Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Τελικά οι Ηπειρώτες θα πάνε εργάτες στην Αλβανία; Πάνω από 500 ελληνικές επιχειρήσεις μετανάστευσαν. Αβεβαιότητα και γραφειοκρατία τις. σπρώχνουν στη γειτονική χώρα

ANAPTYKSH BELOS ANODOS


Όσο η  Κυβέρνηση. ξεχνά τη λέξη Ανάπτυξη, τόσο οι επενδυτές μας θα μεταναστεύουν στα Βαλκάνια

Την ώρα που στην Ελλάδα έχει παγώσει κάθε επενδυτική δραστηριότητα και ακυρώνεται κάθε προσπάθεια για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η γειτονική Αλβανία γίνεται «μαγνήτης» επενδύσεων και μάλιστα από Έλληνες που στην χώρα τους μια ανάλογη προσπάθεια έχει πέσει στο κενό, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω του μη φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που επικρατεί.
Η ελληνική Κυβέρνηση δυστυχώς φαίνεται πως δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, ξέχασε τη λέξη Ανάπτυξη και εξακολουθεί να πορεύεται σε κλίμα αβεβαιότητας, το οποίο επηρεάζει ανεπανόρθωτα την ελληνική οικονομία, δίνοντας χώρο σε γειτονικές χώρες να αναπτυχθούν ταχύτατα, προσελκύοντας ξένους επενδυτές και δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας και κυρίως ενισχύοντας την οικονομία της Αλβανίας και άλλων Βαλκανικών χωρών.
Στο μεταξύ, η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την αλλοπρόσαλλη στάση που κρατούν στελέχη της νέας Κυβέρνησης απέναντι κυρίως σε ξένες επενδύσεις, δημιουργούν ακόμη περισσότερα προσκόμματα σε υποψήφιους επενδυτές, ενώ η εικόνα που περνά στο εξωτερικό είναι μια χώρας που δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι θα σου ξημερώσει!

Πάνω από 500!
Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με την Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία, περισσότερες από 500 επιχειρήσεις εγκατέλειψαν την Ελλάδα και δραστηριοποιούνται πλέον στη γειτονική Αλβανία. Τα στοιχεία της επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στα Τίρανα, Π. Λάρδα, δείχνουν ότι το 2013 οι άμεσες ελληνικές επενδύσεις ανήλθαν σε 1.087 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 782 εκατομμυρίων το 2012 (+39,10%), 507,45 εκατομμυρίων το 2011 και 601 εκατομμυρίων το 2010. Δηλαδή μέσα σε μια τετραετία υπήρξε αύξηση κατά 81% στις άμεσες ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία, οι οποίες το 2013 αντιπροσώπευαν το 26% των άμεσων ξένων επενδύσεων στη γειτονική χώρα, έναντι 24,5% το 2010.
Μάλιστα, οι μεγαλύτερες από αυτές έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό όπως η ΑΝΤΕΑ (ΤΙΤΑΝ), η ANDROMEDA, η MICA-KORCA (Καπνική Μιχαηλίδης), συμβάλλοντας θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Αλβανίας.

Οι τομείς που δραστηριοποιούνται
Οι κυριότεροι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι ελληνικών και ομογενειακών συμφερόντων επιχειρήσεις, όπως αναφέρει το euro2day, είναι οι τραπεζικές υπηρεσίες, οι κατασκευές, η βιομηχανία γενικότερα, οι υπηρεσίες υγείας, οι τηλεπικοινωνίες, το εμπόριο, η εκπαίδευση, καθώς και άλλες υπηρεσίες. Ειδικότερα, στην Αλβανία δραστηριοποιούνται τρεις ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα Ελλάδας και Tirana Bank, του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς), οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών, το 2013 κατείχαν το 17,98% της αξίας του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της αλβανικής τραπεζικής αγοράς και το 17,48% των συνολικών καταθέσεων, ενώ το 22,34% των τραπεζικών καταστημάτων που λειτουργούν στη χώρα ανήκουν σε τράπεζες ελληνικών συμφερόντων.
Άλλες σημαντικές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στην Αλβανία είναι:
. Πληροφορική: INTRACOM TELECOM ALBANIA, ADPS (IN­FORM - ΛΥΚΟΣ)
. Μεταποίηση και εμπόριο δομικών υλικών: ANTEA Cement (ΤΙΤΑΝ), Alumil ΑΛΜΥ -0,62%, SIDERAL (ΣΙΔΕΝΟΡ)
. Βιομηχανία τροφίμων: ATLAS, GJIROFARMA, PARTNER BAL­LKANIK
. Υπηρεσίες υγείας: Κλινική ΥΓΕΙΑ
. Ιχθυοκαλλιέργεια: AN­DRO­MEDA
. Εκπαιδευτικές υπηρεσίες: NEW YORK COLLEGE TIRANA, Αρσάκειο, CITY COLLEGE
. Νομικές υπηρεσίες: Ρόκας, Ναυρίδης - OPTIMA, ΔΡΑΚΟ­ΠΟΥ­­ΛΟΣ
. Λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες: KSP, Ernst & Young, EUROFAST
. Άλλες υπηρεσίες TUV AUSTRIA HELLAS - Καταστήματα Αλβανίας, MSC - Mediterranean Shipping Company, Ogilvy & Mather ΑΛΒΑΝΙΑ, ΕΡΜC - Μηχανικών και Σύμβουλοι διαχείρισης Κινδύνων
. Εμπόριο: Carrefour, Mobal
. Τηλεπικοινωνίες AMC (Co­smote), Vodafone, με συνολικό μερίδιο πάνω από 70%
. Κατασκευαστικός -μελετητικός τομέας: ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, ΔΡΟΜΟΣ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ και άλλες.
Ελληνικές επιχειρήσεις, που είναι επίσης παρούσες στην αγορά της Αλβανίας μέσω δικαιοχρησίας (franchising) είναι οι εταιρείες JUMBO, GOODY'S, COFFEERIGHT - ΓΡΗΓΟΡΗΣ, EVE­REST. Τέλος, υπάρχουν και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα εμπορίου (BSB, Dromeas, MATI MATI, FRESH LINE), εστίασης, ένδυσης, υπόδησης κλπ.

Οι παράγοντες.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στα Τίρανα, Π. Λάρδα, διάφοροι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία
Σημαντικό ρόλο παίζει η γεωγραφική εγγύτητα των δύο χωρών, το μεταναστευτικό ρεύμα Αλβανών προς την Ελλάδα και η εξοικείωση των κατοίκων της χώρας με τα ελληνικά προϊόντα και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Έτσι, κατά την επιστροφή τους στη χώρα τους, συνεχίζουν να ακολουθούν τα ίδια καταναλωτικά πρότυπα και το ίδιο επίπεδο ζωής. 
Ένα ακόμη σημαντικό κριτήριο είναι οι φορολογικοί της συντελεστές. Η κ. Λάρδα επισημαίνει ότι μέχρι πρότινος στη χώρα ίσχυε σταθερός φορολογικός συντελεστής 10% επί των κερδών, ο οποίος πλέον έχει αυξηθεί σε 15%, ο οποίος ωστόσο παραμένει χαμηλότερος από ότι στην Ελλάδα. 
Στα παραπάνω, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η σταθερή αναπτυξιακή οικονομική πορεία της Αλβανίας, η οποία τα επόμενα έτη εκτιμάται ότι θα αναπτύσσεται με ρυθμούς γύρω στο 3% παρά την οικονομική κρίση, που πλήττει τις γειτονικές της χώρες και δυο από τους σημαντικότερους εμπορικούς της εταίρους, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: