Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η Αλβανία. Ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών αναζωπυρώνουν τον μεγαλοϊδεατισμό, αναβαθμίζουν τους Τσάμηδες και εγείρουν διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας

TSAMHDES

 Βαθαίνει όσο περνάει ο καιρός το. ρήγμα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και για το γεγονός αυτό η ευθύνη ανήκει σχεδόν εξολοκλήρου στους γείτονες.

Καθώς πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αναζωπυρώνεται από Αλβανικής πλευράς ο μεγαλοϊδεατισμός, ο οποίος διακατέχει από αρχηγούς κομμάτων μέχρι απλούς πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απαίτηση της επίσημης Αλβανικής ηγεσίας για τροποποίηση των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Νομό Ιωαννίνων, όπου εγείρουν ιδιοκτησιακό κα­θεστώς, καθώς και η κυβερνητική αναβάθμιση των Τσάμηδων που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ελληνικής Μειονότητας. Με τον τρόπο που πολιτεύεται η Αλβανία ρίχνει «λάδι στη φωτιά», πυρπολώντας ουσιαστικά τις καλές σχέσεις γειτονίας που θα μπορούσε να χτίσει με την Ελλάδα. Και, αν συνεχίσει έτσι, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Αποκαλυπτικά για όλα τα παραπάνω είναι όσα αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ ο έγκριτος δημοσιογράφος σε θέματα  Αλβανίας Βαγγέλης Παπαχρήστος.

Για τα χωρικά ύδατα
Στα άμεσης προτεραιότητας θέματα των Ελληνοαλβανικών σχέσεων είναι το τι θα γίνει με τη συμφωνία του 2009 για τα θαλάσσια σύνορα. Η Αλβανία ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα με το πρόγραμμα ερευνών που έχει αναγγείλει στο Ιόνιο, έχει παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα στο δικό της οικόπεδο 5, όπου τα Τίρανα προγραμματίζουν δικές τους έρευνες πιθανότατα εντός των επόμενων εβδομάδων. Αυτό σημαίνει ότι θα εκδηλωθεί κρίση και ότι η διαφορά, υπαρκτή ή ανύπαρκτη πρέπει να λυθεί με κάποιο τρόπο, δηλαδή με διάλογο, ή με προσφυγή στη Χάγη.

Ανθελληνικό κλίμα
Στο μεταξύ, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, γράφει, μεταξύ άλλων : «Μέρες του 1994 θυμίζουν οι τωρινές στην Αλβανία, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών της 21ης Ιουνίου. Δε φτάνει που τον αλβανικό «Καλλικράτη», το κυβερνών κόμμα τον «έκοψε» και τον «έραψε» στα μέτρα του, μπόρεσε να έχει το πάνω χέρι και να ελέγχει και τους δήμους όπου πλειοψηφούν οι ελληνικής καταγωγής πολίτες, οι Βορειοηπειρώτες. Κάποιον υποψήφιο, «νοιάζεται και κόπτεται» να τον υποστηρίξει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κάποιον άλλον, το κόμμα του Μέτα-LSI, κάποιον άλλον το Δημοκρατικό Κόμμα. Όχι γιατί νοιάζονται πραγματικά για την Ελληνική Κοινότητα, αλλά επειδή θέλουν να ελέγχουν τα πάντα. Γι' αυτό αλλού τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» κι αλλού πιέζουν και οι ψηφοφόροι. πλέουν σε θολά νερά. Αυτό συνέβη και λόγω της μη εξεύρεσης της χρυσής τομής μεταξύ των δύο κομμάτων που εκπροσωπούν την Ελληνική Μειονότητα, (μια πρόταση που ήρθε από το κόμμα των Ελλήνων, το ΜΕΓΚΑ και το αρνήθηκε το ΚΕΑΔ) προκειμένου να κατέβουν με κοινούς υποψηφίους ώστε να έχουν την υποστήριξη όλων των Βορειοηπειρωτών.

Τα παιχνίδια της Χιμάρας
»Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η Χιμάρα είναι ο «οφθαλμός του κόσμου», η «Αχίλλειος πτέρνα». Έχουν φτάσει να συμμαχήσουν τα δυο αντίπαλα κόμματα αρκεί να μην αναδειχτεί Έλληνας υποψήφιος και γίνει η Χιμάρα ελληνική! Ένας πόλεμος που καλά κρατεί. Δε φτάνει που ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα με το δικό του ντελίριο ένωσε τη Χιμάρα με την μουσουλμανική περιοχή του Βρανίστι Αυλώνος, ενόψει των εκλογών προσπαθεί να εκβιάσει τους Χιμαραίους διαμέσου του φόβου και των απειλών, κάνοντας έκκληση στον αντίπαλό του -Δημοκρατικό Κόμμα- για «κοινή τοπική συμμαχία» κατά του υποψηφίου του ΚΕΑΔ Φρέντη Μπελέρη.

Ο μεγαλοϊδεατισμός
»Ο μεγαλοϊδεατισμός από την άλλη, είναι μια παλαιά ασθένεια με σύγχρονους ιούς που μεταδίδεται εύκολα στους αλβανούς πολιτικούς και αρχηγούς κομμάτων, για να καμουφλάρουν την εσωτερική κατάντια με αποκορύφωμα την δολιοφθορά και την πολιτική κρίση. «Η Αλβανία ο φάρος της Ευρώπης και όλου του κόσμου», έλεγε ο Χότζα και ο κόσμος χειροκροτούσε. «Θέλουμε τα φυσικά σύνορά μας από τον Αμβρακικό κόλπο και μέχρι το Πρέσεβο», διαλαλούν οι σημερινοί κυβερνώντες, ρίχνοντας πιο πολύ λάδι στη φωτιά το τελευταίο διάστημα. Και έχουν πίσω τους τον «μπαμπά» Ερντογάν, ο οποίος κάνει τη δική του πολιτική στην Αλβανία!
»Όλα αυτά γίνονται την περίοδο των τοπικών εκλογών, γιατί γνωρίζουν πως «πουλάει» το εθνικιστικό κλίμα. Εξάλλου, ο Ράμα δεν ήρθε στην εξουσία ακυρώνοντας από τα ληξιαρχικά έγγραφα την εθνικότητα και το θρήσκευμα, αναιρώντας τη θαλάσσια συμφωνία με την Ελλάδα κι άλλα τέτοιου είδους κόλπα; Με αυτά προσπαθεί ξανά να κρατηθεί. Με το. όραμα της Μεγάλης Αλβανίας.

«Δηλητήριο» τα ΜΜΕ
»Το δημιουργηθέν κλίμα την Αλβανία στηρίζουν και τα ΜΜΕ, γραπτός και ηλεκτρονικός τύπος. «Φωτιά και λαύρα» ξερνούν κάθε μέρα κατά της Ελλάδος, κατά της «Ομόνοιας», κατά των ηγετών της. Ποτέ δε διαβάζεις ένα γραπτό για την άθλια κατάσταση στον βορειοηπειρωτικό χώρο, όπου ζει ο κόσμος χωρίς δρόμους, χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα τον περισσότερο καιρό. Για τα δεκάδες δικαστήρια για την υφαρπαγή των περιουσιών. 
»Τα ΜΜΕ προβάλουν τις «αδικίες» της Ελλάδος έναντι της Αλβανίας, την «γενοκτονία» των Τσάμηδων, το χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας. Τελευταία για την κάθε προσωπικότητα του ελλαδικού χώρου που επισκέπτεται την Αλβανία, γράφουν πως πίσω του κρύβεται ένας εχθρός της Αλβανίας που ανήκει στον Ιερό Λόχο, στην Χρυσή Αυγή ή σε άλλες οργανώσεις οι οποίες δρουν στην Ελλάδα και που  σκοπός τους είναι η προσάρτηση της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα. «Τα κρατικά ιδρύματα της Αλβανίας, βάση των συνταγματικών νόμων, έχουν δικαίωμα να ενάγουν  δημόσιες κατηγορίες για τους αλβανούς πολίτες με ελληνική εθνικότητα που τρέφονται και διανέμουν ρατσιστικές και σχηματικές ιδέες», γράφει ο εθνικιστής Llalla σε μεγάλης κυκλοφορίας αλβανική εφημερίδα. Απαγορεύεται, κατά αυτόν, να έρθουν ούτε ως επισκέπτες τέτοιες προσωπικότητες στη χώρα ενώ οι Βορειοηπειρώτες που τους συνοδεύουν . ύπουλοι, επικίνδυνοι»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: