Υπό την πίεση των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας που ζημιώθηκαν κατά την περίοδο του Πάσχα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, σχεδιάζεται από το ΥΠΑΑΤ το πακέτο οικονομικής στήριξης για το οποίο έχει δεσμευτεί ο υπουργός, Μάκης Βορίδης. Με το προηγούμενο ρεπορτάζ της «ΥΧ» να επιβεβαιώνεται, ο σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται στις αρχές Μαΐου.
Δύο είναι τα κρίσιμα ζητήματα στην παρούσα φάση: Πρώτον, ότι θα πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και των κτηνοτρόφων σχετικά με τη ζημιά που οι τελευταίοι υπέστησαν από την πώληση των αμνοεριφίων τους την περίοδο του Πάσχα. Να συμφωνηθεί δηλαδή η μέση τιμή των σφαγίων, σε σχέση με τη δίκαιη τιμή που θα έπρεπε να λάβουν. Δεύτερον, να συμφωνηθεί από κοινού ο τρόπος «αποζημίωσης» των αιγοπροβατοτρόφων, το ποσό και το ύψος ενίσχυσης που θα πρέπει να λάβουν ως πληττόμενος κλάδος.
Προς το παρόν, το υπουργείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Πάντως, ο προσανατολισμός παραμένει στη ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί την περίοδο του lock down εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα ερωτήματα, δε, που προκύπτουν είναι αρκετά, αφού και στα τρία παραπάνω σενάρια πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες
Σενάρια
Την ίδια ώρα, φουντώνουν τα σενάρια για την εύρεση μίας δίκαιης λύσης τουλάχιστον από την πλευρά των κτηνοτρόφων της χώρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι προτάσεις που συζητούνται αυτό το διάστημα στην ελληνική ύπαιθρο είναι τουλάχιστον τρεις.
Η πρώτη επικαλείται μία ήδη δοκιμασμένη συνταγή που βασίζεται στα στοιχεία του ΟΣΔΕ της προηγούμενης χρονιάς, και δη στις δηλώσεις των αιγοπροβατοτρόφων που αφορούν τα ενήλικα ζώα. Για παράδειγμα, εάν τα αιγοπρόβατα ανήλθαν πέρσι σε 12 εκατομμύρια, και εφαρμοστεί ένας μέσος συντελεστής γέννησης ανά ζώο, θα προκύψει το σύνολο των αμνοεριφίων για φέτος. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, αφαιρείται ένα ποσοστό για ανανεώσεις κοπαδιού και απώλειες και το υπόλοιπο θεωρείται ο αριθμός των αμνοεριφίων.
Η δεύτερη άποψη υποστηρίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί το σύστημα «Άρτεμις» του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, προκειμένου να αξιοποιηθεί το ημερήσιο βιβλίο σφαγών ανά δικαιούχο για την περίοδο του lock down.
Το τρίτο σενάριο στηρίζεται στην άποψη ότι πρέπει να εξεταστούν τα τιμολόγια των παραγωγών κατά τον περασμένο χειμώνα για την αγορά ζωοτροφών, πωλήσεις γάλακτος κ.ά., προκειμένου να εξακριβωθούν οι πραγματικοί αιγοπροβατοτρόφοι με αμνοερίφια. Κάθε σενάριο ενέχει κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ κατά των κτηνοτρόφων.
Τα ερωτήματα, δε, που προκύπτουν είναι αρκετά, αφού και στα τρία παραπάνω σενάρια πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες, όπως η τιμή παραγωγού, ο αριθμός των αμνοεριφίων που τελικά δεν οδηγήθηκαν σε σφαγή κ.λπ., παράγοντες που, όπως μαθαίνουμε, εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.
Επιστολές
Προς διαφορετική κατεύθυνση στρέφονται άλλες ομάδες, με πιο συγκεκριμένες προτάσεις. Για παράδειγμα, σε επιστολή του προς τον υπουργό, ο ΣΑΣΟΕΕ προτείνει οι ενισχύσεις να προέρχονται από το de minimis και άλλα εθνικά μέτρα, για το εισόδημα που έχουν απολέσει οι αιγοπροβατοτρόφοι από τη διαφορά μεταξύ των τιμών διάθεσης της περσινής και της φετινής χρονιάς. «Επίσης, θα μπορούσαν να ενισχυθούν, με βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, κατά 15 ευρώ ανά θηλυκό ζώο που παρέδωσε γάλα το 2019 στις πεδινές περιοχές και κατά 18 ευρώ στις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές», αναφέρεται στην επιστολή του, θέση την οποία στηρίζει και στη δική του πρόταση και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Προς το παρόν, το υπουργείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Πάντως, ο προσανατολισμός παραμένει στη ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί την περίοδο του lock down εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου