείσει λόγω της πανδημίας COVID-19. Επιπλέον η χοιροτροφία δεν ενισχύεται από κανένα μέτρο των άμεσων ενισχύσεων, στο πλαίσιο της ΚΑΠ.
-η πτηνοτροφία αφού το 30-40% του κρέατος κοτόπουλου που προορίζεται για τη μαζική εστίαση οδηγήθηκε σε κατάψυξη με τιμές πώλησης μειωμένες κατά 40% και ο κλάδος δεν λαμβάνει επίσης ενισχύσεις, στο πλαίσιο της ΚΑΠ.
Ζητάμε και πάλι από την Κυβέρνηση
1. Ένταξη των κτηνοτρόφων –πτηνοτρόφων, μελισσοκόμων στους ΚΑΔ (πληττόμενες επιχειρήσεις και παραγωγούς), ώστε να ενταχτούν στα μέτρα αναστολής πληρωμών των υποχρεώσεων (φορολογικές –ασφαλιστικές –τραπεζικές)
2. Ενεργοποίηση του κοινοτικού κανονισμού DEMINIMIS, όπως και άλλων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για στήριξη, κλάδων της κτηνοτροφίας με ενισχύσεις που ζητούν οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων: 1) αιγοπροβατοτροφία προτείνεται να δοθεί ενίσχυση 15€ / θηλυκό ζώο 2) χοιροτροφία να δοθεί ενίσχυση 100€ ανά χοιρομητέρα 3) πτηνοτροφία, η ενίσχυση των παραγωγών κρέατος πουλερικών να δοθεί σύμφωνα με τη δυναμικότητα παραγωγής κάθε εκμετάλλευσης 4) ειδική φροντίδα για τις σπάνιες φυλές ανάλογα με την περίπτωση για την αποφυγή εξαφάνισή τους
3. Νομοθέτηση προστασίας πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων αγροτοπτηνοτρόφων.
4. Κατάργηση του πρόσθετου φόρου ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις.
5. Ρύθμιση των εγγυημένων και μη δανείων»


Δεν υπάρχουν σχόλια: