Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Στο προσκήνιο πάλι οι εξισωτικές των ετών 2013 και 2014, πού βρίσκεται η διαδικασία


Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 37 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ζητώντας να ενημερωθούν για την πορεία του ζητήματος.
Υπενθυμίζεται ότι για τις χρόνιες αυτές είχαν μείνει εντελώς απλήρωτοι ή έλαβαν μικρότερα ποσά εξισωτικής ορισμένοι κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα.
Το συνολικό ποσό που πρέπει να  βρεθεί πρόκειται για υπερδεσμεύσεις και εκτιμάται ότι μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 50-60 εκατ. Ευρώ συνολικά και για τις δυο χρονιές.
Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει υπάρξει τελευταία επίσημη ενημέρωση αλλά πρόσφατα ο πρόεδρος κ. Γρηγόρης Βάρρας είχε αφήσει ένα ενδεχόμενο πληρωμής, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η σχετική ανασκόπηση πληρωμών από τις υπηρεσίες του οργανισμού. Μια διαδικασία, η οποία δεν πρόκειται να ολοκλήρωθεί πριν το ερχόμενο Πάσχα.
Σημειωτέον ότι η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε βάλει στην ατζέντα της από νωρίς το ζήτημα και μάλιστα πιο έντονα πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές, αλλά πέραν τούτου... δεν είχε κατορθώσει να φθάσει στην πολυπόθητη πληρωμή.
Τώρα, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση που αφορά στον ορισμό των βοσκοτόπων για το 2013 και 2014, αλλά και για τις ενέργειες που πρόκειται να κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με ερώτησή τους, που υπογράφει και ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Αγροτικών ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης
Η ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 37 ακόμη βουλευτές αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία δικαιώνεται κατά κάποιο τρόπο η ελληνική πλευρά, για τον προσδιορισμό του «μόνιμου βοσκότοπου», μια απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για την απόδοση στους Έλληνες κτηνοτρόφους των εξισωτικών αποζημιώσεων των ετών 2013 και 2014.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός πως υπάρχει η εν λόγω απόφαση, δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει (αυξηθεί) ο προϋπολογισμός για την εξισωτική.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκδόθηκε στις 15 Μαΐου του 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με την κρίσιμη συμβολή της συγκεκριμένης Ελληνικής Κυβέρνησης, επιτεύχθηκε η προβολή των δίκαιων αιτημάτων της χώρας και των συμφερόντων των Ελλήνων Κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου νομικού κεκτημένου, προκειμένου να αρθεί η αδικία των εξισωτικών 2013 και 2014. Μέχρι τότε, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν ενεργήσει το παραμικρό, ούτε καν φρόντισαν για τη θέσπιση ενός πλαισίου για τον χαρακτηρισμό των βοσκοτόπων, συντηρώντας ένα χάος σε ό,τι δηλωνόταν ως βοσκότοπος.
Το σκεπτικό της απόφασης
Συγκεκριμένα, η απόφαση ορίζει πλέον ότι « ....το αποφασιστικό κριτήριο για τον προσδιορισμό του «μόνιμου βοσκότοπου» δεν είναι το είδος της βλάστησης που καλύπτει τη γεωργική έκταση, αλλά η πραγματική χρήση της εν λόγω έκτασης για γεωργική δραστηριότητα η οποία είναι χαρακτηριστική για τους «μόνιμους βοσκότοπους». Κατά συνέπεια, η παρουσία ξυλωδών φυτών ή θάμνων δεν μπορεί αφεαυτής να αποκλείσει τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως «μόνιμου βοσκότοπου», εφόσον δεν επηρεάζεται κατ' αυτόν τον τρόπο η αποτελεσματική χρήση της επιφάνειας για σκοπούς γεωργικής δραστηριότητας». Επίσης, δέχθηκε ότι « ... προκειμένου να καθοριστεί αν η οικεία έκταση πρέπει να χαρακτηριστεί ως «μόνιμος βοσκότοπος», το καθοριστικό κριτήριο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι όχι το είδος της βλάστησης που καλύπτει την έκταση αυτή, αλλά η πραγματική χρήση της για γεωργική δραστηριότητα η οποία είναι χαρακτηριστική για τους «μόνιμους βοσκότοπους».
Δείτε το κείμενο της ερώτησης πατώντας εδώ

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: