Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Που το πάει ο Ράμα… Η Χειμάρρα, η όξυνση, οι Τσάμηδες και τα ναρκωτικά


ΑΝΑΛΥΣΗ Ειδικού Συνεργάτη

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε το ανθελληνικό παραλήρημα του σοσιαλιστή Ράμα που είχε προβληθεί και ως ο νέος αναμορφωτής της Αλβανίας. Οι κινήσεις και οι ενέργειες του Αλβανού πρωθυπουργού δεν θα’ πρεπε ούτε να ξαφνιάζουν, ούτε να αιφνιδιάζουν.
Χτίστηκαν βήμα βήμα από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία. Η αρχή άλλωστε είχε γίνει με την ακύρωση της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα που είχε υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας.
Στη συνέχεια ενστερνίστηκε πλήρως το ακραίο, εθνικιστικό κόμμα των Τσάμηδων, δίνοντάς τους θέση στο κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο μέχρι τότε μετείχε το ΚΕΑΔ δια του Βαγγέλη Ντούλε.
Ο Ράμα προσδέθηκε εξ αρχής στο άρμα της Τουρκίας και του Ερντογάν... Σε ευθυγράμμιση με την Τουρκική κυβέρνηση ή σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον μονοπωλεί η Χειμάρρα, με αφορμή τις κατεδαφίσεις κατοικιών στην παλιά πόλη, εκεί όπου διέμενε μόνο ελληνικός πληθυσμός. Έχοντας σύμμαχο τον δήμαρχο της περιοχής, για την εκλογή του οποίου ο Ράμα, έδωσε προσωπική μάχη, οξύνει τις σχέσεις του με την μειονότητα και κατ’ επέκταση με την Ελλάδα.
Ημιμαθής και αλαζόνας, επιχειρεί να δώσει μαθήματα ιστορίας.. Και αναγκάζει την Αθήνα να τρέχει πίσω από τις δηλώσεις του για να αποδείξει ότι η Ακρόπολη δεν διασώθηκε από τους Αλβανούς..
Ανοησίες!
Ο Ράμα έχει ξεκάθαρους στόχους. Και χρησιμοποιεί την Χειμάρρα, στην παρούσα φάση, για να τους πετύχει:
- Καταφέρνει και συσπειρώνει τους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, που αυτό μεταφράζεται σε ψήφους στις εκλογές που ακολουθούν σε λίγους μήνες.
- Ισχυροποιείται στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
- Και το σημαντικότερο... Αλλάζει την ατζέντα. Τους τελευταίους μήνες βρίσκονταν κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, εξ αιτίας της έκρηξης στην καλλιέργεια ναρκωτικών. Τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι ξένες διπλωματικές αποστολές έθεταν σε καθημερινή βάση το θέμα.
Η καλλιέργεια χασίς έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις στην Αλβανία. Μπορεί ο Ράμα να ξερίζωσε το Λαζαράτι, αλλά δικοί του άνθρωποι πλέον, έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες μικρά και μεγαλύτερα «Λαζαράτια» σε όλη την χώρα.
Υπουργοί, αστυνομικοί, δικαστές, κρατικοί λειτουργοί, φέρονται αναμεμειγμένοι στην καλλιέργεια και την διακίνηση των ναρκωτικών, που παράγει χρήμα, παράνομο πλούτο δηλαδή, πολιτική ισχύ και αποσταθεροποίηση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπουγάρ Νισάνι θα καλέσει στις 11 Νοεμβρίου, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με τη μαζική καλλιέργεια ινδικής κάνναβης σε πολλές περιοχές της χώρας.
Ναρκωτικά και εθνικισμός, αυτό είναι το εκρηκτικό μείγμα στο οποίο κύλησε την Αλβανία ο Ράμα.
Η Ελλάδα από την πλευρά της, εμφανίζεται για μία ακόμη φορά χωρίς πυξίδα και προσανατολισμό. Ουσιαστικά, με την στάση του Κοτζιά στα Τίρανα άνοιξε την κερκόπορτα και έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων το «Τσάμικο» ενώ δείχνει να σύρετε πίσω από τις άναρθρες, ακραίες φωνές του Αλβανού Πρωθυπουργού και των συνεργατών του.
Στην προκειμένη περίπτωση η Χειμάρρα δεν αποτελεί το δάσος αλλά το δέντρο... Γιατί το δάσος είναι ο νόμος για τις μειονότητες που έκοψε κι έραψε η κυβέρνηση των Τιράνων και με τον οποίο ουσιαστικά «εξαφανίζει» όχι μόνο την Ελληνική αλλά όλες από την χώρα.
Το δάσος είναι η συνολική πολιτική έναντι του Ελληνισμού της Αλβανίας, ο οποίος είναι ο πρώτος που πληρώνει κάθε φορά που οξύνονται οι διμερείς σχέσεις.
Η Χειμάρρα έχει ωστόσο μία ιδιαιτερότητα. Δεν είχε αναγνωριστεί ουδέποτε ως μειονοτική ζώνη από την Αλβανία, παρότι στην παλιά πόλη και στα χωριά ο πληθυσμός ήταν αμιγώς ελληνικός.
Συνάμα αποτελεί το καλύτερο παραθαλάσσιο φιλέτο της χώρας.

Και τα Τίρανα δεν θα εγκαταλείψουν εύκολα «το σχέδιο αναμόρφωσης και τουριστικής ανάδειξης» που περιλαμβάνει κατεδαφίσεις, καταπατήσεις και υφαρπαγές περιουσιών Ελλήνων κι από πίσω ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: