Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Το «όχι» της Γεννηματά στον Τσίπρα και η απλή αναλογική




Η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο και τη θέσπιση της απλής αναλογικής «τάραξε», όπως ήταν αναμενόμενο, τα νερά στο ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αναδεικνύοντας διαφορετικές προσεγγίσεις και ταλαντεύσεις. Ως ένα βαθμό ήταν βέβαια αναμενόμενο και κατανοητό, αφού κάθε κόμμα και πολιτική κίνηση δεν έχει καταργηθεί, συνεχίζει να λειτουργεί και να έχει ξεχωριστές και διακριτές απόψεις για το κρίσιμο ζήτημα, τον τρόπο εκλογικής διάταξης των πολιτικών δυνάμεων και τον προσανατολισμό των ευρύτερων συμμαχιών που θεωρεί αναγκαίες.

Ηταν ωστόσο φυσικό τα βλέμμματα όλων να στραφούν στο ΠΑΣΟΚ για τη τελική στάση που θα κρατήσει: αν θα ψήφιζε την κυβερνητική πρόταση ή όχι.


Η Φώφη Γεννηματά κατέληξε λοιπόν στο να κλείσει οριστικά τη «πόρτα» στην ψήφιση του προτεινόμενου από την κυβέρνηση εκλογικού νόμου, δηλώνοντας την Κυριακή στο ΣΚΑΪ: «Εμείς νοιαζόμαστε για την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα. Αποσπασματικές ρυθμίσεις εμείς δεν θα ψηφίσουμε. Ο νέος νόμος καθιστά ρυθμιστή τη Χρυσή Αυγή. Εμείς δεν θα βάλουμε πλάτη στους τακτικισμούς του ενός και του άλλου» ξεκαθάρισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η κυρία Γεννηματά ζύγισε καθώς φαίνεται τα υπέρ και τα κατά και κατέληξε ότι η ταύτιση με την κυβερνητική παράταξη θα εγκλωβίσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς και θα τον καταστήσει δέσμιο και ακόλουθο της στρατηγικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Παράλληλα οι διαφωνίες κι υπόγειες τριβές στον χώρο που άρχισαν να διαφαίνονται θα τον έθεταν σε μεγάλη δοκιμασία, προς χάριν του ΣΥΡΙΖΑ.
Απάντησε έτσι η κυρία Γεννηματά απορριπτικά στο πολιτικό δίλημμα που έθεσε εντέχνως ο Αλέξης Τσίπρας και απειλούσε να παγιδεύσει το ΠΑΣΟΚ: Το δίλημμα ήταν ότι ή θα υποστήριζε την κατάργηση του μπόνους, όπως το κόμμα είχε ζητήσει με τη πρόταση νόμου πέρσι, επί προεδρίας Βαγγέλη Βενιζέλου, είτε θα την καταψήφιζε και υποτίθεται θα εκτίθετο. Αλλες εποχές πέρυσι όμως και άλλο εφέτος, κάτι που το είχαν καταστήσει σαφές και κεντρικά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ.
Διεμήνυσε λοιπόν η κυρία Γεννηματά στον Πρωθυπουργό:
«Τη μια θέλει εκλογικό νόμο που απαντά σε βασικά ζητήματα, και μέσα σε μια εβδομάδα, χωρίς διάλογο εμφάνισε αποσπασματική μια ρύθμιση που προωθεί μόνο την κατάργηση του μπονους. Αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε».
Η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσουν σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή με την πρόταση τους για τον εκλογικό νόμο αναλυτικά, κάνοντας λόγο για μικρότερο και δικαιότερο μπόνους και σπάσιμο περιφερειών. «Θέλουμε κυβερνησιμότητα, σταθερότητα, συνεννόηση και συνεργασία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και καλώντας όλα τα κόμματα σε διάλογο κατέληξε: «Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστηρίζει μείωση του μπόνους και η μεταρρυθμιστική ΝΔ πέρυσι έλεγε για μείωση μπόνους των 50 εδρών».





Θεοδωράκης: «Εγκλημα» η απλή αναλογική.
  Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι απέρριψαν ακαριαία την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ . Οπως εξήγησε στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» ο επικεφαλής του Ποταμιού πρόκειται για «έγκλημα». Παράλληλα ανέφερε ότι «δεν έχει καμία σημασία τι θα κερδίσει το Ποτάμι αλλά το θέμα είναι τι θα χάσει η χώρα. Με το σύστημα που προτείνουν, θα έπρεπε τον Σεπτέμβρη να συμφωνήσουν πέντεκόμματα για να έχουμε κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.
Προσέγγιση ανάλογη με τα όσα ανακοίνωσε η κυρία Γεννηματά ήταν εκείνη των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, και συνιστά την καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν: «Το ισχύον εκλογικό σύστημα πρέπει να αλλάξει για να γίνει πιο αντιπροσωπευτικό και πιο αναλογικό, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη κυβερνησιμότητα της χώρας. Ενα εκλογικό σύστημα που θα συνδυάζει την εκλογή με σταυρό σε μικρές εκλογικές περιφέρειες και εκλογή με λίστα σε επίπεδο ευρύτερης περιφέρειας, καθώς και τη μείωση του bonus των 50 εδρών, εφόσον το πρώτο κόμμα υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσοστό, με τη διατήρηση του ορίου του 3%».

Η ΔΗΜΑΡ και ο Λεβέντης.  
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί και η θέση της ΔΗΜΑΡ, η οποία διάκειται θετικά στην πρόταση για κατάργηση του μπόνους και καθιέρωση ως εκ τούτου της απλής αναλογικής, αφού διαχρονικά είναι η θέση της Ανανεωτικής Αριστεράς. Η θετική άποψη της ΔΗΜΑΡ για την κυβερνητική πρόταση έχει τη σημασία της καθώς ο πρόεδρός της Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι βουλευτής - άρα ψηφίζει.
Τον δικό του δρόμο στήριξης της πρότασης Τσίπρα για απλή αναλογική φαίνεται να τραβάει ο Βαίλης Λεβέντης καθιστώντας σαφές με δήλωσή του στο Μega Σαββατοκύριακο ότι θα τη στηρίξει. Στην ίδια εκπομπή μάλιστα ο κ. Λεβέντης παραδέχτηκε ανερυθρίαστα ότι διαφωνεί με το σπάσισμο των μεγάλων περιφερειών επειδή σε αυτό το ενδεχόμενο δεν θα έχει τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Και κατά την πάγια δε τακτική του κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι πως άν καταψηφίσουν τον νέο εκλογικό νόμο «θα βοηθήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: