Τρίτη 28 Απριλίου 2020

41 εκ. ευρώ ψάχνει το ΥπΑΑΤ για κορονο-βοήθημα αιγοπροβατοτρόφων που θέλουν περισσότερα


Τι έβγαλε η τηλεδιάσκεψη Αραμπατζή με τους εκπροσώπους του κλάδου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κας Αραμπατζή, η υφυπουργός προανήγγειλε ότι στο συνολικό σχέδιο, που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ΥπΑΑΤ και θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, βασικός άξονας, μεταξύ των άλλων, θα είναι και η στήριξη να είναι ουσιαστική, εμπροσθοβαρής αλλά, ταυτόχρονα, και με προσανατολισμό στη μελλοντική πορεία κάθε κλάδου του πρωτογενούς τομέα.
Παράλληλα τονίστηκε πως συμφωνήθηκε οι τελικές συζητήσεις να γίνουν αμέσως μετά την Πρωτομαγιά καθώς αναμένεται, όπως είπαν και οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, να υπάρξει εκ νέου κατανάλωση ελληνικών αμνοεριφίων στο πνεύμα του: «Μένουμε σπίτι και τρώμε ελληνικό αρνί και κατσίκι».
Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Στρατάκος, υπολόγισε ότι θα χρειαστούν 41 εκατ. ευρώ για να δοθούν ενισχύσεις στους αιγοπροβατοτρόφους, λόγω των απωλειών από τον κορονοϊό, το Πάσχα που μας πέρασε.
Άμα δεν μπουμε στους ΚΑΔ και δεν υπάρχει και οριζόντια αποζημίωση τυπου de minimis δεν υπάρχει σωτηρία, λέει ο κ. Κύρτσιος
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), κ. Στέργιος Κύρτσιος, «θα γίνει αμέσως μετά την Πρωτομαγιά μια ακόμα τηλεδιάσκεψη παρουσία Βορίδη για τελική αποτίμηση της κατάστασης. Τα 41 εκατ. τα βγάζει το ΥπΑΑΤ από την εξίσωση 2.200.000 αμνοερίφια επί 11 κιλά επί 1,7 διαφορά τιμής. Εμείς επιμείναμε πως η ζημιά θα διαμορφωθεί σε πάνω από 60 εκατ. ευρώ. Ζητάμε επίμονα συμμετοχή στους ΚΑΔ των 800 ευρώ για φορολογικές και ασφαλιστικές απαλλαγές, de minimis 20 ευρώ/ζώο, σύμφωνα με την απογραφή του Δεκέμβρη, παλιές απλήρωτες υποχρεώσεις (εξισωτικές 13-14, καταρροϊκός, συνδεδεμένες 2019 βοοειδών). Όλα είναι στο τραπεζι...». Και πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΚ: «Στατιστικά πρέπει να πούμε πως το 2019 σφάχτηκαν την περίοδο του Πάσχα 1.900.000 αμνοερίφια και 21.000.000 κιλά και φέτος 1.300.000 αμνοερίφια και 15.000.000 κιλά».
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το πιο πιθανό είναι να δοθούν ως αντιστάθμισμα στις απώλειες 1,8 με 2 ευρώ ανά κιλό και βάσει τιμολογίων όσα σφάχτηκαν και όσα θηλυκά κρατήθηκαν λόγω ανάγκης, το πρόβλημα είναι όμως πώς θα δηλωθούν και πώς θα ελεγχθούν.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν:
Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Γεώργιος Στρατάκος
Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν και
Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Σταύρος Ζανόπουλος
ενώ τους κτηνοτρόφους εκπροσώπησαν:
Πρόεδρος της ΠΕΚ κ. Στέργιος Κύρτσιος
Πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Παναγιώτης Πεβερέτος και
Πρόεδρος της ΕΔΟΚ κ. Ελευθέριος Γίτσας.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: