Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Το Ανοιξιάτικο Πολυφωνικό Καρναβάλι, ταξιδεύει στο Πωγώνι και το Αργυρόκαστρο, την Ήπειρο πέρα από τα σύνορα, από την Παρασκευή 8 Μαϊου 2015.




Το μεγάλο ταξίδι των φωνών, το Πολυφωνικό Καραβάνι, ταξιδεύει από το 1998, ενώνοντας στο διάβα του τους φυσικούς και κοινωνικούς χώρους της Λαϊκής Πολυφωνίας στην Ελλάδα και σε επιλεγμένους προορισμούς στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο (Αλβανία, Βουλγαρία, Απουλία, Καλαβρία, Σικελία). 

Το Πολυφωνικό Καραβάνι είναι ένα πολύτροπο ταξίδι συλλογικής ιχνηλασίας, μαθητείας, έκφρασης και δημιουργίας. Το πρόγραμμα των κάθε φορά δράσεων σχετίζεται με την περίοδο του ταξιδιού,τους προορισμούς και τους συνταξιδιώτες. Το Πολυφωνικό Καραβάνι ταξιδεύει κάθε καλοκαίρι, τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου, κάθε χειμώνα (πρώτες μέρες Γενάρη) και κάθε Άνοιξη (Μάιο). 

Το Ανοιξιάτικο Πολυφωνικό Καραβάνι 2015 έχει σαν προορισμό το Πωγώνι, την Ήπειρο πέρα από τα σύνορα, το Αργυρόκαστρο. Έτσι θα συναντηθεί με το Λαογραφικό Φεστιβάλ Αργυροκάστρου, το κορυφαίο Αλβανικό Φεστιβάλ που διοργανώνεται, μετά από έξι χρόνια, από τις 10 έως και τις 16 Μαϊου στην πανέμορφη πόλη. 

Το Ανοιξιάτικο Πολυφωνικό Καραβάνι ξεκινά την Παρασκευή 8 Μαϊου μεσημέρι από την Αθήνα και το Σάββατο πρωί πρωί από Γιάννενα για να βρεθεί εκεί ανήμερα στην γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου και στο πανηγύρι του. Μετά διαβαίνουμε τα σύνορα και με επίκεντρο τη Δερόπολη, ιχνηλατούμε χωριό χωριό την περιοχή και κάθε βράδυ παρακολουθούμε και καταγράφουμε εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αργυροκάστρου. Στην καταγραφή οργανωνόμαστε σε δύο συνεργεία που θα βιντεοσκοπούν, φωτογραφίζουν, ηχογραφούν, αποδελτιώνουν το πρόγραμμα και τα υλικά του φεστιβάλ (έχει δουλειά και ρόλους για όλους). Το βράδυ θα αποτιμάμε συλλογικά τις ιχνηλασίες της μέρας, σχεδιάζοντας το πρόγραμμα κάθε επόμενης μέρας. Αληθινό ταξίδι :)


Η διάρκεια του Καραβανιού για τους περισσότερους θα είναι από την Παρασκευή 8/5 έως και την Τρίτη 12/5 και για τους πιο αποφασισμένους, ή με περισσότερες δυνατότητες χρόνου και χρημάτων, έως και το Σάββατο 16/5. Το κόστος αφορά στα έξοδα μετακίνησης (αναλογική πληρωμή βενζίνης στα δύο ή τρία αυτοκίνητα του ταξιδιού μας), στα έξοδα διαμονής και φυσικά διατροφής. Λεπτομέρειες με μηνύματα.

Πρόκειται για το τέταρτο Φεστιβάλ Αργυροκάστρου που θα ζήσουμε από κοντά (πραγματοποιείται κάθε 4-6 χρόνια). Και έχοντας τη μνήμη και τις καταγραφές των τριών προηγούμενων, προτείνουμε ανεπιφύλακτα το ταξίδι αυτό γιατί προσφέρει πλούσια ερεθίσματα σε όσους αγαπάνε το πολυφωνικό τραγούδι κι ευρύτερα τη λαϊκή παράδοση. Και ειδικά με τον τρόπο του Καραβανιού που θα ζήσει την εναλλαγή από την επιτόπια αυθεντική έκφραση του τραγουδιού χωριό χωριό με την κεντρική, φεστιβαλική παρουσίασή του και θα προσφέρει πολύτιμο υλικό για συζήτηση και προβληματισμό για σειρά θεμάτων που έτσι κι αλλιώς μας ταλανίζουν. 

Το ταξίδι ξεκινά μεθαύριο! Τι λέτε, συνταξιδεύουμε;

Δηλώστε συμμετοχή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: