Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Κλιμακώνεται η ένταση… Τα Τίρανα καλούν για εξηγήσεις την Ελληνίδα Πρέσβη και ο Ράμα προβοκάρει την Αθήνα!

Τα Τίρανα κλιμακώνουν την ένταση με την Αθήνα και για πρώτη φορά μετά από δεκαπέντε χρόνια περίπου οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Η Κυβέρνηση Ράμα, συνεχίζοντας την άκρως επιθετική πολιτική έναντι της Ελλάδας, όχι μόνο δεν δείχνει καμία διάθεση υπαναχώρησης στην Χιμάρα, αλλά περνά στην αντεπίθεση με μία προβοκατόρικη ανάρτηση του ίδιου του πρωθυπουργού...
Ο Ράμα απαντάει στην Αθήνα με γκραβούρα της Ακρόπολης του 1670 χαρακτηρίζοντας την Αλβανόφωνη πόλη!!!
Το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί για εξηγήσεις την Ελληνίδα Πρέσβη στα Τίρανα ενώ χαρακτήρισε αναχρονιστική την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Δήμου Χειμάρρας να προχωρήσει στην κατεδάφιση οικιών 19 οικογενειών που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα
Το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου Γκλεβις Ντερβίσι, αναφέρει οτι οι “απειλητικοί τόνοι της ανακοίνωσης και η επιπόλαια γνώση της κατάστασης και των συνθηκών, δεν μπορεί να γίνουν κατανοητά στην Ευρώπη του σήμερα, παρά ως ένα μήνυμα που προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση.
Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους δικαίου.
Οι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το Δήμο Χιμάρας, οι οποίες επικεντρώνονται στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Οι επανειλημμένες δηλώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και η αναχρονιστική γλώσσα είναι απαράδεκτες και αντίθετες προς τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου. Αρχές που διέπουν τις δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων του κράτους.
Με βάση τα ανωτέρω και σύμφωνα με την διπλωματική πρακτική, το Υπουργείο Εξωτερικών εχει καλέσει για εξηγήσεις την Ελληνίδα Πρέσβειρα στα Τίρανα, εκφράζοντας την παραπάνω θέση”, καταλήγει η ανακοίνωση του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών .
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα αντέδρασε με έναν ιδιαίτερο τρόπο για να απαντήσει στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα της Χειμάρρας.
Ο Έντι Ράμα που δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο “Facebook” μια γκραβούρα της Αθήνας του 1670 και γράφει ότι η Ακρόπολη στέκεται ακόμα χάρη σε έναν Αλβανό που ονόματι Γκιέργκι Ντουσμανι, ο οποίος ζήτησε από τους βενετσιάνους να μην βομβάρδιζαν την Αθήνα.
“Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και 1925 ο Έλληνας φαναριωτης πρίγκιπας Eugene Rizzo- Rangabe, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός”) μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, οτι αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του αλβανού πρωτεύοντα της Αθήνας, Γεωργίου Ντουσμανι (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη απο το λιμάνι της Φαλερας, αν και εκεί υπήρξε μια τουρκική φρουρά.
Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και, ακριβώς έτσι, αν η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική ως «lingua franca» της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή συνύπαρξη και γόνιμη, δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία, τόσο μάλιστα που ο πληθυσμός της, σε όλες τις διεθνείς σύμβασης, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός “, γράφει ο Εντι Ράμα στο Facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια: