Σάββατο, 23 Μαΐου 2015

Παραλία Σαρακήνικο στην Αγιά Πάργας. Απολαύστε τα video


Δείτε τα video

Σαρακήνικο, μια από τις ομορφότερες παραλίες της Πάργας, βρίσκεται 19 χιλιόμετρα  από την Πάργα. Προσφέρεται για ήσυχες και ήρεμες διακοπές,. Νερά  γαλανά και πεντακάθαρα, άμμος ψιλή στο μεγαλύτερο μέρος της παραλίας και ένας υπέροχος ελαιώνας συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο και προσφέρουν μια ελκυστική ακτή κατάλληλη  για οικογένειες και ζευγάρια. Μπάνιο, παιχνίδι βόλτες με θαλάσσια ποδήλατα και κανό αλλά και ψάρεμα και καταδύσεις για παρατήση του βυθού είναι μερικά, μόνο από όσα μπορεί να κάνει κανείς, σε μια από τις όχι και τόσο γνωστές παραλίες της Πάργας. Οι καταπληκτικές  γεύσεις, τα δροσιστικά κοκτέιλ η μοναδική φιλοξενία στα  τέσσερα μαγαζιά τις περιοχής δίπλα από την θάλασσα, και το  μοναδικό ηλιοβασίλεμα είναι πολύτιμες εμπειρίες ωστόσο,  δεν μπορούν  να συγκριθούν με  το βραδινό κολύμπι στο Σαρακήνικο. Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες παραλίες της Πάργας

Το όνομα Σαρακήνικο, το πήρε σύμφωνα με την τοπική παράδοση, από τους Σαρακηνούς πειρατές που κάποτε ύστερα από μια ξαφνική καλοκαιρινή φουρτούνα που τους τσάκισε το σκάφος ζήτησαν καταφύγιο εδώ. Αυτοί προσποιούμενη του φιλήσυχους εμπόρους, ζήτησαν την βοήθεια των κατοίκων της περιοχής. Οι ανυποψίαστοι κάτοικοι δέχτηκαν με χαρά να βοηθήσουν τους άτυχους ναυτικούς, και τους προσκάλεσαν μάλιστα και σε ένα γάμο που γίνονταν δύο μέρες αργότερα. Οι πειρατές  δέχτηκαν, και έτσι ενώ το σκάφος τους ήταν ήδη έτοιμο,  ανέβηκαν το βράδυ στο γλέντι εκεί και ενώ είχαν μεθύσει βλέποντας την πανέμορφη νύφη, άρχισαν να λένε μεταξύ τους στην γλώσσα τους, βέβαιοι ότι δεν θα τους ακούσει κανείς:
 "Χόρεψε νύφη, χόρεψε και γέλα γιατί αύριο το βράδυ θα κλαις στο αμπάρι"
 είχαν στο μυαλό τους να κλέψουν την νύφη και να ληστέψουν τους άτυχους κατοίκους, παρά την φιλοξενία και την βοήθεια που τους πρόσφεραν. Για κακή τους τύχη όμως η νύφη ήξερε την γλώσσα τους και ειδοποίησε τους άνδρες. Το επόμενο ,λοιπόν, βράδυ και ενώ οι γυναίκες και οι πιο μεγάλη σε ηλικία άντρες  χόρευαν προσποιούμενοι ότι δεν τρέχει τίποτα την στιγμή που εμφανίστηκαν οι πειρατές  με τα μαχαίρια στα χέρια, σίγουρη για την επιτυχία του σχεδίου τους, ο γαμπρός και οι νέοι που παραφυλούσαν όρμησαν και τους καταδίωξαν στον κόλπο  που από τότε έχει το όνομα Σαρακήνικο. Πως μπορεί να πάει κανείς;
Με καραβάκι από το λιμάνι της Πάργας η διαδρομή είναι μοναδική και δίνει σε όσους την προτιμήσουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν πολλές από της υπέροχες παραλίες βόρεια της Πάργας, αφού περνά απο τον Βάλτο, το Μοναστήρι την Σπλάντζα και τον Άγιο Σώστη, αλλά σας στερεί το υπέροχο ηλιοβασίλεμα καθώς αναχωρείτε κατά της 16.00
Με αυτοκίνητο η μηχανάκι , ξεκινώντας από την Πάργα και αφού περάσετε την Ανθούσα φτάνεται στην Αγιά. περνάτε την πρώτη διασταύρωση με τις δύο πινακίδες που γράφουν Αγιά 2 και Αγιά 1    και στα τριακόσια μέτρα φτάνετε στην δεύτερη διασταύρωση, εκεί συναντάται μια πινακίδα που γράφει Αγια 1, συνεχίζεται ευθεία προς την Πέρδικα και στα πενήντα μέτρα συναντάται μια διασταύρωση, εκεί στρίβεται αριστερά και στην συνέχεια σε κάθε διασταύρωση στρίβεται αριστερά, προσοχή πρέπει να κινήστε πάντα σε δρόμο με άσφαλτο.

 Ο δρόμος είναι σχετικά καλός προσοχή δώστε μέσα στην Ανθούσα και μετά, στις στροφές προς την Αγιά,  καλό είναι να είσαστε προσεχτικοί και συγκρατημένοι,  αν είναι η πρώτη φορά που κινήστε σε αυτόν τον δρόμο και ιδιαίτερα αν οδηγείται πρώτη φορά στην Ελλάδα

  Παραλίες με αυτό το όνομα είναι διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα και συνήθως οφείλουν το όνομά τους στην ιστορία, από τον καιρό που οι Σαρακηνοί πειρατές τις είχαν για αραξοβόλια.

    Εδώ έχουμε το Σαρακήνικο "της Πάργας" (τοποδείκτης) αν και νομίζω ότι την επωνυμία την έχει μόνο και μόνο για να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα Σαρακήνικα γιατί  απέχει αρκετά από την πόλη. Πρέπει να πάρει κανείς το δρόμο που οδηγεί από Πάργα για Πέρδικα και αρκετά χιλιόμετρα αργότερα να στρίψει προς τα κάτω για τη θάλασσα. Η διαδρομή είναι όλο στροφές και στο τέλος καταλήγει στη μικρή παραλία με τα βοτσαλάκια που βλέπετε στη φωτογραφία. 

    Η προηγούμενη φορά που είχα πάει στο Σαρακήνικο ήταν όταν εκεί υπήρχε μόνο μία καντίνα με γεννήτρια ρεύματος και τίποτα άλλο! Να μην αναφέρω χρόνια καλύτερα.   Τώρα πια είναι ένας μικρός οικισμός με αρκετά μαγαζιά και ακόμα και ενοικιαζόμενα. Όμορφη παραλία αλλά μάλλον λόγω της παλιάς μας γνωριμίας (όταν ήταν ακόμα παρθένα) ένιωσα μια μικρή απογοήτευση. Αυτό όμως δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει εσάς. Αν και έχασε την παρθενιά της, είναι ακόμα γοητευτική. (βρε τι λέω, θα μας παρεξηγήσουν). 

Η παραλία Σαρακήνικο βόρεια της Πάργας

    Εκτός από την παραλία πρέπει να αναφέρω και το μαγαζί που βλέπετε στις παρακάτω εικόνες. Δε συγκράτησα το όνομα αλλά είναι εύκολα αναγνωρίσιμο και βρίσκεται αριστερά όπως κοιτάμε τη θάλασσα. Το περιβάλλον είναι πολύ ευχάριστο με περιποιημένο καταπράσινο γκαζόν, πλακόστρωτα, ένα όμορφο οίκημα και μια μικρή πισίνα. Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση είναι οι τιμές. Πλήρωσα το φραπέ 1,5 ? και γενικά όλα ήταν πάμφθηνα. Μπράβο ρε φίλε. Αν μπορέσεις να το κρατήσεις, θα σε μάθει ο κόσμος. Ας μην ξεχνάμε και την παροιμία που λέει "η φτήνια τρώει τον παρά". Σε τέτοια μαγαζιά χαίρομαι να κάνω διαφήμιση τσάμπα.  (έτσι κι αλλιώς πληρωμένη δεν έκανα ποτέ)  


Το πιστεύετε ότι αυτό το μαγαζί έχει τιμές καφενείου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: