Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Μπακαλική ΑΕ, δημοτική επιχείρηση του Δήμου Ζηρού.


ΡΕΠΟΡΤΑΖΡούλα Χρήστου

Μόνο σε μπακάλικο της παλιάς εποχής θα ταίριαζε η διαχείριση της ΑΕ ΔΗΖΗ ΟΤΑ κατά την πενταετία 2010-2014 που ελέγχθηκε από ορκωτό λογιστή. Τα αποτελέσματα του ελέγχου παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού και άφησαν άφωνο το πυκνό ακροατήριο. Πρόκειται για την εταιρεία που διαχειρίζεται τα σφαγεία του δήμου και το παζάρι.
Ο διαχειριστικός έλεγχος βάσει των όσων παρουσίασε η νυν πρόεδρος της εταιρείας Γεωργία Ξώνα αποκάλυψε χρέη που θα ξεπεράσουν το 1εκ ευρώ και καταστρατήγηση κάθε έννοιας καταστατικής λειτουργίας.
Φορολογικές δηλώσεις δεν υποβάλλονταν, ισολογισμοί δεν εγκρίνονταν από τη Γ.Σ, Διοικητικό Συμβούλιο λειψό χωρίς αντικατάσταση τεσσάρων παραιτηθέντων μελών με μόλις μία συνεδρίαση το 2014 και καμία το 2013, μη τήρηση τραπεζικού λογαριασμού για τις οικονομικές δοσοληψίες της εταιρείας και απευθείας συναλλαγές από τον τότε πρόεδρο, εκμίσθωση παραγκών στο παζάρι χωρίς παραστατικά, συνεχείς απαιτήσεις προμηθευτών για τις οποίες δεν υπάρχουν παραστατικά.
Φανερά δυσαρεστημένος ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής έκανε λόγο για «one man show» διαχειριστική λογική που για τον ίδιο παραμένει ακατανόητη. «Η κάκιστη διαχείριση του παρελθόντος θα έχει ισχυρό μελλοντικό αντίκτυπο» καθώς αν κλείσει η εταιρεία τα χρέη θα περάσουν στο δήμο.
Αν πάλι επιχειρήσει έλεγχο η Εφορεία για τις χρήσεις που δεν δηλώθηκαν τότε απλά «κάντε το σταυρό σας»! όπως δήλωσε ο ορκωτός λογιστής που έκανε τον έλεγχο.
Απολογούμενος ουσιαστικά ο τότε πρόεδρος της ΔΗΖΗ ΟΤΑ Αρ. Χασκής πήρε όλη την ευθύνη πάνω του. Προκάλεσε αίσθηση όταν είπε πως «επέλεξε να μην τηρήσει τη λογιστική τάξη γιατί αν του ζητούσε στοιχεία ο Εισαγγελέας έπρεπε να του τα δώσει».
Μίλησε για αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε όταν ανακάλυψε αμέσως μετά τη δημοπρασία των σφαγείων πως τα σφαγεία δεν είχαν άδεια! Για να μην κλείσουν έπρεπε να βγάλουν άδεια, άρα να κατασκευάσουν και βιολογικό καθαρισμό τον οποίο ανέλαβε ο μισθωτής μη καταβάλλοντας το αντίστοιχο ενοίκιο.
Ταυτόχρονα είχε να αντιμετωπίσει το θέμα των εργαζομένων που παρότι είχαν προσληφθεί με δίμηνη σύμβαση, παρέμεναν στην εταιρεία και δούλευαν σε δουλειές του δήμου έχοντας φυσικά οικονομικές απαιτήσεις. «Επέλεξα να φερθώ ανθρωπιστικά. Σαν και την κυβέρνηση με τις καθαρίστριες». Ο κ. Χασκής υποστήριξε ακόμα πως τα μισά απ΄τα εμφανιζόμενα χρέη τα κληρονόμησε κι ο ίδιος από προηγούμενες χρήσεις και τη συγχώνευση εταιρειών του δήμου.
Γ. Γιάννος και Μ.Γείτονας απ΄την πλευρά της αντιπολίτευσης μίλησαν για καταφανή διαφθορά και κακοδιαχείριση ενώ ο πρώην δήμαρχος και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Γιολδάσης κινήθηκε στη λογική του τότε προέδρου και συμβούλου του Αρ. Χασκή, επιμένοντας πως η δική τους πρακτική ωφέλησε και δεν έβλαψε, αφού ο δήμος έχει πια νόμιμο σφαγείο για να μπορεί σήμερα να έχει εισπράξεις η εταιρεία.
Πάντως η Γ.Σ της ΑΕ θα κληθεί να αποφασίσει και για αναζήτηση ποινικών ευθυνών. Η δε δημοτική αρχή θα κινηθεί προς την κατεύθυνση μελέτης βιωσιμότητας αναλογιζόμενη το επαχθές βάρος για το δήμο σε κάθε περίπτωση.
Ήταν μια αποκαλυπτική συζήτηση στο Δ.Σ Ζηρού που προκάλεσε μεγάλη δυσθυμία στο ακροατήριο χωρίς καμιά διάθεση αντεγκλήσεων.
Η αίθουσα δεν μετατράπηκε σε λαϊκό δικαστήριο όπως υπήρχαν φόβοι στην αρχή και σ΄αυτό συνέβαλε τόσο η έκκληση του προέδρου του Δ.Σ όσο και η αποχώρηση του κ. Χασκή αμέσως μετά την «απολογία» του. Συνέβαλε επίσης και η αίσθηση της τραγικότητας των πραγμάτων για το δήμο, που σε τελική ανάλυση θα βαρύνει τους δημότες κάποτε.

1 σχόλιο:

Napoleon είπε...

Σε όλα τα θέματα πρέπει να υπάρχει η διαφάνεια και να τηρείται η νομιμότητα. Εάν η Δημοτική αρχή πιστεύει και έχει στοιχεία για μαύρη διαχείριση η κατάχρηση έπρεπε ήδη να παραπέμψει την υπόθεση στη δικαιοσύνη. Η συγκάλυψη και η σιωπή σημαίνει συνενοχή. Τόσο απλά είναι τα πράγματα