Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Βορίδη πάρτο αλλιώς με τις ειδικές ενισχύσεις των αγροτών, όλοι πλήττονται και όχι μόνο αυτοί που φαίνονται


Ενδιαφέρεται μόνο για τους 14 ανθοκαλλιεργητές, τους 48 καλλιεργητές φράουλας και τους λίγους καλλιεργητές σπαραγγιών.

Την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου προκαλεί, όσο περνούν οι μέρες, ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται μέχρι σήμερα η κυβέρνηση τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και κυρίως η καθυστέρηση με την οποία ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, «ψιλοκοσκινίζει» τα 150 εκατ. ευρώ με τα οποία θα καλύπτονταν οι πρώτες μεγάλες δυσκολίες στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Ο απόηχος που φτάνει απ’ όλες τις περιοχές της χώρας δείχνει καθαρά τη δύσκολη θέση στην οποία περιέρχονται ο ένας μετά τον άλλο όλοι οι κλάδοι της αγροτικής παραγωγής και κυρίως την χρηματοδοτική ασφυξία την οποία υφίσταται τον τελευταίο μήνα το σύνολο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Αποτελεί γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν βάλει κυριολεκτικά στην άκρη τα χρηματοδοτικά πλάνα που είχαν καταστρώσει αυτό τον καιρό για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, ενώ έχει δυσκολέψει, όπως είναι φυσικό και η απ’ ευθείας επικοινωνία με τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου προς αναζήτηση ειδικότερων λύσεων στις χρηματοδοτικές τους ανάγκες.
Την ίδια στιγμή, οι συνθήκες της αγοράς σε συνδυασμό με την περαιτέρω έλλειψη ρευστότητας  ανατρέπουν αντίστοιχα τον προγραμματισμό των αγροτών τόσο στις ετήσιες εαρινές καλλιέργειες, όσο και στη γενικότερη καλλιεργητική φροντίδα των άλλων καλλιεργειών. Η πτώση της διεθνούς τιμής του βάμβακος για παράδειγμα δεν αφήνει ανέπαφη την τελική επιλογή για τα στρέμματα που θα δώσουν φέτος οι καλλιεργητές στο προϊόν, μεταφέροντας πιθανόν το ενδιαφέρον σε δεύτερες επιλογές χαμηλότερων εισροών.
Αντίστοιχα, η αδιαφορία που υπήρξε για πολύ καιρό για το ελληνικό ελαιόλαδο από τους παραδοσιακούς Ιταλούς προμηθευτές της εγχώριας παραγωγής και η διατήρηση των τιμών παραγωγού σε πολύ χαμηλά επίπεδα δεν θα αφήσει ανέπαφη την καλλιεργητική φροντίδα που επιδεικνύουν για τον ελαιώνα οι ελαιοκαλλιεργητές, με ότι αυτό σημαίνει για την παραγωγή στο τέλος της χρονιάς.
Όπως επίσης, η πίεση που αρχίζει να δέχεται το αγελαδινό γάλα και κατ’ επέκταση η αγελαδοτροφία, καθαρά λόγω των συνθηκών που δημιουργεί ο Covid – 19, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να καταγραφεί στο τέλος της ιστορίας. 
Δεν χρειάζεται να αναφερθούν περισσότερα για τους 35.000 παραγωγούς αμνοεριφίων που υπομένουν αυτές τις μέρες τις δυσκολίες της «πασχαλινής αγοράς» η οποία δεν έχει καμιά σχέση με την αγορά των προηγούμενων χρόνων και φυσικά δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την παραγωγή τους.
Όλα αυτά είναι μεγάλα ζητήματα τα οποία δεν εξαντλούνται με την «περιφερειακή» συζήτηση στην οποία δείχνει να αρέσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ιδιαίτερα ο υπουργός Μάκης Βορίδης, κάνοντας επίμονα λόγο, για τους 14 ανθοκαλλιεργητές, τους 48 καλλιεργητές φράουλας και τους λίγους καλλιεργητές σπαραγγιών. Για να μην γίνουν περαιτέρω σχόλια για τον… απίθανο «παραγωγό ζάχαρης» (όχι ζαχαρότευτλων) που μπήκε πρώτος στους πληττόμενους ΚΑΔ και μια σειρά από μεταποιητικές μονάδες που έσπευσαν να επωφεληθούν ακόμα κι αν δεν είχαν κανένα πρόβλημα.
Όλα αυτά, συνιστούν πρόκληση για τους Έλληνες αγρότες που δίνουν αγώνα για να παραμείνουν στο παιχνίδια της παραγωγής και πέραν αυτού, κινούνται έξω από τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών που συνιστούν εγρήγορση μπροστά στο ενδεχόμενο κάμψης της αγροτικής δραστηριότητας στην Ε.Ε. σε μια δύσκολη στιγμή για την διατροφική επάρκεια στη Γηραιά Ήπειρο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, έχει αποφευχθεί συστηματικά οποιαδήποτε αναφορά στις δυνατότητες ευελιξίας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στις αναζητήσεις για νέους πόρους οι οποίες γίνονται, προκειμένου να μην πληγεί ο αγροτικός τομέας.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα καθίσταται σαφές ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η κυβέρνηση καλούνται άμεσα να εντάξουν οριζόντια το σύνολο των αγροτών σε μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις για χρηματοδοτική διευκόλυνση ή αναστολή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν επίσης με αμεσότητα τα επί μέρους θέματα των ειδικότερων κατηγοριών αγροτών. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντως άλλο πράγμα η υποβοήθηση της μεταποιητικής βιομηχανίας (αγροτικών προϊόντων) και είναι άλλο το ενδιαφέρον που καλείται να επιδείξει σ' αυτή τη φάση η Πολιτεία για τον πρωτογενή τομέα και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που σε ευρεία κλίμακα δέχονται τη χαριστική βολή. Εκτός και αν... άλλαι οι βουλαί του κυρίου!    


Από το Βήμα της Βουλής, το πρωί της Τετάρτης 8 Απριλίου, ο κ. Βορίδης υποστήριξε πως το υπουργείο παρακολουθεί στενά την αγορά και παρεμβαίνει όπου υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: