Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Έντονο παρασκήνιο για αλλαγή σελίδας στη ΝΔ

entono-paraskinio-gia-allagi-selidas-sti-nd


Η συμφωνία με τους πιστωτές και η αντίστροφη μέτρηση για τον Αντώνη Σαμαρά. Ποιοι στηρίζουν την αλλαγή και ποιοι έχουν κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση αποκαθήλωσης.


Σε θέσεις μάχης βρίσκονται κυριολεκτικά οι δελφίνοι της Νέας Δημοκρατίας που αναμένουν να κλείσει και να ψηφιστεί η συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών ώστε να ξεκινήσει και επίσημα η επιχείρηση "αποκαθήλωσης" του Αντώνη Σαμαρά. Ο κύβος ουσιαστικά έχει ριφθεί και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει στο γαλάζιο Games of Thrones.

«Ο Σαμαράς έκλεισε τον κύκλο του» Για το πιο μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος ο Αντ. Σαμαράς έχει "κλείσει τον κύκλο του" και η ΝΔ οφείλει, εάν θέλει να επιβιώσει πολιτικά και να μην γίνει, όπως χαρακτηριστικά λένε, "ένα πολιτικό ζόμπι", να γυρίσει σελίδα σε όλα τα επίπεδα.

Ο κύβος ουσιαστικά έχει ριφθεί και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει στο γαλάζιο Games of Thrones

Αυτό ουσιαστικά το λένε στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους τόσο ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ποσό και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με τον πρώτο να είναι πιο φειδωλός. Και οι δύο θεωρούν ότι η ΝΔ πρέπει τάχιστα να ανασυνταχθεί για να διαδραματίσει σύντομα πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Ο Κ. Καραμανλής που την περασμένη Πέμπτη έγινε αποδέκτης της αγωνίας των βουλευτών και των στελεχών στο γραφείο του δεχόμενος ευχές για την ονομαστική του εορτή εμμένει στην ανάγκη ενότητας.

 Ταυτόχρονα έντονους εσωκομματικούς τριγμούς προκαλεί η ενδεχόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές και ποια θα είναι η στάση της ΝΔ. Αντί η αξιωματική αντιπολίτευση να αναμένει τι θα γίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ήδη καταγράφονται αντιδράσεις και στέλνονται μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου, έχουν βγει τα.μαχαίρια!
Και αυτό διότι από πίσω υπάρχει η μάχη της διαδοχής και όλες οι δημόσιες τοποθετήσεις γίνονται με το βλέμμα στη μετάβαση στην μετά Σαμαρά εποχή. Κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση αποκαθήλωσης του Αντ. Σαμαρά διαδραματίζουν τρία πρόσωπα: η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Νίκος Δένδιας, ενώ υποστηρίζονται από αρκετούς βουλευτές που εξαπολύουν πυρά στην ηγεσία.
Παράλληλα υπέρ της άποψης για αλλαγή σελίδας τάσσονται και άλλα στελέχη, όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Βασίλης Κικίλιας και η Όλγα Κεφαλογιάννη (σ.σ. ζήτησε κυβέρνηση εθνικής ενότητας όπως και ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος), αλλά και πρόσωπα  κυρίως της νεότερης γενιάς, μη βουλευτές, όπως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, κ.ά.
Τις επόμενες ημέρες θα πυκνώσουν οι παρεμβάσεις για την αλλαγή σελίδας στη ΝΔ και μετά τη μεγάλη εκδήλωση του Συνδέσμου 74 θα υπάρξει την προσεχή Τρίτη και εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, απ' όπου Ντ. Μπακογιάννη και Ευάγγελος Αντώναρος αναμένεται να αφήσουν αιχμές για τον Αντ. Σαμαρά.

Έντονη διαμάχη στο εσωτερικό της ΝΔ Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει έντονη διαμάχη μεταξύ δυο αντιμαχόμενων πλευρών: από τη μια πλευρά υπάρχει η ομάδα των «προεδρικών» υπό τον Αντώνη Σαμαρά που εμφανίζονται έτοιμοι να μην ψηφίσουν τη συμφωνία και από την άλλη πλευρά υπάρχει η ομάδα των «αντιφρονούντων» που δηλώνουν αποφασισμένοι να στηρίξουν τη συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών.
Υπέρ της σύγκλησης της Κ.Ο. της ΝΔ για να συζητήσει τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή τάσσονται μια σειρά από στελέχη, όπως η Ντ. Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Γιώργος Βλάχος, ο Κώστας Τζαβάρας, κ.α.
Κατά της συμφωνίας τάσσεται η προεδρική φρουρά στην οποία ανήκουν, οι Δ. Σταμάτης, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Αδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Θανάσης Μπούρας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Βρούτσης, κ.α.


Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζεται υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας που αναμένεται να δοκιμάσει τη συνοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια χρονική στιγμή που ήδη βρίσκεται στο δημοσκοπικό καναβάτσο.

 Εν μέσω της εσωκομματικής διαπάλης, ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος κινείται στη γραμμή της στήριξης της συμφωνίας και υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, καλώντας τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις να υποστείλουν την σημαία της κομματοκρατίας και να επιδιωχθεί εθνική συνεννόηση.
Ο ρόλος του Δ. Αβραμόπουλου, όπως και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη αναμένεται να είναι κρίσιμος, καθώς και οι δυο επιδιώκουν ρόλο κεντρικό στη ΝΔ και ο καθένας έχει τις δικές του ηγετικές φιλοδοξίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: