Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

'Υμνων συνέχεια για την Ήπειρο... Από διεθνούς κύρους ευρείας κυκλοφορίας μέσα ενημέρωσης

METSOBO 3

- Τώρα και η «New York Times» (μετά τις βρετανικές «Telegraph» και «Daily Mail») αφιερώνει διθυράμβους για Μέτσοβο και Πάργα


- Οι Ηπειρώτες δεν πρέπει να αφήσουν αυτές τις ευκαιρίες προβολής να πάνε χαμένες 

 Ένα ακόμη αναπάντεχο «δώρο» για την περιοχή μας έρχεται από μια παγκοσμίου κύρους αμερικανική εφημερίδα, που εκθειάζει τον ορεινό και παραθαλάσσιο προορισμό της Ηπείρου. Ο λόγος για την τουριστική ιστοσελίδα των New York Times: CultureTrip, η οποία συγκαταλέγει το Μέτσοβο και την Πάργα στους δέκα κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδας! 
Η νέα αυτή διεθνής αναγνώριση και τουριστική προβολή γίνεται γνωστή λίγο μετά από ανάλογες παρουσιάσεις της Ηπείρου, σε δυο ευρείας κυκλοφορίας βρετανικά μέσα (την «Telegraph» και την «Daily Mail»), τα οποία με εκτενή ρεπορτάζ τους έβγαλαν ύμνους για την Ήπειρο και τις ανεπανάληπτες φυσικές ομορφιές της, που όμοιές τους δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο! 

Μεγάλη διαφήμιση.
Μια ανάσα πριν ξεκινήσει η θερινή τουριστική σεζόν και τα αλλεπάλληλα αυτά εγκωμιαστικά αφιερώματα για περιοχές της Ηπείρου, αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για τον Τουρισμό μας. Εξάλλου οι φορείς και επαγγελματίες πλέον  ποντάρουν κυρίως στους ξένους επισκέπτες, μιας και ο εσωτερικός τουρισμός όχι απλώς έχει ατονήσει, αλλά ουσιαστικά έχει πεθάνει, αφού οι Έλληνες διανύουν μια από τις χειρότερες περιόδους σε οικονομικό επίπεδο.

Καλή αλλά άσφαιρη!
Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες στην περιοχή μας βρίσκονται μέλη της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων, τα οποία έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς (Αυτοδιοίκηση, Ένωση Ξενοδόχων κ.α.). Η προσπάθεια που γίνεται για ανάπτυξη του Αυτοκινούμενου Τουρισμού και στην Ήπειρο είναι. ευπρόσδεκτη, αλλά άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον κλάδο, την χαρακτηρίζουν. άσφαιρη! 
Σίγουρα μπορεί να λειτουργήσει ως μια εναλλακτική μορφή τουρισμού και πάντα υπό αυστηρές προϋποθέσεις (να εξασφαλιστούν χώροι, με τις κατάλληλες υποδομές, όπως νερό, τουαλέτες), ακόμη και για περιοχές της Ηπείρου που στερούνται όμως καταλυμάτων και άλλων υποδομών. Στα Γιάννενα όμως, το Ζαγόρι, το Μέτσοβο, την Πάργα, τα Σύβοτα κ.α., με τα υψηλών προδιαγραφών τουριστικά καταλύματα, τα κέρδη θα είναι πολύ λιγότερα. Όπως και να' χει πάντως, δεν παύει να είναι μια πρωτοποριακή ιδέα, η οποία εάν λειτουργήσει στοχευμένα, μπορεί να προβάλλει σημαντικά τις ομορφιές της Ηπείρου.

Στροφή στους ξένους
Το γεγονός όμως ότι ο εσωτερικός τουρισμός, δυστυχώς, χρόνο με τον χρόνο, φθίνει, αναμενόμενο είναι να υπάρξει μια στροφή στους ξένους επισκέπτες και μάλιστα στον υψηλού βαλαντίου τουρισμό.  Έτσι λοιπόν, χωρίς πολύ κόπο η Ήπειρος γίνεται γνωστή στα πέρατα του κόσμου, μέσα από έγκυρα μέσα ενημέρωσης με τεράστια αναγνωσιμότητα, κάνοντας την περιοχή μας ελκυστικό προορισμό, αφού μπορεί να συνδυάσει πολλές μορφές τουρισμού (ορεινό, θερινό, θρησκευτικό, αθλητικό, ιαματικό κ.α.).

Εμείς τι κάνουμε;
Αυτή την προβολή, που απλόχερα μας προσφέρεται τελευταία από το εξωτερικό, οφείλουμε να την εκμεταλλευτούμε και να μην αφήνουμε τέτοιες ευκαιρίες να πάνε χαμένες. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσο έτοιμοι είναι οι Ηπειρώτες να διαχειριστούν αυτή την προβολή; Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την φυσική ομορφιά των ορεινών ή παραθαλασσίων τοπίων και ακτών μας. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο αυτό για να κρατήσουμε ικανοποιημένους τους επισκέπτες που θα ταξιδέψουν από τα πέρατα του κόσμου στην Ήπειρο.
Χρειάζεται να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στις υποδομές και στις παρεχόμενες, υπηρεσίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο δεν είναι αντάξιες σ' αυτό που θα μπορούσε συνολικά να προσφέρει η Ήπειρος σ' ένα ολοκληρωμένο τουριστικό πακέτο, αλλά υπολείπονται σημαντικά.

2 εκατ. αναγνώστες!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα: CultureTrip.com, είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα για τον τουρισμό, την παγκόσμια κουλτούρα και τον τρόπο ζωής και ανήκει στον όμιλο των "New York Times", με το κοινό του να φτάνει τα 2 εκ. αναγνώστες μηνιαίως. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα: «Το Μέτσοβο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, στην καρδιά της μαγευτικής οροσειράς της Πίνδου στην Ήπειρο, το Μέτσοβο είναι αναμφίβολα μία από τις πιο γραφικές πόλεις στην Ελλάδα. Η πόλη ήταν γενέτειρα των πιο έμπειρων μαστόρων της χώρας που χρησιμοποίησαν τους πλούσιους φυσικούς πόρους της περιοχής για να χτίσουν πανέμορφα αρχοντικά, μοναστήρια, βρύσες, καλντερίμια και δρόμους και τις πλατείες, τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν ανέγγιχτα από το χρόνο. Οι κοντινές βουνοκορφές, πλαγιές και παρθένα δάση προσφέρουν ένα συγκλονιστικό θέαμα στους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν γραφικές πεζοπορίες στη γύρω περιοχή. Παρά τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, το Μέτσοβο διατηρεί ακόμη τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, συνδυάζοντας τέλεια το παρελθόν με το παρόν, προσφέροντας ένα πλήθος από πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες όλο το χρόνο». 
Αντίστοιχα, για την Πάργα αναφέρει ότι: «Η γραφική πόλη της Πάργας είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός το καλοκαίρι στην Ήπειρο, στη Δυτική Ελλάδα. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του λόφου Πεζοβόλου και με πλούσιο πράσινο και καταγάλανη θάλασσα, η πόλη έχει μια χαλαρή νησιώτικη ατμόσφαιρα. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα γοητευτικά και πολύχρωμα σπίτια στην προκυμαία και τις πλακόστρωτες πλατείες, και να επισκεφθεί τα ερείπια ενός παλιού ενετικού κάστρου στην κορυφή του λόφου». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: